“Baserrritik mundura: Gure Elikaduraren etorkizuna jokoan” darama izenburu, aurtengo urrian hasiko da eta 2018ko azaroa arte luzatuko 750 orduko ikastaroa osatuz. Kurtso zabal honekin antolatzaileek 30 pertsona trebatu nahi dituzte elikadura burujabetzan eta agroekologian, Hezkuntza Popularraren metodologien bitartez, nazioarteko La Via Campesinako formazio prozesuen ezaugarriei jarraituz.
Ikastaroan parte hartzeko eskaini diren 30 plazetatik, 15 emakumeentzako erreserbatuta daude eta 7 baserritarren erakundeentzako pertsonentzat eta aurre-matrikula egiteko epea maiatzaren 15etik ekainaren 30era luzatuko da. Antolatzaileen esanetan, honako pertsona eta kolektiboei begira antolatu da ikastaroa:
a) Euskal Herriko nekazaritza sektorean instalazio prozesuetan dauden pertsona eta baserritarrak.
b) Aktibistak eta mugimendu eta erakunde sozialetako pertsona liberatuak (nekazaritza sindikatuak eta euskal nekazaritza mugimendua, langileen sindikatuak, ekonomia sozial eta solidarioko erakundeak, kontsumo alternatiboko talde eta sareak, GGKE, kolektiboak eta sare feministak, gazte-sareak, eta abar).
c) Administrazio publikoan lan egin eta Elikadura Burujabetzari buruzko gaietan ari diren pertsonak (lurraren antolamendua, landa garapena, tokiko garapen ekonomikoa, eta abar).
d) Elikadura Burujabetzan eta Agroekologian sakontzeko interesa duten Unibertsitateko eta Nekazaritza Eskoletako ikasleak.
e) Esparru desberdinetatik Elikadura Burujabetzaren praktikan aktiboki parte hartzeko borondatea duten pertsonak.
Orain ikastaroaren bigarren edizioa iragartzearekin batera, antolatzaileek bideo honetan bildu dute lehen edizioaren emaitza:
Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]
Zergatik doa mundu guztia Iruñera erosketak egitera, gure eskualdean elikagai asko ekoizten bada? Zergatik da hain zaila bailara hauetako produktuak bailara hauetako dendetan topatzea?”, galdera horiei eta beste zenbaiti tiraka hasi ziren lanean Zangoza aldean duela... [+]
Bidaia hau hasi nuenean, ikuspuntu erromantikoz imajinatzen nituen baso jangarriak: zuhaitz artean ibili, fruitu goxoak dastatu, loreak usaindu... baina baso jangarriek badituzte arantza ugari ere, porrotak, erratak... Gaur, ikasketa politak eskaini dizkidaten porrot horietako... [+]
Gasteizko Haur eta Lehen Hezkuntzako ikastetxeetako baratzeak ikertu ditu Iratz Pou EHUko ikasleak. Zenbat eskolek dute ortua? Nolako erabilera ematen diote, zein helburu eta asmorekin? Probetxu pedagogiko eta didaktikoa ateratzen al diote baratzeari? Pourekin eta Igone Palacios... [+]
Elikagaien prezioak zergatik igo dira hainbeste? Nola ezartzen dira prezioak? Juanma Intxaurrandieta Nafarroako Unibertsitateko ekonomia irakaslea eta INTIAko kudeatzaile ohia da, egun erretiratua. Eli Pagolak Egonarria saioan egin dion elkarrizketan, hizkuntza arruntean eta... [+]