Hazi zaindarien sarea zabaltzeko ekimena gasteizen


2019ko irailaren 22an

1996an sortu zenetik tokiko barietateen babes eta zaintza lanean dihardu Euskal Herriko Hazien Sareak. Hazien babes eta kontserbazioan konplize garrantzitsuak ditu elkarteak: hazi eta fruitu-arbola zaindariak. “Beraiek dira gure proiektuaren muina: haziak eta barietateak lursailetan mantentzeko zaindariak dira gure protagonistak”, aitortu du Joseba Ibargurengoitia sareko dinamizatzaileak.

Hazi banaketa

Irailaren 21ean tokiko barietateen hazi eta landare banaketa egingo du sareak Gasteizen, Olarizuko lorategi botanikoan. 11:00etan Paco Saenzek hitzaldia emanen du: Abizenik gabeko Nekazaritza, ezagutzak soiltzen. “Nekazaritzari abizen asko jartzen dizkiogu agroekologian: erregeneratiboa, permakultura, biodinamika, ekologikoa, naturala… Hainbat izen erabiltzen ditugu, eta horren inguruan hausnartzeko izanen da hitzaldia”, dio Ibargurengoitiak. Hitzaldiaren ondoren, sarearen bankuko haziak banatuko dituzte jendearen artean. “Irekia da parte-hartzea, kopuru handian ditugun barietateak ematen ditugu”. Udazkeneko eta neguko barietateak izanen dira eskainiko dituztenak: Astigarribiako gari arteko baba beltza, Herediako baba, Martina letxuga, Ajangizko ilarra, Gaubeako letxuga… Ekimenak hazien eta zaindarien erakusleiho izan nahi du, eta jende berria erakartzeko helburua dauka.

Ehunka zaindari euskal herri osoan barrena

Hazien bankuko ortu barietateen artean, 600 baino gehiago dituztela kalkulatzen du Ibargurengoitiak, eta fruitu-arbolen kasuan 1.500 baino barietate gehiago. Euskal Herriko zazpi probintzietatik jaso dituzte urteotan haziak. “Zaila da zaindari kopurua kalkulatzen, baina gutxi gorabehera, hazien 200 zaindari baino gehiago egonen dira ziur, eta fruitu-arbolenean 300 bat ere bai”, azaldu du.

Hazien banaketa egiten duten laugarren aldia izanen dute aurtengoa. Aurreko urteetan jendetza hurbildu dela eta ekimenak interesa piztu duela esan digu. Horregatik eskatzen dute orain ekimenean parte hartu nahi dutenek aurrez izena ematea. 688 855 226 telefono zenbakira deituz edo haziensarea@gmail.com helbidera idatziz eman daiteke izena.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Baratzetik mundura
2024-05-14 | Garazi Zabaleta
Ja(ki)tea
Betiko eta bertako sukaldaritza sustatzeko elkartea

2009an sortu zen Ja(ki)tea elkartea zenbait jatetxe, sukaldari eta gastronomia kritikariren arteko elkarlanetik. “Hasiera hartan, Gipuzkoako 14 bat jatetxe elkartu ginen, baina pixkanaka hazten joan da proiektua, eta gaur egun 37 gara”, azaldu du Xabier Zabaletak,... [+]


2024-05-06 | Garazi Zabaleta
Erlauntzako airea arnastearen onurak

Eladi Balerdi erlezainaren eta Jose Manuel Atxaga erleen zale sutsuaren arteko elkarlanetik egitasmo berritzailea sortu da duela gutxi. "Arnastu erlauntzaren airea" eta "Erleen sauna" jarduerak proposatu dituzte, konbentzituta baitaude onuragarri direla... [+]


2024-04-29 | Garazi Zabaleta
Elkea
%100 Amezkoako garagardo ekologikoa, olibondoak eta beste

Elkea proiektuan produktu asko eta desberdinak ekoizten ditu David Ruiz de Galarreta Azpilikueta ekoizle amezkoarrak. Olibondoekin hasi zen, baina fruta arbolek, lekaleek eta zekaleek ere beren tokia egin dute proiektuan urteotan. Eta, orain, jarduera berri bat gehitu die... [+]


2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


2024-04-14 | Garazi Zabaleta
Jakiak ehuntzen
Zangoza inguruan tokiko elikadura sistema eraikitzen

Zergatik doa mundu guztia Iruñera erosketak egitera, gure eskualdean elikagai asko ekoizten bada? Zergatik da hain zaila bailara hauetako produktuak bailara hauetako dendetan topatzea?”, galdera horiei eta beste zenbaiti tiraka hasi ziren lanean Zangoza aldean duela... [+]


Eguneraketa berriak daude