Azpeitiko Azoka Plaza, urtebete bertakoa elikatzen

  • Otsailaren 3an bete da urtebete Azoka Plaza berritua inauguratu zutela, eta otsailaren 2an, urtebeteko ibilbidearen errepasoa eta proiektu berrien aurkezpena egin dute bertan proiektua sustatzen ari diren eragileek. Ehunka lagun bertaratu dira Azoka Plazara, eta Onintza Agirreren ahotsarekin eta gitarra doinuekin hasi da ekitaldia. Hain zuzen ere, Anariren eta Katamaloren abesti bana jo eta kantatu ditu sortzaile azpeitiarrak. Ondoren, Azoka Plazako proiektuaren hainbat zertzelada eman du saioaren gidari lanak egin dituen Eneritz Albizuk.

Artikulu hau CC BY-SA 3.0 lizentziari esker ekarri dugu.

2019ko otsailaren 04an - 07:59
Urtebete eta gero Azoka Plazaren aurrean atera dute argazkia. Argazkia: Uztarria.eus.

Lehen sektorea sustatzeko, herritarren elkargune bilakatzeko eta ekonomiaren motore izateko jarri zuten martxan Azoka Plazaren egitasmoa, eta Albizuk gogorarazi du Azoka Plaza proiektu bat dela, "egiteko modu bat". Hiru helbururekin sortu zuten Azoka Plazaren proiektua: bertako produktuen azoka izateko eta baserritarrek salmenta zuzenerako aukera izatea; tokiko ekonomiaren aldeko apustua egitea, Azoka Plaza motore izanik; eta iraunkorra eta jasangarria den tokiko elikadura sarea osatzea. Oinarriak "finkatuta" daudela adierazi dute.

Ondoren, herritar ugarik hitz egin duten bideo bat eman dute; tartean ziren, Elikaguneko kideak, baserritarrak, erosleak nahiz eragileetako ordezkariak agertu dira. Ioritz Aizpuru hitz egin du Azoka Plaza barruko Elikagunea saltokia kudeatzen duen Artxara kooperatibako kideak bideoan esan duenez, urtebetean erantzun "oso ona" izan du proiektuak. "Erronka berriak ditugu; izan ere, sentsibilizazioan eragitea eta hitzaldiak nahiz sukalde ikastaroak eman nahi ditugu". Hark gogorarazi du hiru kidek hasi zutela Elikagunearen proiektua, eta gaur egun bost direla jakinarazi du.

Proiektu pilotua

Azoka Plazaren urtebeteko ibiliaren balorazio positiboa eginda, aurrera begirako erronkez ere aritu dira gaurko ekitaldian, eta jakinarazi dute proiektu pilotu bat jarriko dutela martxan aurten. Agertokian izan dira Ioritz Aizpuru Elikaguneko ordezkaria, Josu Labaka Udaleko zinegotzia, Aintzira Oinederra proiektu pilotuaren sustatzailea, Yurre Peñagarikano Urkomeko gerentea eta Mirene Begiristain EHUko kidea eta Ekonomia eta Enpresa Zientzietan doktorea. Oñederrak azaldu duenez, proiektuaren xedea da lehen sektorearen eta erabiltzaileen arteko zubiak eraikitzea. "Banaketa sistema bat jarriko da martzan, eta harremanak sustatuko eta koordinatuko ditugu".

Herrian bertako kalitatezko produktuen kontsumoa bultzatzeko sarea sortzea du helburu martxan jartzean duten proiektuak, eta ikastetxeetako jangeletan, jatetxeetan nahiz bestelako establezimentuetan txertatu nahi dute egitasmoa. Proiektua merkaturatze bide berriak irekitzeko helburuz proposatu dute. "Lehen sektoreari ekarpena egingo dio proiektuak. Elikaguneak jada eragin positiboa dauka, baina eragin jorie handitu nahi dugu, baserritarren bizi kalitatea hobetuta", azaldu du Peñagarikanok.

