Animalien ustiategi erraldoiak babesteari uzteko eskatu diote Nafarroako Gobernuari

  • Nekazal Borrokaren Nazioarteko Eguna izan da asteburuan, eta Nafarroako Elikadura Burujabetzaren Aldeko Mugimenduak elkarretaratzea egin du Iruñean, Caparrosoko behitegi erraldoiaren aurka, eta trantsizio agroekologikoa sustatzeko politiken alde.

Artikulu hau CC BY-SA 3.0 lizentziari esker ekarri dugu.

2021eko apirilaren 21an - 08:57
Larunbateko elkarretaratzearen irudia (Argazkia: Ekinklik)

Gogoz kontra, baina berriki, Nafarroako Gobernuak baimena eman dio Caparrosoko behitegiari animalia kopurua bikoizteko, 3.450 behitatik 7.200era, Nafarroako Justizia Auzitegi Nagusiak iaz ustiategien tamaina mugatzeko dekretua baliogabetu ondoren.

Erabaki hori salatzeko, Nafarroako Elikadura Burujabetzaren Aldeko Mugimenduak abeltzaintza proiektu erraldoien aurka protesta egin zuen, larunbatean.

Asko dira abeltegi handien ondorio kaltegarriak, salatzen dutenez: energia eta ur kopuru handiak kontsumitzen dituzte, eta hondakinak tonaka isurtzen dituzte, lurzorua eta ura kutsatuz; inbertsio handiak behar dituzte eta ekoizle handiek bakarrik egin ditzakete; guztiz mekanizaturik daudenez, oso enplegu gutxi eta prekarioa sortzen dute; lurrak bereganatzea eragiten dute, nekazariak beren lurretatik botata; eta animaliak pilatzearen ondorioz, osasun publikorako arrisku larriak sortzen dituzte, besteak beste.

Hortaz, premiazkoa ikusten dute nekazaritza eta abeltzaintza eredu industriala laguntzeari uztea, eta horretara dei egin diote, bai Nafarroako Gobernuari, baita kontsumitzaileei ere. Era berean, Eroski supermerkatuari exijitu diote utz diezaiola Caparrosoko behitegiko esnea saltzeari.

Trantsizio agroekologikoa sustatzeko politika publikoak behar direla diote, eskala txikiko nekazaritza sistema baterantz egiteko; hori lortzeko, baina, ezinbestekoa da gizartearen bultzada, eta horregatik atera dira kalera, elikadura subiranotasunaren eta bizitza erdigunean jarriko duen etorkizun baten alde.


Irakurrienak
Matomo erabiliz
Azoka
Kanal honetatik interesatuko zaizu: Elikadura burujabetza
2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


2024-04-14 | Garazi Zabaleta
Jakiak ehuntzen
Zangoza inguruan tokiko elikadura sistema eraikitzen

Zergatik doa mundu guztia Iruñera erosketak egitera, gure eskualdean elikagai asko ekoizten bada? Zergatik da hain zaila bailara hauetako produktuak bailara hauetako dendetan topatzea?”, galdera horiei eta beste zenbaiti tiraka hasi ziren lanean Zangoza aldean duela... [+]


Porrotak, ikasketak, baso jangarriak

Bidaia hau hasi nuenean, ikuspuntu erromantikoz imajinatzen nituen baso jangarriak: zuhaitz artean ibili, fruitu goxoak dastatu, loreak usaindu... baina baso jangarriek badituzte arantza ugari ere, porrotak, erratak... Gaur, ikasketa politak eskaini dizkidaten porrot horietako... [+]


"Eskolan ortu xume bat lantzeak testuingurua ematen digu planetan ditugun arazoez aritzeko"

Gasteizko Haur eta Lehen Hezkuntzako ikastetxeetako baratzeak ikertu ditu Iratz Pou EHUko ikasleak. Zenbat eskolek dute ortua? Nolako erabilera ematen diote, zein helburu eta asmorekin? Probetxu pedagogiko eta didaktikoa ateratzen al diote baratzeari? Pourekin eta Igone Palacios... [+]


2024-04-03 | Estitxu Eizagirre
Juanma Intxaurrandieta, ekonomia irakasle eta INTIAko kudeatzaile ohia
"Merkatu globalean elikagaien prezioa oso hauskorra da, zuzenean erosita egonkorragoa"

Elikagaien prezioak zergatik igo dira hainbeste? Nola ezartzen dira prezioak? Juanma Intxaurrandieta Nafarroako Unibertsitateko ekonomia irakaslea eta INTIAko kudeatzaile ohia da, egun erretiratua. Eli Pagolak Egonarria saioan egin dion elkarrizketan, hizkuntza arruntean eta... [+]


Eguneraketa berriak daude