Erosketa saskiaren garestitzea eta horretaz etekinak ateratzen dituen eredu agroindustriala salatzeko hamarnaka auzokide bildu dira larunbatean Judimendin (Gasteiz), Somos lo que nos dejan comer: agroindustriaren aurrean auzoak burujabetza jardunaldian. Egun osoko egitaraua antolatu du Batuta Judimendiko Elkartasun Sareak, elikaduraz kolektiboki hausnartu, Arabako produktuekin egindako otorduaz disfrutatu, elkar ezagutu eta sareak ehuntzeko.
Jardunaldietan, batetik, salatu dute erosketa saskiaren garestitzearen atzean enpresa handien eredu agroindustrial kapitalista dagoela, oinarrizkoa den ondasun batekin ahalik eta etekin handienak lortzea duena helburu. Bestetik, egoeraren aurrean eredu alternatiboak eskaintzen dituzten egitasmoak ezagutarazi dituzte.
Antolatzaileek positiboki baloratu dute eguna: "Judimendik argi adierazi du isolatuta eta bananduta nahi gaituen sistema baten aurrean auzokideok batuta erantzungo dugula".
Era berean, azpimarratu dute erosketa saskiaren garestitzea "arazo kolektiboa eta egiturazkoa" dela, eta "komunitatea indartu eta alternatiba kolektiboak eraikitzeko aletxo bat" jarri dutela, elikagaien eredu agroindustrialaren aurrean.
Egun osoko egitaraua
Mahai inguru batekin eman diote hasiera egunari. Bioalai, Bionekazaritza, Herrizoma eta Aguraingo ekonomatuko kideei esker, agroindustriaren aurrean alternatibak eskaintzen dituzten proiektu eta esperientzia ezberdinak ezagutu ahal izan dituzte. "Argi erakutsi digute alternatibak egon badaudela", adierazi dute antolatzaileek.
Hamaiketako baten ondoren, Landa eta auzoa hurbilduz izeneko tertulia eskaini dute Arabako nekazari gazte batek eta Sarainenea basoko kide batek. Nekazari txikiek ezartzen dizkieten oztopoez eta modu agroekologikoan ekoizteko dauden zailtasunez aritu dira.
Arabako elikagaiekin egindako bazkaria gozatu dute eguerdian, eta bazkalostean bingo musikatua egin dute. Ondoren, Ya llegó la revolución hormonal (Heldu da iraultza hormonala) antzerkia eskaini du Betina Campoalegrek.
Egunari amaiera emateko, kalejira salatzailea egin dute, enpresa handi eta supermerkatuen papera salatzeko. "Haiek kontrolatzen dute elikaduraren merkatua, bai ekoizpena eta baita salmenta ere, ekoizleak eta auzoko denda txikiek haien alboan zaila dutelarik bizirautea", salatu du Batutak.
Edanari emateko prest? Uda atari hau aproposa da gero berokoak etortzean ez lehortzeko edariak destilatzeko. Hezetasunari eustea garrantzitsua da gorputzari bere onenean atxikitzeko, eta etxean sortutako mamarekin bada zer esanik ez.
Laborantza lur emankorrak ondasun kolektibo bilakatu nahi ditu Amillubi proiektuak. Horretarako herritarren eta hainbat kolektibo eta erakunderen ekarpenak biltzen ari da eta maiatzaren 11rako egun osoko festa antolatu du Amillubin bertan, egitasmoari bultzada emateko.
Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]
Zergatik doa mundu guztia Iruñera erosketak egitera, gure eskualdean elikagai asko ekoizten bada? Zergatik da hain zaila bailara hauetako produktuak bailara hauetako dendetan topatzea?”, galdera horiei eta beste zenbaiti tiraka hasi ziren lanean Zangoza aldean duela... [+]