Aizpuruk adierazi duenez, normalean baserritarrak beraiek arduratzen dira produktuak ekoizteaz, eraldatzeaz eta banatzeaz, eta ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko harremana zuzena izatea "garrantzitsua" bada ere, hark banaketa lanak moldatzearen garrantzia azpimarratu du. "Ekoizleen produktu desberdinek ibilbide berak egiten dituzte, eta produktu kantitate txikiak mugituta ez zaio etekinik ateratzen garraioari". Hori dela eta, banaketa lanak modu kolektiboan eta antolatuan egitearen garrantziaz ohartarazi du Aizpuruk: "Tokiko produktuen garraio lanak koordinatuko dira proiektuari esker, eta modu horretan, erabiltzaileei eskaera eta horniketa erraztuko zaizkie". Hark azaldu duenez, urtebete honetan ikusi dute produktu batzuen ekoizpenean "hutsuneak" daudela, eta esan du denen artean koordinatzea garrantzitsua dela.

Labakak adierazi duenez, proiektua nola txertatu aztertzen ari dira proiektua garatzeaz arduratzen ari den lantaldea: "Ikusi egin beharko da ikastetxeetako eta jatetxeetako banaketak nola egin". Hark ekoizleen lantaldea osatzearen garrantzia azpimarratu du, eta erabiltzaile konprometituak beharko direla ere adierazi du: "Sukaldean izango diren aldaketen aurrean jarrera aktiboa izango duten erabiltzaileak behar ditugu, eta gure lana izango da sektoreen arteko komunikazioa ahalbidetzeko tresnak eta espazioak irekitzea".

Ikerketari ere zabalduko diote bidea proiektuarekin. Bi helbururekin hasiko dira bidea urratzen: "Hornikuntza zubilanak egiteko irakaspenak baditugu, baina baita ikerketa beharrak ere; eta kontsumo ohiturak aztertuko ditugu jatetxeetan, jangeletan nahiz Elikagunean. EHUko ikerlariak azaldu duenez, horniketa prozesuan sortzen diren beharretan jarriko dute ikerketaren fokua. "Proiektua oso garrantzitsua da berrikuntza bide berriak bilatzeko eta kontsumo sentsibilizaziorako".

Ekitaldia bukatzean argazkia atera dute bertaratu diren herritarrek eta erakundeetako nahiz eragileetako ordezkariek, Azoka Plazaren atarian.

Erreportaje hau Uztarriak argitaratu du eta Creative Commons lizentziari esker.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Elikadura burujabetza
2024-04-25 | Estitxu Eizagirre
"Lurra taupaka" festara deitu du Amillubi proiektuak, maiatzaren 11n

Laborantza lur emankorrak ondasun kolektibo bilakatu nahi ditu Amillubi proiektuak. Horretarako herritarren eta hainbat kolektibo eta erakunderen ekarpenak biltzen ari da eta maiatzaren 11rako egun osoko festa antolatu du Amillubin bertan, egitasmoari bultzada emateko.


2024-04-25 | Estitxu Eizagirre
Marta Barba Gassó:
"Tomate hidroponikoa lur faltagatik jarri da eta lur falta monolaborantzaren ondorio da"

Tomateaz tesia egina du Marta Barba-k eta Egonarria saioan Eli Pagolarekin elkarrizketan azaldu du zer den hidroponia teknika. Bere hitzetan, gakoa da aztertzea "noiz eta zergatik" sartu zen hidroponia Euskal Herrian: "Lur arazoak daudelako. Eta lur arazoak daude... [+]


2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


2024-04-14 | Garazi Zabaleta
Jakiak ehuntzen
Zangoza inguruan tokiko elikadura sistema eraikitzen

Zergatik doa mundu guztia Iruñera erosketak egitera, gure eskualdean elikagai asko ekoizten bada? Zergatik da hain zaila bailara hauetako produktuak bailara hauetako dendetan topatzea?”, galdera horiei eta beste zenbaiti tiraka hasi ziren lanean Zangoza aldean duela... [+]


Porrotak, ikasketak, baso jangarriak

Bidaia hau hasi nuenean, ikuspuntu erromantikoz imajinatzen nituen baso jangarriak: zuhaitz artean ibili, fruitu goxoak dastatu, loreak usaindu... baina baso jangarriek badituzte arantza ugari ere, porrotak, erratak... Gaur, ikasketa politak eskaini dizkidaten porrot horietako... [+]


Eguneraketa berriak daude