“Geroz eta proiektu gehiago bada, baina bortitza da lurrak harrapatzea Euskal Herrian”

  • Hamabost urte hirietako lorategiak diseinatu eta zaintzen lan egin ostean, 40 urtera hurbildurik nekazaritzarako jauzia egitera ausartu da Francis Larrea. Lekorneko Haitzondo etxaldean barazki ekologikoak egiten ditu, ekoizpenak AMAPeko saski bidez, Ezpeletako merkatuan eta Internetez salduz. Laborantzan hasi nahi duten gazteek lurra aurkitzeko dauzkaten nekeek arduratzen dute Francis.


2015eko abenduaren 14an - 03:26
Francis Larrea Lekorneko (Lapurdi) Haitzondoa etxaldean (argazkia: Laborari).
Inoiz baino beharrezkoagoak dira eskuin muturraren gezurrei
aurre egingo dieten hedabide independenteak

Baratzezain izaiteko hautua egin duzu, beste ofizio batean ari zinelarik lehen...

BTS “aménagement paysager” (paisaien kudeaketa) bat egin dut. Hamabost urtez lan egin dut baratzezain bezala Bidarteko enpresa batean. Aspertua nintzen klientetaz eta produkto ximikoetaz. Bidez kanbiatu nahi nuen eta barazki biologikoen egiteari pentsatzen nuen aspaldi, biziki maite bainuen ene barazkiak etxean egitea eta ainitz denbora pasatzen nuen horretan.

39 urtetan, BLEri buruz itzuli naiz, jakiteko posible zenez hori egitea nere etxean, bi hektararekin. 40 urte baino lehen egin nahi nuen DJA ukaiteko. “Hors cadre familial” nintzen eta sobera gauza banuen erosteko, DJA eta “prêts bonifiés” gabe ez nintzen instalatzen ahal Lekornen.

Ofizioan uste bezala abiatu zirea?

Hastean uste nuen instalatzen ahal nintzela eskolara itzuli gabe bainan BLErekin ikusi dut behar nuela formakuntza bat egin ene ofizioa untsa ikasteko, ofizio hori neretako zenez jakiteko, eta pratika egiteko laborantxa batean. Hazparneko CFAn hamar hilabeteko BPREA BIO formakuntza segitu dut, denbora erdiz eskolan eta denboran erdiz Lekorneko Garroan eta Itsasuko Aroztegian, Panpi Goiti baratzezainarekin.

Ainitz gauza ikasi ditut barazkien eritasunetaz, lurraren ibiltzeko tekniketaz, errotazioak nola egin behar ziren, etab… Ongi izan da enetako bestenez ainitz zozokeri eginen nituen ustez etxeko baratzea bezala zela. CFAn xantza genuen BLEko teknikalariak ukaitea irakasle gisa, hola bada sare bat laborari baratzezainentzat, eskolarekin eta BLErekin.

40 urtetan bihurgune bat hartu dut ene bizian eta biziki kontent naiz barazki biologikoak egiteaz eta xantza ukaiteaz etxearen ondoan jenderi saltzeaz, eta gauza onak saltzeaz. Ene haurrek ere ikasten dute gauza onen jatea eta hori enetako biziki importanta da.

Haitzondoa etxaldean instalatua zira Lekornen…

2012ko urrian instalatu naiz eta orain bada hiru urte ari naizela barazki biologikoak egiten eta fruitu arboletaz okupatzen. Lekorndarra naiz, ene aita amak ez ziren batere laborariak. Hektara bat eta erdi lur bazuten eta haietan 50 ardi ibiltzen zituzten eta gasna batzuk egiten. Gaurregun, hiru hektara baditut, 1,5 ha nereak eta 1,5 ha alokatzen ditut. Bi hektaretan baratzegintza egiten dut, 40 bat barazki mota, kanpoan eta 1.000 metro koadro; negutegietan.150 fruitu arbola baditut.

Lehen urtean bakarrik lan egin dut. Gero sasoinean langile bat hartu dut, lau hilabeterentzat. Aurten aprendiz bat hartu dut, urte guziarentzat. Tresna guziak erosi ukan behar ditut: zonbait berriak (negutegiak, trakturra, ganbera hotza...) eta okasionezkoak besteak. Lekorneko Cumako [laborantzako tresnak konpartitzen dituen elkartea] Chisela ibiltzen dut. 110.000 € inbestizamendu egin ditut, zama horren gainean 54.000 €ko mailegua egin dut.

Nola ekoizten duzu?

Dena biologikoan naiz. Landare guziak erosten ditut (Hazitik lilia Senperen eta ARRIVE Charentetan). Errotazioentzat behar da barazkiekin itzuli.

