ARGIA.eus

2021eko urriaren 25a
Chillida Lekuko Lurra kafetegia

Tokikoa eta artisaua

Garazi Zabaleta @tirikitrann
2019ko abenduaren 08a

Apirilean ireki zuten Chillida Lekuko Lurra Kafetegia, Fede Pacha sukaldariaren gidaritzapean. Hasieratik egin dute bertako produktuen alde: hurbilekoak dira prestatzen dituzten osagaiak, modu artisauean eginak eta ahal den heinean ekologikoak. “Museoa kudeatzen dutenen baldintza zen kafetegian eskaintzen den guztia bertakoa edota ekologikoa izatea”, azaldu du Pachak.

Diametro 200 jatetxearen hedapena

Hernaniko Orona Ideo eraikinan da Diametro 200 jatetxea, eta Oronako langileen jantokia ere hornitzen du. Diametro 200 ezaguna da bertako produktuak zerbitzatzeko egin duen apostuagatik. Pacha sukaldariak urteak egin ditu proiektu horretan lanean, eta Lurra Kafetegia nolabait horren segida edo luzapena dela dio: “Eskaintzen dugun produktuaren ia %100 da bertakoa: ardo ekologikoak, garagardo artisaua, ogia, gaztak, haragia, arraina… Euskal Herrian egiten dena hemen presente dago”.

Kafetegirako behar dituzten produktuak nola eta nondik lortzen dituzten galdetu diogu. “Urteak daramatzat hostalaritzan tokiko produktuekin lanean, Diametro 200 proiektuan ere sei bat urte badaramatzagu modu honetan, eta jadanik osatua dugu produktuak erosten dizkiegun ekoizleen sarea”, dio. Jatetxeetan bertakoa eskaintzeko gogoa behar dela dio, ez besterik. “Denetik egiten da gaur egun Euskal Herrian, ez dago arazorik produktuak lortzeko”. Barazkia asko erabiltzen dute Lurra Kafetegiko plateretan, eta gehiena Hernaniko Karabeleko Etxalde agroekologikoari hartzen diote.

Bertakoa jatea kultura da

Gure inguruko produktuak eskainiz bertako kultura bultzatzen ari garela uste du Pachak. “Gure kultura gastronomikoa da, gure amek eta aitek betidanik izan dutena, baserrietan egon dena… arraroa da jendeak lotura hori ez egitea”, azaldu du. Ekonomiaren zirkulua bertan istea garrantzitsua dela gaineratu du: bertako produktuen eskaria baldin badago, ekoizpena ere egonen da, eta bertako ekonomia indartuko da modu horretan: “Gure baserritarrek ekoizten dituzten produktu artisauak kontsumitu behar ditugu gurea dena bultzatzeko. Ez dauka misterio gehiagorik!”.

ARGIAn egiten dugun kazetaritza independenteak bultzada merezi duela uste duzu?

Informazio askea lantzen dugu ARGIAn, langileok gara proiektuaren jabeak eta gure informazioen atzean ez duzu sekula multinazionalik, bankurik edo alderdi politikorik topatuko. Gure ustez, burujabetza guztien oinarrian dago informazio burujabetza, ezagutzen dugunaren gainean pentsatzen eta erabakitzen dugu. Horregatik diogu kazetaritza independentea dela demokraziaren oinarrietako bat.

Aldizkaria paperean etxean edo e-postan PDFan jaso nahi duzu? Pozik hartuko zaitugu ARGIAko komunitatean. ARGIAkoa izateko, nahi eta ahal duzun ekarpena egin dezakezu, eta bueltan egoki ikusten duzuna eskatu. Indartu dezagun indartzen gaituena!

Kanal hauetan artxibatua: Baratzetik mundura  |  Kultura  |  Hernani

Baratzetik mundura kanaletik interesatuko zaizu...


ASTEKARIA
2019ko abenduaren 08a
Azkenak EGILEA
Argia buletina
Egunaren laburpena
zure e-postan
Eguneraketa berriak daude