Lur Berri kooperatibaren gainbehera, langile ohi batek urratsez urrats azaldua


2013ko otsailaren 21an - 00:00
Azken eguneraketa: 2015-02-26 13:37:33
Lur Berri berriz ere kooperatiba izatea eskatzen duen pankarta (Argazkia: Elsa Fayner, Rue89)

Bacho 1969an sartu zen Lur Berrin, guztira 60 langile zirenean. Orduan, “nekazarien mesedetan lan egiten zuen kooperatiba” zen bere ustez. Baserrietan denbora gehiago igarotzen zuten, aholku teknikoak ematen, eta langile ohiak dio haien arteko giroa gaurkoa baino "hobea" zela.

1977an gauzak okertzen hasi zirela gogoratzen du. Haragia mozteko labana gehiago eskatzeko greba egin zuten langileek. 300 nekazariren laguntzarekin lantegiaren korridoreak oztopatzea lortu zuten. Hala ere, langile bat kaleratu zuten, protesta besteak baino gehiago luzatu zuelako. Bachok azaltzen duenez, lankideei ez zitzaien erabakia gustatu.

Hiru urte beranduago aldaketak izan ziren enpresaren kudeaketa taldean eta Barthélémy Aguerre Lur Berriko zuzendariorde izendatu zuten. Artoa ereiten duen Pioneer multinazionalarekin elkartu zen Behe Nafarroako kooperatiba eta markaren 3.000 hektarea landu zituen Europa osora saldu ahal izateko. Haragia xehatzen duen Arcadie Sud-Ouest enpresaren akziodun ere egin ziren, eta gaur egun saltzen duten haragiaren %60a Alemania eta Poloniatik dator.

Azken urtotan, "bertako nekazariak pixkanaka ahaztu" dituztela salatzen du Bachok, ekoizpena hobetzeko hainbat itun sinatzean. Ondorioz, produktuen kalitatea jaitsi dela eta lan hainbat praktika salatu dituzte hainbat elkartek. Adibidez, 2006an haragi ustela aurkitu zuten Choleteko lantegian.

Amaitzeko, Bachok hala dio: “Teorian nekazariek maneiatzen dute Lur Berri. Hala ere, kooperatibaren hedapenak desjabetu egin ditu. Hiltegiak ixtea eta enpresa berriak eskuratzea ez da bidea, ekoizleen eta kontsumitzaileen artean lotura bilatu behar da egindakoa konpontzeko”.


Irakurrienak
Matomo erabiliz
Azoka
Kanal honetatik interesatuko zaizu: Elikadura burujabetza
2024-04-25 | Estitxu Eizagirre
"Lurra taupaka" festara deitu du Amillubi proiektuak, maiatzaren 11n

Laborantza lur emankorrak ondasun kolektibo bilakatu nahi ditu Amillubi proiektuak. Horretarako herritarren eta hainbat kolektibo eta erakunderen ekarpenak biltzen ari da eta maiatzaren 11rako egun osoko festa antolatu du Amillubin bertan, egitasmoari bultzada emateko.


2024-04-25 | Estitxu Eizagirre
Marta Barba Gassó:
"Tomate hidroponikoa lur faltagatik jarri da eta lur falta monolaborantzaren ondorio da"

Tomateaz tesia egina du Marta Barba-k eta Egonarria saioan Eli Pagolarekin elkarrizketan azaldu du zer den hidroponia teknika. Bere hitzetan, gakoa da aztertzea "noiz eta zergatik" sartu zen hidroponia Euskal Herrian: "Lur arazoak daudelako. Eta lur arazoak daude... [+]


2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


2024-04-14 | Garazi Zabaleta
Jakiak ehuntzen
Zangoza inguruan tokiko elikadura sistema eraikitzen

Zergatik doa mundu guztia Iruñera erosketak egitera, gure eskualdean elikagai asko ekoizten bada? Zergatik da hain zaila bailara hauetako produktuak bailara hauetako dendetan topatzea?”, galdera horiei eta beste zenbaiti tiraka hasi ziren lanean Zangoza aldean duela... [+]


Porrotak, ikasketak, baso jangarriak

Bidaia hau hasi nuenean, ikuspuntu erromantikoz imajinatzen nituen baso jangarriak: zuhaitz artean ibili, fruitu goxoak dastatu, loreak usaindu... baina baso jangarriek badituzte arantza ugari ere, porrotak, erratak... Gaur, ikasketa politak eskaini dizkidaten porrot horietako... [+]


Eguneraketa berriak daude