Zestoako Iraeta auzoko Amilibia baserria eta lurra kolektibizatzeko 100.000 euro batzea falta du Amillubi proiektuak, lehen urte honetan 310.000 euro eskuratu baititu. Biolurrek abiatutako proiektu agroekologiko honek dagoeneko jarri du lurra martxan, sektorearen beharrei erantzuteko. Abenduaren 1ean ospatuko dute lehen urte emankor hau, Amillubin bertan egingo duten goiz pasarekin.
Urola ibaiaren meandroan dauden 90.000 metro koadro nekazal lur eta 510 metro koadro erabilgarri dituen baserria kolektibizatzeko erronka jo zuen laborantza ekologikoaren aldeko Biolur elkarteak 2023ko abenduan (erreportaje honetan azaldu genuen). Geroztik lortu du herritarren aldetik sustengu zabala lortzea, eta hainbat erakunde, enpresa eta eragilek ere babesa ematea. 310.000 euro eskuratu ditu, horietatik 190.800 euro herritarren artean zabaldu zuten crowfounding kanpainaren bidez; baina 100.000 euro dira oraindik batzeko dituenak. Izan ere, Gipuzkoako Foru Aldundiak ez die herri onura aitortzarik egin eta ondorioz, 20.000 euro ordaindu beharko ditu Amillubik transmisio zergetan. Ekarpena egiteko, hemen dago aukera.
Goizpasako plana izango da: auzolanean ongarria botako dute Amillubiko soroan. Ondoren, ekitaldia eta mokadutxoarekin ospatuko dute urteurrena.
Amillubin aurkitutako golde zahar bat berrizten hasi dira, erreleboa irudikatuko duen espazio bat sortzeko asmoz. Horrela adierazi dute antolatzaileek: "Jasotako babesa eskertzeko, egindakoa ospatzeko, gure komunitatea sendotzeko, eta aurrera begira indarberritzeko, goxo eta xume elkartzeko proposamena egiten dizuegu".
Agroekologia mugimenduari dituen beharrak asetzen laguntzea da Amillubi proiektuaren helburuetako bat. Eta lehen urtean ekin diote lan horri: uda-sasoirako porru mintegia osatu zuten eta bertan hazitako 120.000 porru landarek Gipuzkoako baratzeetan jarraituko dute hazten.
Gaur egun, alberjiniak, brokoliak eta baba handia dituzte ereinda zein landatuta, Euskal Herriko hazi ekologikoak lantzen dituen Alekarekin elkarlanean. Hortik aterako diren haziak baliatuko dituzte baratzezainek.
Eta Amillubiko soroan garia ereiteko asmoa dute, horrela okin-taldearen beharrei erantzuteko.
Hasita gaude baserriaren konponketa lanak aztertzen, proiektura batu direnei bidali dieten buletinean azaldu dutenez: "Bioeraikuntzan lanean ari diren bi lagunekin batera, baserriaren egituran egin beharreko hobekuntzak eta dauden aukerak aztertzen hasita gaude".
Bestalde, urtebete honetan fitodepurazio sistema jarri dute martxan, baserrian sortzen diren ur zikinentzat depurazio sistema alegia.
Herriz herri hitzaldi mordoa eman dituzte Amillubi proiektua aurkeztuz. Topaleku ere bihurtu da Amillubi: Haziak liburua aurkeztu zuen Miguel Arribas Kelok urri bukaeran. Hainbat auzolan eta tailer ere egin dituzte urte honetan zehar. Ekimenik jendetsuena Lurra Taupaka festa izan zen, maiatzean, eta 250 pertsona elkartu ziren jai giroan.
Amillubi proiektuaren berri izan nahi duenak, Telegram kanalera batzeko aukera du. Dagoeneko Amillubi proiektuaren kide direnek urtean pare bat buletin jasoko dituzte.
