Era guztietako produktu ekologikoak herritarren eskura


2018ko maiatzaren 20an
Maiatzaren 20an egingo du II. Azoka Agroekologikoa Plentziako Txakinarto Kontsumo Taldeak. Argazkia: Txakinarto.
Maiatzaren 20an egingo du II. Azoka Agroekologikoa Plentziako Txakinarto Kontsumo Taldeak. Argazkia: Txakinarto.

Bigarren urtez jarraian, azoka agroekologikoa antolatu du Plentziako Txakinarto Kontsumo Taldeak. Maiatzaren 20an egingo da.

Inguruko ekoizleen erakusleiho

“Ez dugu gure kontsumora soilik bideratutako taldea izan nahi. Herrian eta jendearen buruetan eragiteko asmoa dugu” dio Gotzone Butron Kamiruaga taldeko kideak. Herritarrek inguruan dituzten ekoizleak eta horien produktuak ezagutzeko eta bestelako kontsumo moduak herriari eskaintzeko erreminta da Butronen ustez azoka.

Zer topatuko du maiatzaren 20an Plentziara hurbiltzen denak? Bada, kasik denetik: Okela, ogia, arrautzak, barazkiak, marmeladak, garagardoak, pizzak, pasta, kosmetikoak… Kontsumo taldearen ohiko ekoizleek hartzen dute parte batik bat azokan, baina besteei ere zabalik daude. Goizeko 11:00etatik eguerdiko 15:00ak bitartean kaleko kontzertuak, zuzeneko irratsaioa, bidezko merkataritza produktuen dastaketa eta lore eta belar mandalen tailerra izanen dituzte. Aurten herriko tabernek ere parte hartuko dute azokan, bertako produktuekin prestatutako pintxo bereziak eskainiz.

Kalitatearen berme

Azokaz gain, inguruko ekoizleengana irteerak eta horien produktuekin dastaketak antolatu ohi ditu Txakinarto Kontsumo Taldeak urtean zehar. Ekoizleekin zuzeneko harremana edukitzea da euren ustez kalitatezko produktuak jasotzeko bermerik onena: “Ekoizpen ekologikoa, gure ustez, konpromiso bat da. Zigilua ez da nahitaezkoa guretzat, gure ekoizleek lan nola egiten duten gertutik ikusi baitugu, ezagutzen dugu”.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Baratzetik mundura
2024-04-14 | Garazi Zabaleta
Jakiak ehuntzen
Zangoza inguruan tokiko elikadura sistema eraikitzen

Zergatik doa mundu guztia Iruñera erosketak egitera, gure eskualdean elikagai asko ekoizten bada? Zergatik da hain zaila bailara hauetako produktuak bailara hauetako dendetan topatzea?”, galdera horiei eta beste zenbaiti tiraka hasi ziren lanean Zangoza aldean duela... [+]


2024-03-25 | Garazi Zabaleta
Hazien liburutegia
Liburuak eta haziak, aberastasun publiko

Urteak dira Nafarroan eta beste zenbait tokitan hazien liburutegi proiektuak martxan dituztela. Hazien liburutegiak, liburuen liburutegietan. Euskal Herriko Hazien Sareak antolatutako hitzaldi batean izan zuen egitasmo horien berri Ane Leturia Delfrade Antzuolako liburuzainak,... [+]


2024-03-18 | Garazi Zabaleta
Nekazariak eskolan
Eskola ezin bada baserrira igo, baserria jaitsiko da ikastetxera...

Hamar urte baino gehiago daramatza martxan Arabako Nekazariak Eskolan proiektuak, Hazi fundazioak zenbait ekoizlerekin elkarlanean bultzatzen duena. Haur eta gaztetxoak nekazal mundutik geroz eta deskonektatuago bizi diren garaiotan, inoiz baino beharrezkoagoa da elkar... [+]


2024-03-11 | Garazi Zabaleta
Gu zu bio
Ontziratu gabeko garbiketa produktu ekologikoak, Bermeoko dendan

Ateak ireki berri ditu Bermeon Gu Zu Bio dendak, otsailaren 17an egin baitzuten inaugurazio ekitaldia. Edurne Zulueta Aranguena da proiektuaren bultzatzailea, eta berak azaldu bezala, garbiketako produktuei lotutako kontsumoari buelta bat eman nahi izan dio egitasmoarekin... [+]


2024-03-03 | Garazi Zabaleta
Azokoop
Pirinioetako Artzibarren lan eta bizi: hurbileko kontsumorako denda eta proiektua

Artzibarko Urdirotz herrian, Nafarroako Pirinioetan, proiektu berri batek zabaldu ditu ateak otsailaren 24an. "Azoka-Denda" deitu diote Txabi Bados Ruizek eta Rita Perandrés Martínezek haien etxe azpian ireki duten dendatxoari. Azokoop mikrokooperatibaren... [+]


Eguneraketa berriak daude