Errotazioak egiten ditut salmentaren arabera, barazki familiaka, sasoineko biltzearen arabera. Ainitz barazki mota egiten ditut Ezpeletako merkatua eta

AMAPetan (30 saski) eta astezkenetan etxetik, internet bidez, saltzen baititut. Informatika biziki maite dut eta web gune bat sortu dut. Horren bidez astero klientek badakite zoin barazki baden eta 15 jendek astero manatzen dute saski bat. Errezetak ere proposatzen ditut, barazkiak nola kozinatu ideiak emaiteko. Barazki biologikoendako galde azkarra bada, bainan ofizio hau aski zaila da...

Orain arte aski errexa da barazkiak saltzea. Bortitzena da lana eta oren ainitz pasatzen ditugula. Gero teknika ainitz behar da ez baitugu pozoinik erabiltzen. Barazkiak begiratu behar dira eta gauzak tenore onean egin. Teknika ikasten da lurra ibiltzean eta urte guziz gehiago. Nik ainitz lan egiten dut Garrokoekin eta BLEk segitzen gaitu formakuntzekin. Gainera familiako bizia ere atxiki behar da. Hori ere ez da errex. Laborantxan egun guziz baita zerbait egiteko eta nere oporrak urtarrilean dira.

Gero eta jende gehiagok baratzegintzan instalatzeko urratsa egiten du...

Bai gero ta proietu gehiago bada. Baina anitzek ez dute lurrarik eta hori biziki bortitza da lurrak harrapatzea Euskal Herrian. Nere gustuko lur gutirekin (hektara bat baino gutiago) ez da instalatzen ahal. Gero saltzeari buruz bada tokia. Ainitz balin bagira entseatu beharko da gehiago lan egitea multxoan. Bainan jadanik entseatzen gira BLErekin. Maite dut ere nere pasioa aprendizari emaitea eta Euskal Herriko laborantxako elkarteetan parte

hartzea. Inportanta da beste laborarieri informazioa emaitea, esperientzia partekatzea. Adibidez “Sur la route de la bio” egitarauarekin, abenduaren 18a arte etxalde biologikoetan ari diren laborarien bisitatzeko parada bada, ezagutzeko eta trukatzeko. Ene etxean izanen dira abendoaren 11n.

Zer begirada duzu gaurregungo iparraldeko laborantxaz, eta laborantxaren egoeraz oro har?

Egun Euskal Herrian ez da errex biologikoa sartzea, hazkuntzan ari baitira ainitz, behi edo ardi, eta etxaldeak sobera ttipiak baitira autonomia ukaiteko. Nere inguruan laborariak badira jautziaren egiteko prest direnak bainan sobera beldur dira ardien janaria sobera kario izanen dela (40% kariago biologikoan). Gero ta gehiago gira barazkietan eta hori untsa da lan egiteko eta ideiak bat besteari emaiteko.

Zoin dira zure proietuak?

Ene proietuak dira negutegi bat gehiago emaitea, udaberrian gehiago barazki ukaiteko, eta zonbait tresnen erostea ene bizkarraren salbatzeko! Gero, ez dut nere laborantxa haunditu nahi, hola untsa baigira nere familiarekin.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Laborantza ekologikoa
2025-07-28 | Garazi Zabaleta
Udako azoka ekologikoak
Aurtengo hamabi plazak

Urtero bezala, aurtengoan ere martxan dira Araban, Bizkaian eta Gipuzkoan Udako Azoka Ekologikoak. Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseiluak antolatzen ditu azokak, Gipuzkoako Biolurrekin, Bizkaiko Ekolurrekin eta Arabako Bionekazaritza elkarteekin batera... [+]


Zigiluen artean elkar ulertu, alternatibak eraikitzeko

Hainbat zigilu elkarrizketan jartzea. Horixe izan da Udako Euskal Unibertsitateak (UEU) eta EHKOlektiboak Usurbilen antolatutako jardunaldien abiapuntua. Bertan elkartu dira: EHKO Berme Sistema Parte hartzailea, Ekolurra zigilu ekologiko ofiziala, Idoki Iparraldeko etxe... [+]


2025-07-22 | Estitxu Eizagirre
Frutazaintza ekologikoa ezagutzeko txangoa deitu du Biolurrek

Biolur laborantza ekologikoaren aldeko elkarteak frutazaintza sustatu nahi du eta horretarako egun-pasa ederra antolatu du uztailaren 29rako; hiru proiektu ezagutuko dituzte bertatik bertara: Erroak mintegia Ahatsan (Nafarroa Beherea), Kibbi Sat Donezteben (Nafarroa) eta... [+]


Zigiluen artean elkar ulertu, alternatibak eraikitzeko

Hainbat zigilu elkarrizketan jartzea. Horixe izan da Udako Euskal Unibertsitateak (UEU) eta EHKOlektiboak Usurbilen antolatutako jardunaldien abiapuntua. Bertan elkartu dira: EHKO Berme Sistema Parte hartzailea, Ekolurra zigilu ekologiko ofiziala, Idoki Iparraldeko etxe... [+]


2025-07-07 | Estitxu Eizagirre
Lurraldeko ogi ekologikoaren balio nutrizionalak aztertu dituzte HoBBea proiektuaren baitan