Bolo-bolo dabiltza gugandik zenbait kilometrotara gertatutako pogromoak, hamarkada luzetan −mendez mende− zilegituriko arrazismoa oinarri dutenak. Palestinan, Torre Pachecon eta Hernanin, arazoa antzekoegia da, intentsitate ezberdinez bada ere. Moroak dira behe-laino... [+]
Pandemia garaian erabaki zuten Bea Lopez de Suso Marinak eta Iker Gonzalez Dominguezek landa eremura bizitzera joatea. “Nolabait, orduan berpiztu zen aspalditik landa eremuan proiektu bat sortzeko genuen grina”, azaldu du Lopez de Susok. Kuartangora iritsi zen... [+]
Biolur laborantza ekologikoaren aldeko elkarteak frutazaintza sustatu nahi du eta horretarako egun-pasa ederra antolatu du uztailaren 29rako; hiru proiektu ezagutuko dituzte bertatik bertara: Erroak mintegia Ahatsan (Nafarroa Beherea), Kibbi Sat Donezteben (Nafarroa) eta... [+]
Pandemia garaian erabaki zuten Bea Lopez de Suso Marinak eta Iker Gonzalez Dominguezek landa eremura bizitzera joatea. “Nolabait, orduan berpiztu zen aspalditik landa eremuan proiektu bat sortzeko genuen grina”, azaldu du Lopez de Susok. Kuartangora iritsi zen... [+]
Marurin kokatutako proiektua da Mustai Ortua, Gorka Areitio Elorduik eta Marcela Pava Gomezek bultzatua. Diseinu grafikoko ikasketak egin zituen Areitiok eta horretan ari zen lanean, baina gainezka eginda zebilen. Pava, berriz, abokatua da lanbidez, baina ezin zuen horretan... [+]
HoBBea proiektua hiru elkarte hauek elkarlanean egina da: Biharko Lurraren Elkartea (BLE), Biolur eta Hazialdeko. Nekazari-okinaren figura indartu nahi dute HoBBea proiektuaren bidez, eta lurraldeko ogi ekologikoa kontsumitzearen balioak eta onurak ezagutarazi nahi dituzte... [+]
Hau idazten ari naizela, kanpaina bukatzear dugu. Datorren astelehenean jetzaldi batera pasako gara. Horrek esan nahi du hiru egunetik behin egingo dugula gazta, eta gaztek izango dituztela bospasei kilo. Uztailaren bigarren astean edo utzi egingo diogu gazta egiteari.
Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]
Maiatzaren 10ean Zestoako iraeta auzoan kokatuta dagoen amillubi proiektuan elkartu ziren elikadura burujabetzaren aldeko herritarrak eta laborariak. Udaberriko Festaren bigarren edizio honetan, goizean bi mahai-inguru antolatu zituzten eta entzulez bete zen amilibia baserri... [+]
Uda da sasoirik oparoena baratzean. bai, behintzat, udaberrian ereintza eta landaketa lanak egin badira. iazko uda ez dadila errepikatu desio dute elikagaiak lurrean eta zeruari begira lantzen dituzten laborariek. Izan ere, batez beste %45 uzta txikiagoa jaso zuten. Datu hori... [+]
Gaur, maiatzak 15, San Ixidro da, Baserritarren Eguna. Egurra Ta Kandela baserritar ekintzak salatu du ekologikoan lan egiten duten laborariak landutako azalera handitzeko diru-laguntzatik kanpo utzi dituela Gipuzkoako Foru Aldundiak. Horregatik, 12:00etan Aldundiaren aurrean... [+]
Aurten ez dut aparteko ilusiorik San Ixidro egunerako. Ez dut girorik aurkitzen. Ingurura begiratu eta giro ospela. Burua lanean jarri behar izan dut epeltasun bila, eta hara non, azaldu zaizkit gure gazten zain hilabeteak daramatzaten lagunen irribarreak. Bihotza epelxeago dago... [+]
Izenak, berez, ez du izana gordetzen. Papera ez da nahikoa, nahiz eta paperak denari eusten dion. Busti arte. Halaxe gertatu da Gipuzkoako Foru Aldundiko Lurralde Oreka Berdeko Departamenduarekin. Izan ere, izenak gorde beharko lukeen izanari uko egin dio; besteak beste, 2023ko... [+]
Maiatzaren 10ean egun osoko festa berezia antolatu dute Zestoako Amilibia baserrian. Agroekologiaren eta elikadura burujabetzaren alde, Gipuzkoako Biolur elkarteak abiatutako proiektua da Amillubi, eta udaberriko hitzordua aitzakia paregabea izanen da tarte eder bat partekatu... [+]
Gasteizko Basaldea etxaldean dago kokatuta Soilik nekazaritza birsortzaileko proiektua, Abetxuko auzoan, eta Jaime Garcia, Joseba Vigalondo eta Javier Chaves dira bultzatzaileak. “Lehen sektorean, eredu agroekologikoan inkorporazio berriak bultzatzea da gure helburua,... [+]