Ekologikoan dabiltzan ekoizleen eta transformatzaileen kopuruak berriz ere gora egin du Nafarroan 2021 urtean, baita ekologikoaren ziurtagiria duen hektarea kopuruak ere, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoak jakinarazi duenez. Nafarroako nekazal lurren %7k dauka ziurtagiri hori, baina Europar Batasunak gomendatzen duen %25etik oso behera dago oraindik.
Nafarroan 62.043 hektarea daude ekazaritza eta abeltzaintza ekologikora bideratuak, eta 764 operadorek 2.500 elikagai sortzen dituzte 35 sektoretan, "ekologikoa" ziurtagiriarekin. Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluaren (NNPEK) azken txostenean ageri dira datuok.
Mirian Otxotorena NNPEK-ko presidenteak aurkeztu du txostena ostegun honetan, Itziar Gomez Nafarroako Gobernuko Landa Garapen eta Ingurumen sailburuarekin, Natalia Bellostas INTIAko gerentearekin eta David Ruiz NNPEK Kontseiluko kidearekin batera. Nabarmendu dute Nafarroako sektore ekologikoak hazten jarraitzen duela, bai azalera aldetik eta baita ekoizle, tranformatzaile eta inportatzaile aldetik ere.
Hala, 2021ean operadoreen kopuruak %6,9 egin du gora eta ekologikoan lantzen diren hektareak %2,6 gehiago dira. Gaur egun Nafarroako nekazal lurren %7k dauka ekologikoaren ziurtagiria. Hala ere, Europako Batzordearen Baserritik Mahaira estrategiaren arabera, kopuru horrek gutxienez %25ekoa behar luke 2030 urterako, oraingoaren laukoitza alegia: "Egin beharreko bidea luzea da eta denbora, urria", azaldu dute erakunde horretatik.
Beste datu bat ere eman dute, hala ere: nafar bakoitzak urtean 39,6 kg elikagai ekologiko kontsumitzen du, Espainiako Estatuko batez bestekoaren oso gainetik dago hori: "Honek aukera ematen digu nekazari, abeltzain eta laborantza sektoreko enpresek ekoizpen ekologikoarekin bat egin dezaten".
12.000 menu ekologiko egunero
Azoka ekologikoen eta esku artean dituzten proiektuen berri ere eman dute erakundeetako ordezkariek prentsaurrekoan; arbendola ekologikoak ekoizteko edo abeltzaintza ekologikoaren bidez belaunaldi-aldaketa faltari erantzuteko, besteak beste.
Jantoki kolektiboekin egiten ari diren lana nabarmendu dute, bestalde. Hala, dagoeneko elikagai ekologikoekin egunero 12.000 menu ematen dituzte Nafarroako 55 ikastetxetan, eta arlo horretan Nafarroa "erreferentziazko lurralde" bihurtu dela ziurtatu dute.
Uda giroan Baxenabarre eta Zuberoa gainetan egonen denak kausituko ditu ardi, behi zein zaldiak bere inguruan. Ehunka direlako maiatz-ekainean behealdeko etxaldeak hustu eta kabalak bortura igortzen dabiltzan laborariak. Artzainen artean ere, uda bortuko etxolan pasako duenik... [+]
Urtero bezala, aurtengoan ere martxan dira Araban, Bizkaian eta Gipuzkoan Udako Azoka Ekologikoak. Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseiluak antolatzen ditu azokak, Gipuzkoako Biolurrekin, Bizkaiko Ekolurrekin eta Arabako Bionekazaritza elkarteekin batera... [+]
Hainbat zigilu elkarrizketan jartzea. Horixe izan da Udako Euskal Unibertsitateak (UEU) eta EHKOlektiboak Usurbilen antolatutako jardunaldien abiapuntua. Bertan elkartu dira: EHKO Berme Sistema Parte hartzailea, Ekolurra zigilu ekologiko ofiziala, Idoki Iparraldeko etxe... [+]
Biolur laborantza ekologikoaren aldeko elkarteak frutazaintza sustatu nahi du eta horretarako egun-pasa ederra antolatu du uztailaren 29rako; hiru proiektu ezagutuko dituzte bertatik bertara: Erroak mintegia Ahatsan (Nafarroa Beherea), Kibbi Sat Donezteben (Nafarroa) eta... [+]
Hainbat zigilu elkarrizketan jartzea. Horixe izan da Udako Euskal Unibertsitateak (UEU) eta EHKOlektiboak Usurbilen antolatutako jardunaldien abiapuntua. Bertan elkartu dira: EHKO Berme Sistema Parte hartzailea, Ekolurra zigilu ekologiko ofiziala, Idoki Iparraldeko etxe... [+]
HoBBea proiektua hiru elkarte hauek elkarlanean egina da: Biharko Lurraren Elkartea (BLE), Biolur eta Hazialdeko. Nekazari-okinaren figura indartu nahi dute HoBBea proiektuaren bidez, eta lurraldeko ogi ekologikoa kontsumitzearen balioak eta onurak ezagutarazi nahi dituzte... [+]
Aramaioko Beñat Ibarguren Arrizabalaga da Larrinbarri ahabi ekologikoak ekoizteko proiektuaren bultzatzailea, eta 2012tik ari da Anbotopeko bere lursailetan fruitu gorri landareak eredu ekologikoan lantzen. “Lagun batek eta biok sortu genuen proiektua, hasiera batean,... [+]
Laborantza herrikoia eta jasangarria bultzatzen duen azokak 20. urteurrena beteko du. Azaroaren 7tik 9ra antolatu duten erakusketa eta merkatuan parte hartzera dei egin du.
Portugaletera bazoazte, autobidea utzi eta hiriko sarrerako bi erreiko bide bazterrean 40 ardiko artaldea ikusiko duzue agian. Makilarekin zaindari dute alboan artzaina, iluntzetan itxituran sartu eta egunez pisu-lantegi arteko zelaietan bazkatzen du artaldea. Bere izena izan... [+]
Burujabetzan sakontzeko egitasmoa da Oiartzun Burujabe proiektua, udalaren, herriko ehun ekonomikoaren eta herritarren artean bultzatu dutena. “Oiartzungo herritarrek bertako baliabideak eta produktuak, bertan ekoizten dena erabiltzea bultzatu nahi dugu, kanpoko... [+]
Hau idazten ari naizela, kanpaina bukatzear dugu. Datorren astelehenean jetzaldi batera pasako gara. Horrek esan nahi du hiru egunetik behin egingo dugula gazta, eta gaztek izango dituztela bospasei kilo. Uztailaren bigarren astean edo utzi egingo diogu gazta egiteari.
David de Blasek abiatutako proiektua da Azpigorri Ahuntz Txorizoak, eta izenak argi uzten duenez, azpigorri arrazako ahuntzekin ari da lanean. “Urteetan industrian aritu nintzen lanean, baina pandemia garaian artzain eskolara joan nintzen, eta ikasketak amaitutakoan... [+]
EAEko Justizia Auzitegi Nagusiak ezetza eman zion ABRA Arabako Errioxako Upategien Elkarteak bultzatutako sor-markari. Elkarteak helegitea jarri zion ebazpenari, eta orain Espainiako Auzitegi Gorenak ezetza berretsi du.
Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]