Artzain eta sukaldariak eskutik, Ja(ki)tea elkartearen liburu berrian

  • 2009an sortua, euskal sukaldaritza tradizionala sustatzea du helburu Ja(ki)tea elkarteak, abeltzain, laborari edota arrantzaleen jarduna nabarmentzearekin bat. Hamaika modura egin dakieke aitortza, eta oraingoan liburu berria plazaratuta azaldu die elkarteak esker ona, “udaberri oroz artaldea landara igo duten horiei guztiei” bereziki. Artzainak eta sukaldariak. De la txabola al fogón du izena Fernando Hualde ikerlariak eta Joseba Urretavizcaya argazkilariak ondu duten liburu elebidunak. Hamar artzainen bizipenak uztartzen dira beste hainbat sukaldariren istorio eta gomendioekin, gazta hartuta erreferentziazko produktu bezala.


2025eko maiatzaren 27an - 09:30
Azken eguneraketa: 13:33
JOSEBA URRETAVIZCAYA

Urteen joanean, artzainen kopurua gutxituz joan da pixkanaka; nahikoa da ikustea nola jaitsi den azken hamarkadetan gure mendietan sakabanatutako borda kopurua”, dio liburuaren hitzaurreetako batean Ja(ki)tea elkarteko presidente Xabier Zabaleta sukaldariak. “Garai batean artzaintzarako erabiltzen ziren eremu asko desagertu direla ikus dezakegu. Horregatik, euskal gastronomiaren ekosistema osatzen dugun guztion eginkizuna da ofizio hau lagundu eta babestea”. Ordiziako D’Elikatuz interpretazio gunean aurkeztu dute liburua, eta bertan idatzitakoari heldu dio Zabaletak. Mahaiaren bueltan izan dira liburuaren egile biak, hitzaurre nagusia idatzi duen Jakoba Errekondo, eta Gipuzkoako Foru Aldundiko Turismo eta Lurralde Antolaketa diputatu Azahara Domínguez. Entzuleen artean, artzain eta sukaldari zenbait, baita Gaztaren Kofradiako kideak ere, besteren artean. Eta, iskin batean, dozena erdi Idiazabal gazta, bertaratutakoek aurkezpen ostean ahoratzeko gertu.

Liburuaren egileak, artzain eta sukaldariak, Gaztaren Kofradiako kideak eta Ja(ki)tea elkarteko ordezkariak, Ordizian egindako aurkezpenean / JON TORNER ZABALA

Aurkezpen “ofiziala” amaituta, txoko horretan harrapatu dugu Iker Sukia artzain lazkaotarra, eta aukera baliatu dugu galdera parea egiteko. Bere aita Isidro da liburuko protagonistetako bat, mutur aurrean dugun Ixidro gaztaren aitapontekoa, hain justu. Liburua begiratu dugu. Ederrak dira Urretavizcayak aita-semeei euren bordan atera dizkien zuri-beltzezko argazkiak, oso potenteak. Artzainek bizi duten egoera ere halakoxea da, baditu argi-ilunak. “Artzain gazteentzat zaila da aurrera egitea; aitaren bideari jarraitu diot nik, eta tira. Gustuko dugulako ari gara honetan, gainerakoan…”, esan digu artaldea Aralarreko larreetara igo ohi duen Sukiak.

Isidro Sukia artzaina, atzean Javi Penas sukaldaria duela / JOSEBA URRETAVIZCAYA

Belarra gazta bihurtzearen magia

Iruñean sortua da Fernando Hualde, liburuko testuen egilea. Erronkarin ditu sustraiak, abeltzain familia batean, eta liburua “bihotzetik idatzia” dagoela azaldu du. “Mezu subliminal asko dago bertan”, dio, lekuan lekuko produktuei dagokienez “militanteak” izan behar dugula nabarmentzearekin bat. “Hurbiltasuna, 0 km… Horiek ez dute ezertarako balio, atzean ez badago kalitatezko produkturik”. Uste du artzainek gaztaren kalitatea mimatzen dutela, lan eskerga egin, baina ahalegin hori askotan ikusezina dela. “Jendeak gazta bat hartu eta sarri pentsatzen du: ‘garesti xamarra da ba’. Ez dakite ze esfortzu dagoen atzean”.

Argazkia: JOSEBA URRETAVIZCAYA

Haren aurretik Jakoba Errekondok hartu du hitza. Liburua artelan bat da, gazta ere artelana den moduan”, hasi da hizketan. Eta ostean Artzainaren eskuak eta sukaldariaren eskuak. Elkarri bostekoa hitzaurrean jasotakoari heldu dio: “Artzainak belarra gazta bihurtzen du. Artzainak magia egiten du, eta magiarako erabiltzen duen tresna nagusia bere eskuak dira. Milaka urtetan aziendarekin izandako etxeko tratuan pilatu duen jakintza du eskutan. Artzain-jakintza. Eskuak izango ditu langile, artzaina bera da eskulangile”.

Ricardo Remiro eta Arantxa Agirrezabala / JOSEBA URRETAVIZCAYA

Sukaldariak, berriz, “artzainen arteak liluratutako lagunak dira, arrantzale, nekazari eta abarrenak bezala”, dio Errekondok. “Eta lehengaiak hautatu, erregosi, nahasi, gainjarri eta abar eginez ikusgarrizko jakiak egiten dituen artista-sukaldariak ez du zalantzan jarriko, gazta bere horretantxe, bere soiltasunean ekarriko dizu mahaira, artelana baita”.