HoBBea proiektua hiru elkarte hauek elkarlanean egina da: Biharko Lurraren Elkartea (BLE), Biolur eta Hazialdeko. Nekazari-okinaren figura indartu nahi dute HoBBea proiektuaren bidez, eta lurraldeko ogi ekologikoa kontsumitzearen balioak eta onurak ezagutarazi nahi dituzte... [+]


2025-07-07 | Garazi Zabaleta
Larrinbarri
Ahabi ekologikoak Anbotopetik

Aramaioko Beñat Ibarguren Arrizabalaga da Larrinbarri ahabi ekologikoak ekoizteko proiektuaren bultzatzailea, eta 2012tik ari da Anbotopeko bere lursailetan fruitu gorri landareak eredu ekologikoan lantzen. “Lagun batek eta biok sortu genuen proiektua, hasiera batean,... [+]


2025-06-09 | Jakoba Errekondo
Gaitz terdi eta lotsa oneko nekazariak

Natura aspaldi deuseztatu genuen. Hori da gure kultura, natura deuseztatzea. Oinarrian, nekazaritzaren kultura, goldearen kultura, kultibatzea, berezko natura deuseztatzea da. Guk nahi ditugun mozkinak eta etekinak jezteko moduko “natura” dugu gurean.


2025-06-09 | Garazi Zabaleta
Basotxoa
Nafarroako ekoizle eta artisauen azoka berria Iruñeko Basotxoan

Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]


Marieneko auzipetuen kontrako zigorra 8.742 eurotara emendatu die Dei Auzitegiak

Ostia kolektiboko milintanteek 8.742 euro ordaindu beharko dizkiote Bouygues enpresari, eta beste 2.000 euro abokatuen gastuentzat. 2022ko abenduan buruturiko desobedientzia ekintzan promotore horren maketa bat zikindu izanagatik zigortu dituzte. 


2025-05-15 | Estitxu Eizagirre
Baserritarren Eguna
Gipuzkoako Aldundiak laborari ekologikoak diru-laguntza batetik kanpo utzi dituela salatzeko elkarretaratzea egin dute

Gaur, maiatzak 15, San Ixidro da, Baserritarren Eguna. Egurra Ta Kandela baserritar ekintzak salatu du ekologikoan lan egiten duten laborariak landutako azalera handitzeko diru-laguntzatik kanpo utzi dituela Gipuzkoako Foru Aldundiak. Horregatik, 12:00etan Aldundiaren aurrean... [+]


GFAren Lurralde Oreka Berdeko Departamenduaren konpromiso eza

Izenak, berez, ez du izana gordetzen. Papera ez da nahikoa, nahiz eta paperak denari eusten dion. Busti arte. Halaxe gertatu da Gipuzkoako Foru Aldundiko Lurralde Oreka Berdeko Departamenduarekin. Izan ere, izenak gorde beharko lukeen izanari uko egin dio; besteak beste, 2023ko... [+]


Laborantza lurrak babesteko barazki landaketa herrikoia antolatu dute Marienean

Kanboko (Lapurdi) lurrak babesteko deia zabaldu dute ELB, Lurzaindia eta Ostiak. Maiatzaren 17an ibilaldia, ekitaldia eta landaketa herrikoia antolatu dituzte. "Lurraldearen oraina, eta geroa ere, gure inplikazioaren araberakoa da", adierazi dute.


2025-04-07 | Garazi Zabaleta
Soilik
Lursail txikian eta inbertsio erraldoirik gabe garatu daitezkeen proiektu agroekologikoak

Gasteizko Basaldea etxaldean dago kokatuta Soilik nekazaritza birsortzaileko proiektua, Abetxuko auzoan, eta Jaime Garcia, Joseba Vigalondo eta Javier Chaves dira bultzatzaileak. “Lehen sektorean, eredu agroekologikoan inkorporazio berriak bultzatzea da gure helburua,... [+]


2025-01-13 | Garazi Zabaleta
Urteaga-Urkulegi baserria
Barazki, fruitu eta haragi, dibertsifikazioa ekoizpenaren oinarri

Itsason (Gipuzkoa) elkarren ondoan dauden bi baserri dira Urteaga eta Urkulegi, duela zenbait urte elkartu eta proiektu bateratua martxan jarri zutenak. “Bi baserriak elkartu eta ekoizpen proiektua abiatu genuen, eta 2011tik dedikazio osoarekin ari naiz honetan”,... [+]


2024-10-07 | Garazi Zabaleta
Sareko
Bertako elikagai ekologikoak identifikatzeko bilatzailea

EAEko ekoizpen ekologikoaren kontseilua da ENEEK-Ekolurra, eta zertifikazioaz gain, eredu ekologikoaren aldeko sustapen lana ere egiten du elkarteak. “Gaur egun, argi ikusten dugu etorkizuneko eredua dela ekoizpen ekologikoa, eta badagoela honi buruzko informazioa emateko... [+]


Eguneraketa berriak daude