Feminismoa eta elikadura burujabetza bat eginik


2018ko azaroaren 16an

Urriaren 25 eta 27 bitartean Euskal Herriko emakume baserritarren lehen topaketen lekuko izan zen Murgiako (Araba) Goikueta aterpea. Etxaldeko Emakumeak taldeak antolatutako ekimenean, elkar ezagutzeko eta saretzen hasteko aukera izan zuten hurbildutako baserritar eta landa eremuko emakumeek.

Euskal Herriko Emakumeen Mundu Martxa oinarri

Etxalde mugimendua 2012an sortu zutenetik ikusi zuten bertako hainbat kide emakumek elkartzeko beharra bazutela. 2015ean Emakumeen Mundu Martxako karabana Euskal Herritik pasatu zenean, emakume baserritarrei haziak bidaltzeko deia egin zieten Etxaldeko Emakumeek. “Euskal Herri osotik hazi pila bat heltzen hasi ziren orduan: Ipar Euskal Herritik, Arabatik, Nafarroatik… eta hor ikusi genuen benetan bazegoela gogoa zer edo zer egiteko”, dio Maritxu Arroyo Cruz Etxaldeko Emakumeak taldeko kideak.

Jaso zituzten hazi horiek bezalaxe, Uzta Jasoz topaketetan ere Euskal Herriko txoko guztietatik iritsitakoak ziren emakumeak. Eta ez Euskal Herritik soilik; osteguneko mahai inguruan, esaterako, Via Campesinako atzerriko hainbat emakume baserritarrek hartu zuten parte: Indonesiatik, Paraguaitik, Almeriatik eta Frantziatik iritsi ziren. “Gure hausnarketak haiekin ere konpartitu eta topaketetan nazioarteko ikuspegia txertatzeko gonbidatu genituen”.

Aldarrikapenak Bilboko Feministon Herrira

Tailer teoriko nahiz praktikoak izan zituzten asteburuan zehar topaketetako parte-hartzaileek, gazta fresko, pasta edota fermentoen inguruko tailerrak, adibidez. Irakaspen praktikoak tailer teorikoagoekin lotzeko ere aprobetxatu zuten zita. “Zigilu ekologikoaren inguruan eztabaidatu genuen, araudi higieniko-sanitarioen gainean, autodefentsa feministaren eta gatazken kudeaketaren inguruan…”, dio Arroyok.

Asteburua borobiltzeko, Murgiatik Bilboko Feministon Herrira lekualdatu ziren topaketetako emakume baserritarrak. Postua jarri zuten Bilbon, beraien proposamen politiko eta materialekin. Gero, inguruko emakume baserritarrek ekoitzitako produktuekin egindako bazkarira batu eta manifestazioan parte hartu zuten. 70 emakume baino gehiago hurbildu ziren topaketetara, eta guztiak gogotsu eta antolatzen jarraitzeko ilusioz bueltatu ziren etxera.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Baratzetik mundura
2024-05-27 | Garazi Zabaleta
Arsue zerbitzua
Ardi suhiltzaileak Lizarran

Lehen begi kolpean, ohiko artaldea dirudi argazkikoak, ezta? Bada, ez… ardi horiek suhiltzaile ere badira eta. Nafarroako Zunbeltz Nekazaritzako Test Guneak zerbitzu berria eta berritzailea jarri du martxan Lizarraldean: Arsue, edo artalde suhiltzaile estentsiboa... [+]


2024-05-20 | Garazi Zabaleta
Biezko
“Baso jangarri txiki batekin hasi ginen, baina kaos gehiago nahi genuen”

Urteak daramatzate Atxondoko Biezko baserrian bizitzen eta lanean Aner Garitaonandiak eta Oihane Lekunberrik. “Kaletarrak ginen gu, nik enpresa eta turismo ikasketak egin nituen, baina mundu hori ez zitzaidan gustatzen…”, azaldu du ekoizleak. Lekunberrik,... [+]


2024-05-14 | Garazi Zabaleta
Ja(ki)tea
Betiko eta bertako sukaldaritza sustatzeko elkartea

2009an sortu zen Ja(ki)tea elkartea zenbait jatetxe, sukaldari eta gastronomia kritikariren arteko elkarlanetik. “Hasiera hartan, Gipuzkoako 14 bat jatetxe elkartu ginen, baina pixkanaka hazten joan da proiektua, eta gaur egun 37 gara”, azaldu du Xabier Zabaletak,... [+]


2024-05-06 | Garazi Zabaleta
Erlauntzako airea arnastearen onurak

Eladi Balerdi erlezainaren eta Jose Manuel Atxaga erleen zale sutsuaren arteko elkarlanetik egitasmo berritzailea sortu da duela gutxi. "Arnastu erlauntzaren airea" eta "Erleen sauna" jarduerak proposatu dituzte, konbentzituta baitaude onuragarri direla... [+]


2024-04-29 | Garazi Zabaleta
Elkea
%100 Amezkoako garagardo ekologikoa, olibondoak eta beste

Elkea proiektuan produktu asko eta desberdinak ekoizten ditu David Ruiz de Galarreta Azpilikueta ekoizle amezkoarrak. Olibondoekin hasi zen, baina fruta arbolek, lekaleek eta zekaleek ere beren tokia egin dute proiektuan urteotan. Eta, orain, jarduera berri bat gehitu die... [+]


Eguneraketa berriak daude