Xendarineko Ahizpak Baserriko uztaren udazkeneko ekitaldian

  • Ibarrolako (Nafarroa Beherea) Oihanartia etxaldean egingo dute Baserriko Uztaren udazkeneko ekimena, urriaren 8an. Xendarineko Ahizpak bikoteak kontzertua emango du etxaldearen bisitaren ostean.


2022ko irailaren 07an - 14:55

Baserriko Uztaren helburua herritarrek etxaldeak bertatik bertara ezagutzea da, baserritarren lanak eta produktuak  nola lantzen diren ezagutuz. 2020an ekimena bertan behera utzi behar izan zuten pandemiagatik, eta aurten berriro heldu diote proiektuari. Udaberrian Anizeko (Baztan) Jauregia etxaldean egin zuten, Pettik giroturik. Ibarrolako (Nafarroa Beherea) Oihanartia etxaldeak Jauregia etxaldearen txanda hartuko du urriaren 8an, Udazkeneko Baserriko Uzta ekimenaren ospakizunean.

Baserria, laborantza ekologikoa eta euskal musika uztartzen ditu ekimenak. Josebe Blanco antolatzaileak dioenez, “Hurbiletik, formatuak elkar ezagutzeko eta solaserako tartea ematea espero dugu”. Baserriko Uzta, EHKOkolektiboaren eta Paperezko Kontzertuen elkarlanetik sortu zen 2017ko udazkenean, "euskal kultura bultzatzeko, elkartzeko eta komunitatea indartzeko gogoak" eraginda.

Urriaren 8an Oihanartiako Jean-Mariek eta Mirentxuk beraien etxaldeko ateak parez-pare irekiko dituzte. Oihanartian betidanik haragirako behiak eta ardiak izan dituzte, baina 2008an produkzio ekologikora pasatzeko erabakia hartu zuten eta txerriak hazten ere hasi ziren. Orain behikiak, txerrikiak (kontserban ere) eta ardi esne eta gasna, dena ekologikoan, saltzen dituzte etxaldean bertan duten saltokian, Hego Euskal Herrialdeko azoka ekologiko batzuetan eta Sarako azokan.

Ekitaldia goizeko 10:30etan abiatuko da ongi etorria eta etxaldearen bisitarekin: ukuilu, gasnategi eta txerritegia. Xendarineko Ahizpak, bikote urepeldarrak, kantu tradizionalez girotuko dute hitzordua 12:30etatik aurrera. Gero bazkaria egingo da EHKOlektiboko kideen baserrietako elikagaiekin osatuta.

Urriak 8ko programa:

  • 10:30 Ongi etorria.
  • 10:45 Etxaldearen bisita.
  • 12:00 Hamaiketakoa.
  • 12:30 Xendarineko Ahizpen kontzertua.
  • 14:00 Bazkaria.

Eman izena EHKOlektiboaren webgunean.


Irakurrienak
Matomo erabiliz
#1
Gorka Peñagarikano Goikoetxea
#2
Zigor Olabarria Oleaga
#3
Estitxu Eizagirre
#4
Gorka Bereziartua
Azoka
Kanal honetatik interesatuko zaizu: Laborantza ekologikoa
Nafarroako nekazaritza-ekoizpen ekologikoak lurren %25 kudeatu nahiko lituzke 2030ean

Nafarroako sektore ekologikoa egonkor mantendu da azken urtean eta nekazaritza ekoizpena %5 handitu da. Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluak erronka du 2030. urterako: lurren %25 ekologikoa izatea. "Bide horretan ari gara lanean, ahalik eta nekazari eta... [+]


2024-03-14 | Leire Artola Arin
EAEko nekazaritza lurren %5ak soilik dauka ziurtagiri ekologikoa

Gorantz egiten ari da nekazaritza ekologikoko eredua Araba, Bizkaia eta Gipuzkoan, Ekolurra Kontseiluak baieztatu duenez, baina Europako Itun Berdeak 2030erako helburutzat duen %25etik urrun dago oraindik.


2024-02-19 | Garazi Zabaleta
Garroko Etxaldea
Herriko etxeak bultzatutako proiektua, laborantza biologikoan erreferente

2011n abiatu zuten Lekorneko Garroko Etxaldean laborantza biologikoko proiektua: “Lurrak Herriko Etxearenak ziren, eta bertako eta Herri Elkargoko hautetsiek sortu zuten proiektua”, azaldu du Argitxu Ithourria kideak. Laborantza biologikoa bultzatzeko helburuz abiatu... [+]


Agroekologiaren alde egiteko dei egin du Egurra ta Kandela baserritar ekintza kolektiboak

Nekazaritza eta abeltzaintza “errotik” aldatzeko trantsizio agroekologikoaren aldeko elkarretaratzea eginen dute, hilaren 16an, Gipuzkoako Foru Aldundiaren egoitzaren aurrean.


2024-02-05 | Garazi Zabaleta
Soronea
“Barazkiak prezio duinean saltzeko bidea dendan topatu zuen osabak”

Miriam eta Igone Saldias ahizpek baserriari eta familiako proiektuari eusteko apustua egin dute. Berrobiko Soronea baserrian barazkiak ekoizten dituzte eredu ekologikoan, eta Tolosako Soronea dendan saltzen, modu zuzenean.


Eguneraketa berriak daude