Mahaiaren bueltan bildutako lagunen artean, deus esan ez duen bakarra Joseba Urretavizcaya izan da. Hemen jaso ditugun irudiak mintzo dira haren ordez.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Artzantza
2025-04-28 | Garazi Zabaleta
Oihanartia
Alpeetako hegoaldetik Nafarroa Beherera, abeltzaintza estentsibo eta dibertsifikatuarekin

Proventza eskualdean, Alpeen hegoaldean abiatu zuten Lili Saint-Laurent euskaldunak eta Mathias Guibert proventzarrak abeltzaintza proiektua duela hamar urte pasatxo. “Ardi, ahuntz, behi, txerri eta pottokekin plantatu ginen etxalde dibertsifikatua landuz, baina laborantza... [+]


Artzain Egun jendetsua, Ordizian

Aurten 1.500 ardi inguruk zeharkatu dute Kale Nagusia, bost artaldetan banatuta. Idiazabal Gaztaren denboraldi berriaren aurkezpen ofiziala egin da, udaletxean. Garena Jatetxeko Julen Bazek eta Peli Perez de Anuzitak moztu dute gazta.


Komunitateaz (I)

Konturatu orduko, 119 arkume jaio dira etxean, eta hamahiru ardi baino ez zaizkigu gelditzen erditzeko. Aurrerakoak diren urruxak jada izendatuta dauzkagu; horrek, inplizituki, esan nahi du hiltegira eramango ditugunak zeintzuk diren badakigula. Bereizte ariketa horretan... [+]


Artile, karena eta oritza

Artiletan sustraitzeak ematen duen bakeak salbatzen nau maiz, kanpoko zein barruko ekaitzetatik. Artilea baino bakegile eraginkorragorik ez dut aurkitu inguruan. Bere indarra areagotzen da odola, karena eta oritza tartean badaude; artilearekin batera haiek ere ehundu baitute... [+]


2024-12-18 | Mara Altuna Díaz
Migratzaileen Nazioarteko Eguna | Alberto Flores-Uranga, artzaina
“Amerikak asko eman dit, baina nik ere asko eman diot Amerikari”

20 urte zituela, Alberto Flores-Uranga Mutrikutik Idahora (AEB) joan zen artzain. Bakardadean, mendietan galduta, maiz koiote eta hartzak begira zituela."Berriro egingo nuke, zalantzarik gabe", dio, garai haiek gogoratuta.


Ardi moztaileak

Uharteko artzain egunean azaldu zuten Euskal Herriak nazioarteko ardi mozketa txapelketatan aritzeko onarpena lortu duela. Ofizialtasuna Eskoziako 2023ko munduko txapelketan etorri zen, euskal moztaileek aurkeztutako dosierra eta bertan egindako defentsa bikainaren ondorioz... [+]


Lantokietako isilpeko doluaz

Hau irakurtzen duzunerako, ez dakit zenbat herri izango ditudan bihotzean eta zenbat gogoeta buruan. Idatzi hau bidali baino lehen, izan naiz Arantzan, Tolosan, Elgoibarren eta Ondarroan, Hausnarrean liburua aurkezten.


Euskal Herriak ofizialtasuna lortu du Ardi Moztaileen Munduko Txapelketarako

Euskal Herriko ardi moztaileek ofizialtasuna lortu dute nazioarteko lehiaketetarako, eta 2026ko munduko txapelketan parte hartzeko asmoa daukate. Lehenago, 2025ean, Euskal Herriko txapelketa egin nahi dute.


Arrigorri

Lerro hauek idazterako, gazta egiteari utzi diogu eta antzutze prozesu betean gaude. Horrek esan nahi du jetzaldiak gero eta sakabanatuagoak direla denboran, ardiei esnea desagertu arte. Batzuen kasuan, egun gutxitan bukatuko da prozesua, eta gutxi batzuei gehiago kostako zaie.


Zer da artaldea? (Gerturatze bat)

Astebete pasatxo eman dut artaldeaz hausnarrean. Lehenago ere eskaini izan dizkiot tarteak artalde kontzeptuari ematen zaion erabilerari, baina orain dela astebete izandako elkarrizketak berritu du hari buruzko hausnarra eta paper honetara ekarri nau.


In extremis, mila esker

In extremis heldu naiz orrialde honetara. Patuak hala erabaki du. Izan ere, orain dela bi aste erdi idatzita nuen gaurkoa, baina dokumentua gorde gabe ordenagailua itzali, eta han joan zen egindakoa. Beraz, hemen naiz, abiapuntuan eta gaia guztiz aldatuta. Zoriak halaxe... [+]


2024-05-27 | Garazi Zabaleta
Arsue zerbitzua
Ardi suhiltzaileak Lizarran

Lehen begi kolpean, ohiko artaldea dirudi argazkikoak, ezta? Bada, ez… ardi horiek suhiltzaile ere badira eta. Nafarroako Zunbeltz Nekazaritzako Test Guneak zerbitzu berria eta berritzailea jarri du martxan Lizarraldean: Arsue, edo artalde suhiltzaile estentsiboa... [+]


2024-01-29 | Garazi Zabaleta
Bilobila
Angora ahuntzen ilearekin arropa etikoa

"Ez naiz laborari familiakoa, baina agronomia ikasketak egin eta gero, lehen sektorean aritu naiz lanean Ipar Euskal Herrian. Han ikasi dut badela gauzak egiteko beste manera bat”. Areta Lorea Markalain gaztearen hitzak dira. Abaurregainakoa du aita, eta herrian... [+]


Eguneraketa berriak daude