Zestoako Amilibia baserria eta bere lurrak eskuratzeko eta bertan elikadura burujabetzari loturiko Amillubi proiektu kolektiboa martxan jartzeko apustua egina du Biolur elkarteak: "Herritarrek elikagaiak eta nekazariek lurrak bermatuta izatea izango litzateke mugimendu agroekologiko honen uztarik onena". Horretarako, diru bilketa kanpaina abiatu zuen iragan abenduan eta internet bidez ekarpena egin nahi duten herritarrek hauxe dute azken astea. Albiste hau idazteko unean 721 dohaintza ziren jasotakoak eta denen artean 122.622 euro zituzten batuta.
Hasi da internet bidezko diru bilketaren atzerako kontaketa eta aste honetan dute bide hau erabilita ekarpena egin nahi duten herritar edo eragileek dohaintza egiteko azken aukera, www.amillubi.eus webgunean.
Amillubiko taldeak adierazi du "oso gustura" dagoela, "herritar zein eragileen partetik proiektuak izan duen babesa ikusita". Bildutako diruak Amilibia baserria eta bere lurrak eskuratzeko bidean, lehen ordainketak egiteko balioko duela jakinarazi dute, eta "jasotakoak arnas apur bat" eman diela, lortu behar duten kopuru osora iristeko. Izan ere, guztira 390.000 euro behar dituzte erosteko eta baserria konpontzeko. (Artikulu honetan duzu proiektua sakon azalduta)
Hainbat iturri ari dira lantzen kopuru oso hori batzeko (udalak, enpresak, eragileak, herritarrak) eta internet bidezko kanpainari hasieran 150.000 euro biltzeko erronka jarri zioten. Lortuko ote da? Amillubi lan-taldetik azken deia egiten dute, "orain arte bere aletxoa jartzeko aukera izan ez duenari, bere ekarpena eginaz proiektua babestera anima dadin".
Abenduan sinatu zuten Biolur elkarteak eta baserriaren jabeek salerosketa kontratua. Dagoeneko hasi da Amillubiko lan-taldea baserriaren lurretan lanean. Biolur elkarteko baratzezainek sumatzen zuten premia bati kolektiboki erantzutea izan da egin duten lehen gauza: landare ekologikoa aurkitzeko dituzten zailtasunak ikusita, 150.000 porru hazi erein dituzte Amillubiko lurretan. "Dena ondo bidean, baratzezainek eskura izango dute modu ekologikoan ekoiztutako porru landarea eta inguruko baratzezain txikientzako ere salgai jartzeko asmoa dago", Amillubiko lan-taldeak adierazi duenez.
Aurrera begira haziak ereiten jarraitzeko asmoa dute: datorren asteetan babarrun eta artoa ereiteko lurrak prestatzen ari dira eta udazkenari begira Biolurreko okinek garia ereiteko asmoa ere badute. "Amillubin ereindako haziak gizarteratzen jarraitzeko gogotsu" dagoela adierazi du lan-taldeak eta horretarako auzolan irekiak egitea aurreikusten dute. "Herritarrek elikagaiak eta nekazariek lurrak bermatuta izatea izango litzateke mugimendu agroekologiko honen uztarik onena".
Hau idazten ari naizela, kanpaina bukatzear dugu. Datorren astelehenean jetzaldi batera pasako gara. Horrek esan nahi du hiru egunetik behin egingo dugula gazta, eta gaztek izango dituztela bospasei kilo. Uztailaren bigarren astean edo utzi egingo diogu gazta egiteari.
Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]
Maiatzaren 10ean Zestoako iraeta auzoan kokatuta dagoen amillubi proiektuan elkartu ziren elikadura burujabetzaren aldeko herritarrak eta laborariak. Udaberriko Festaren bigarren edizio honetan, goizean bi mahai-inguru antolatu zituzten eta entzulez bete zen amilibia baserri... [+]
Uda da sasoirik oparoena baratzean. bai, behintzat, udaberrian ereintza eta landaketa lanak egin badira. iazko uda ez dadila errepikatu desio dute elikagaiak lurrean eta zeruari begira lantzen dituzten laborariek. Izan ere, batez beste %45 uzta txikiagoa jaso zuten. Datu hori... [+]
Gaur, maiatzak 15, San Ixidro da, Baserritarren Eguna. Egurra Ta Kandela baserritar ekintzak salatu du ekologikoan lan egiten duten laborariak landutako azalera handitzeko diru-laguntzatik kanpo utzi dituela Gipuzkoako Foru Aldundiak. Horregatik, 12:00etan Aldundiaren aurrean... [+]
Aurten ez dut aparteko ilusiorik San Ixidro egunerako. Ez dut girorik aurkitzen. Ingurura begiratu eta giro ospela. Burua lanean jarri behar izan dut epeltasun bila, eta hara non, azaldu zaizkit gure gazten zain hilabeteak daramatzaten lagunen irribarreak. Bihotza epelxeago dago... [+]
Izenak, berez, ez du izana gordetzen. Papera ez da nahikoa, nahiz eta paperak denari eusten dion. Busti arte. Halaxe gertatu da Gipuzkoako Foru Aldundiko Lurralde Oreka Berdeko Departamenduarekin. Izan ere, izenak gorde beharko lukeen izanari uko egin dio; besteak beste, 2023ko... [+]
Maiatzaren 10ean egun osoko festa berezia antolatu dute Zestoako Amilibia baserrian. Agroekologiaren eta elikadura burujabetzaren alde, Gipuzkoako Biolur elkarteak abiatutako proiektua da Amillubi, eta udaberriko hitzordua aitzakia paregabea izanen da tarte eder bat partekatu... [+]
Gasteizko Basaldea etxaldean dago kokatuta Soilik nekazaritza birsortzaileko proiektua, Abetxuko auzoan, eta Jaime Garcia, Joseba Vigalondo eta Javier Chaves dira bultzatzaileak. “Lehen sektorean, eredu agroekologikoan inkorporazio berriak bultzatzea da gure helburua,... [+]
2020. urteko udaberrian lorategigintzak eta ortugintzak hartutako balioa gogoan, aisialdi aktibitate eta ingurune naturalarekin lotura gisa. Terraza eta etxeko loreontzietan hasitako ekintzak hiriko ortuen nekazaritzan jarraitu du, behin itxialdia bareturik. Historian zehar... [+]
Gaur abiatu da Bizi Baratzea Orrian kide egiteko kanpaina. Urtaro bakoitzean kaleratuko den aldizkari berezi honek Lurrari buruzko jakintza praktikoa eta gaurkotasuneko gaiak jorratuko ditu, formato oso berezian: poster handi bat izango du ardatz eta tolestu ahala beste... [+]
Iruñean bizi ziren Iñaki Zoko Lamarka eta Andoni Arizkuren Eseberri gazteak, baina familiaren herriarekin, Otsagabiarekin, lotura estua zuten biek betidanik. “Lehen, asteburuetan eta udan etortzen ginen eta duela urte batzuk bizitzera etorri ginen”, dio... [+]
Euskal Herri mailan txikitik handira agroekologia sustatzen duten zenbait elkarte eta kooperatiba ataka larrian daude, finantziazio iturriak bertan behera geratu ostean. Erakunde publikoetatik, berriz, elikadura negozio gisa ikusten duten proiektuen aldeko apustu irmoa nabari... [+]
Gipuzkoako hamaika txokotatik gerturatutako hamarka lagun elkartu ziren otsailaren 23an Amillubiko lehen auzo(p)lanera. Biolur elkarteak bultzatutako proiektu kolektiboa da Amillubi, agroekologian sakontzeko eta Gipuzkoako etorkizuneko elikadura erronkei heltzeko asmoz Zestoako... [+]
Emakume bakoitzaren errelatotik abiatuta, lurrari eta elikadurari buruzko jakituria kolektibizatu eta sukaldeko iruditegia irauli nahi ditu Ziminttere proiektuak, mahai baten bueltan, sukaldean bertan eta elikagaiak eskutan darabiltzaten bitartean.