Hurbileko produktu ekologikoek bereizgarri berria dute EAE-n

  • Abenduaren 15ean Ekolurra egitasmoaren aurkezpena egin zuen Araba, Gipuzkoa eta Bizkaiko Elikadura Ekologikoaren Kontseiluak. Martxan jarri duten bereizgarri berriarekin, pauso bat harago eman eta zigilu ekologikoak Europa mailan jarritako gutxieneko baldintzei beste batzuk gehitu dizkiete. Xabier Lejarzegi Kontseiluko koordinatzaileak azaldu digu Ekolurra bereizgarria zer den.  


2021eko abenduaren 16an - 07:03
Azken eguneraketa: 08:07

Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseiluan kontrol eta zertifikazio lanak egiten dituzte, eta mota askotako enpresei ematen dizkiete zigilu ekologikoari dagozkion baimenak. “Europako ekoizpen ekologikoko zigilua erabiltzeko aukera guk ematen diegu enpresa horiei, baina ikusten genuen hori baino gehiago ere egin genezakeela, eta bertakoari beste balio bat eman geniezaiokeela”, azaldu du Lejarzegik. Eredu ekologikoan egina izatetik harago, bestelako balio batzuk ere jaso dituzte Ekolurraren araudian, hala nola, hurbilekoa izatea.

“Argi ikusten genuen merkatuak bertako ekologikoa nahi zuela, eta kalitateari dagokionez ere, produktu askotan zenbait ezaugarri gehitu ditugu bereizgarriaren araudian”, dio koordinatzaileak. Bestelako hainbat gauza ere kontuan hartuko ditu Ekolurrak, esaterako, ontziratzeko erabiltzen diren materialak edo abeltzantzan dihardutenen ustiategietan espezie guztiak ekologikoan izatea. “Europako araudi ekologikoak, adibidez, aukera ematen du ustiategi berean espezie bat ekologikoan izatea eta beste bat konbentzionalean”. Horri buelta eman diote bereizgarriarekin, eta esklusibitatea eskatu diete abeltzainei. Merkaturatzeko zirkuitu laburrei garrantzia ematea bezalako zenbait gomendio ere eman dizkiete bereizgarria duten ekoizle eta eraldatzaileei.

Sektoreko eskakizunei erantzunez

“Egitasmoa abiatzeko beharra sektoreko eragileek sumatzen zuten batez ere”, azaldu du koordinatzaileak. Kontsumitzaileen eskakizunekin zuzenean lotuta doa sektoreko eragileen eskari hori, dena dela. Izan ere, produktu ekologikoen kontsumitzaileak beste edozein produkturenak baino exigenteagoak direla ikusi dute Kontseiluan. Momentuz, kide guztiek ez dute bereizgarri berria izanen, batzuek ez dituztelako gutxieneko ezaugarriak betetzen.

Ekolurra bereizgarria lortzeko, produktu bakoitzari eskakizun propioak egin dizkiote. “Elaborazio ia guztietan, erabiltzen diren lehengaien erdiak behintzat bertakoa izan beharko du. Baina zenbait jardueratan, ogigintzan esaterako, zenbaki hori jaitsi egin da, bertako irin ekologikoa lortzeko aukera oraindik txikia delako”, amaitu du.


Irakurrienak
Matomo erabiliz
#1
Gorka Peñagarikano Goikoetxea
#2
Zigor Olabarria Oleaga
#3
Estitxu Eizagirre
#4
Gorka Bereziartua
Azoka
Kanal honetatik interesatuko zaizu: Baratzetik mundura
2024-05-06 | Garazi Zabaleta
Erlauntzako airea arnastearen onurak

Eladi Balerdi erlezainaren eta Jose Manuel Atxaga erleen zale sutsuaren arteko elkarlanetik egitasmo berritzailea sortu da duela gutxi. "Arnastu erlauntzaren airea" eta "Erleen sauna" jarduerak proposatu dituzte, konbentzituta baitaude onuragarri direla... [+]


2024-04-29 | Garazi Zabaleta
Elkea
%100 Amezkoako garagardo ekologikoa, olibondoak eta beste

Elkea proiektuan produktu asko eta desberdinak ekoizten ditu David Ruiz de Galarreta Azpilikueta ekoizle amezkoarrak. Olibondoekin hasi zen, baina fruta arbolek, lekaleek eta zekaleek ere beren tokia egin dute proiektuan urteotan. Eta, orain, jarduera berri bat gehitu die... [+]


2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


2024-04-14 | Garazi Zabaleta
Jakiak ehuntzen
Zangoza inguruan tokiko elikadura sistema eraikitzen

Zergatik doa mundu guztia Iruñera erosketak egitera, gure eskualdean elikagai asko ekoizten bada? Zergatik da hain zaila bailara hauetako produktuak bailara hauetako dendetan topatzea?”, galdera horiei eta beste zenbaiti tiraka hasi ziren lanean Zangoza aldean duela... [+]


2024-03-25 | Garazi Zabaleta
Hazien liburutegia
Liburuak eta haziak, aberastasun publiko

Urteak dira Nafarroan eta beste zenbait tokitan hazien liburutegi proiektuak martxan dituztela. Hazien liburutegiak, liburuen liburutegietan. Euskal Herriko Hazien Sareak antolatutako hitzaldi batean izan zuen egitasmo horien berri Ane Leturia Delfrade Antzuolako liburuzainak,... [+]


Eguneraketa berriak daude