Euskal Herriko Laborantza Ganbarak bost formazio saio antolatu ditu irailean, laborariei zuzenduta. Gai hauek landuko dira: Sozietateko betebeharrak nola kudeatu; familiako hondasunen transmisiorako formulak ezagutu; agronomian trebatu; belarrak sabaian nola idortu; eta lurra nola ezagutu landare adierazgarriei esker. Izen ematea telefonoz egin behar da, zenbaki honetara deituta: 0559 37 18 82.
Euskal Herriko Laborantza Ganbarak dinamizatu duen Vivea programako lehen formakuntza saioa irailaren 3an izango da, egun osoz (9:30etatik 17:30etara). Laboratzan-sozietateko betebeharrak kudeatzen irakatsiko dute bertan.
Irailaren 4an "Familia arrañamenduak" saioa egingo dute. Laborantza Ganbarak transmisioaz antolatu dituen saioetan azkena izango da eta galdera honi erantzungo dio Christophe Gourgues Mauleko notarioak: Nola xuxenki kudeatu etxaldearen transmisioa, familia baitan bezala familiaz kanpo? Dohaintza, salmenta, usufruktu, geroagoko saria, alokailu... formulak aztertuko ditu, besteak beste, 9:30etatik 13:00etara.
Irailaren 8an eta 16an, agronomia saioak emango dituzte 9:30etatik 17:30etara. Etxaldeko isurkiak kudeatzeko araudia azalduko dute, eta ongarriztatze planoa egiten ikasiko.
Irailaren 24an belar eta sorroak sabaian nahas-mahasean nola idorrarazi irakatsiko dute eta sistema horren alde on eta trabak zeintzuk diren azalduko dute, 9:30etatik 17:30etara.
Irailaren 28an izango da azken saioa: norberak bere lurra landare bioadierazgarrien bidez ezagututa, laborantza hobetu eta erosgaien erabilera murriztu ahal dela azaltzen du Laborantza Ganbarak eta agroekologiatik datorren praktika hau oso erabilgarria dela Euskal Herriko pentzeetan. Landare adierazgarriak identifikatzen eta lurraren diagnostikoa egiten ikasiko dute, 9:30etatik 17:30etara.
Urtero bezala, aurtengoan ere martxan dira Araban, Bizkaian eta Gipuzkoan Udako Azoka Ekologikoak. Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseiluak antolatzen ditu azokak, Gipuzkoako Biolurrekin, Bizkaiko Ekolurrekin eta Arabako Bionekazaritza elkarteekin batera... [+]
Pandemia garaian erabaki zuten Bea Lopez de Suso Marinak eta Iker Gonzalez Dominguezek landa eremura bizitzera joatea. “Nolabait, orduan berpiztu zen aspalditik landa eremuan proiektu bat sortzeko genuen grina”, azaldu du Lopez de Susok. Kuartangora iritsi zen... [+]
Pandemia garaian erabaki zuten Bea Lopez de Suso Marinak eta Iker Gonzalez Dominguezek landa eremura bizitzera joatea. “Nolabait, orduan berpiztu zen aspalditik landa eremuan proiektu bat sortzeko genuen grina”, azaldu du Lopez de Susok. Kuartangora iritsi zen... [+]
Marurin kokatutako proiektua da Mustai Ortua, Gorka Areitio Elorduik eta Marcela Pava Gomezek bultzatua. Diseinu grafikoko ikasketak egin zituen Areitiok eta horretan ari zen lanean, baina gainezka eginda zebilen. Pava, berriz, abokatua da lanbidez, baina ezin zuen horretan... [+]
Aramaioko Beñat Ibarguren Arrizabalaga da Larrinbarri ahabi ekologikoak ekoizteko proiektuaren bultzatzailea, eta 2012tik ari da Anbotopeko bere lursailetan fruitu gorri landareak eredu ekologikoan lantzen. “Lagun batek eta biok sortu genuen proiektua, hasiera batean,... [+]
Burujabetzan sakontzeko egitasmoa da Oiartzun Burujabe proiektua, udalaren, herriko ehun ekonomikoaren eta herritarren artean bultzatu dutena. “Oiartzungo herritarrek bertako baliabideak eta produktuak, bertan ekoizten dena erabiltzea bultzatu nahi dugu, kanpoko... [+]
David de Blasek abiatutako proiektua da Azpigorri Ahuntz Txorizoak, eta izenak argi uzten duenez, azpigorri arrazako ahuntzekin ari da lanean. “Urteetan industrian aritu nintzen lanean, baina pandemia garaian artzain eskolara joan nintzen, eta ikasketak amaitutakoan... [+]
Hamabost urte baino gehiago daramatza martxan Bizkaiko Kimuak ernamuinduen proiektuak, baina hasierako bultzatzaileak erretiratu dira eta erreleboa hartu berri dute Mikel Landa Luzarragak eta Asier Iñigo Oraindik. Ernamuindutako kimu freskoak ekoizten dituzte batik bat,... [+]
Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]
2024ko irailetik martxan dute Urduñan Belardi hiltegia eta haragi-eraldaketarako gunea. Elikadura burujabetzaren bueltan herrian urte askoan egin duten prozesuaren ondorio da proiektua, Bedarbide abeltzainen elkarteak bultzatu duena. “Sektorean egindako ikerketatik,... [+]
Pirinioetan dago ezpel basatien munduko eremurik handiena, eta hain zuzen Nafarroako Pirinioan, Abaurregainan, sortu zuten 2020an Ezpelzaintza 2050 egitasmoa. Cydalima perspectalis sitsa hondamendi handia eragiten ari da ezpeldietan azken urteotan, eta espeziea babesteko eta... [+]
Duela urtebete pasa gauzatu zuten Ortulaguntza proiektua Debagoienan. Langile bat kontratatu dute bailarako nekazaritza proiektu txikietan txandaka lanean aritzeko, hartara ekoizleei lan karga arintzeko eta baldintzak duintzeko. “Sektorea zaurgarri zegoela eta errelebo... [+]
Maiatzaren 10ean egun osoko festa berezia antolatu dute Zestoako Amilibia baserrian. Agroekologiaren eta elikadura burujabetzaren alde, Gipuzkoako Biolur elkarteak abiatutako proiektua da Amillubi, eta udaberriko hitzordua aitzakia paregabea izanen da tarte eder bat partekatu... [+]
Proventza eskualdean, Alpeen hegoaldean abiatu zuten Lili Saint-Laurent euskaldunak eta Mathias Guibert proventzarrak abeltzaintza proiektua duela hamar urte pasatxo. “Ardi, ahuntz, behi, txerri eta pottokekin plantatu ginen etxalde dibertsifikatua landuz, baina laborantza... [+]