ARGIA.eus

Bultza kazetaritza independentea

"Frankenstein" tomateak hazteko Tuestan egin nahi dituzten negutegiak bertan behera uzteko eskatu dute hainbat eragilek

  • Elikadura iraunkorraren aldeko mugimenduarekin lotutako elkarteek Gaubeako Udalari eskatu diote geldi dezala Hispalus enpresak Tuestako industrialdean martxan jarri nahi duen tomate hidroponikoa landatzeko proiektua. Negutegi horiek eraikitzeak ingurumenean, gizartean eta ekonomian “eragozpen larriak” sortuko dituela ziurtatu dute.


2020ko ekainaren 24a - 12:27

Elikadura jasangarriaren aldeko mugimenduko hainbat elkartek salatu egin dute Hispalus enpresaren almeriarraren jabetzako Cultivos Araba S.L. enpresak Tuestako industrialdean egin nahi duen proiektua, Hala Bedi-k jakinarazi duenez. Hispalusek 20 hektarea baino gehiagoko zabaleran teknologia berriarekin hornitutako negutegiak eta instalazioak sortu nahi ditu tomate hidroponikoa masiboki ekoizteko. Tomate ekoizpen hori Eroskik merkaturatuko du, eta etorkizunean Frantziako Estatura ere esportatzeko asmoa dute.

Elikadura iraunkorraren aldeko mugimendua osatzen duten elkarteen esanetan, proiektua martxan jartzeak "eragozpen sozial, ekonomiko eta ekologikoak" izango lituzke, bai Gaubeako udalerriarentzat, baita Euskal Herriarentzat ere. Ugari dira negutegiak eraikitzea arazo larria dela dioten arrazoiak. Besteak beste, “ekosistemaren eta biodibertsitatearen suntsipena” aipatu dute, proiektuak hainbat hektarea zementatzea ekarriko baitu. "Lurzorua ekosistema-zerbitzu ugari ematen dituen ondarea da, eta ezin da prozesu ekonomikoen bidez kontsumitu", adierazi dute eragileek.

Ekoizpen-ereduan ere jarri dute arreta, eta produkzio-forma horrek “menpekotasuna eta kaltea" sortzen duela ondorioztatu dute, "frankenstein" delako tomatea sortzeko puntako teknologiaren erabilera kontuan hartuta. Gainera, esan dutenez, tomateak "iruzurrezko" tokiko produktu gisa merkaturatuko dituzte. "Lokal" etiketarekin Eroskin salduko dituzte produktuak. Haien ekoizpena, ordea, “urrun dago hurbileko ekoizpenetik”. jasangarritik eta inguruarekin etengabe harremanetan egotetik.

Hispalusek 60 langile kontratatu nahi ditu negutegietan. Proiektuaren aurkako elkarteek ohartarazi dutenez, behargin horiek “lan-baldintza eskasak” izango dituzte. Andaluziako, Belgikako eta Holandako negutegietan bezala, bertan jarduten duten pertsonen “osasuna arriskupean” egongo dela susmatzen dute. Nekazaritza sektoreko hainbat erakundek eta sindikatuk ere gauza bera salatu dute. Ildo beretik, proiektua “berehala geldiarazteko” eskatu diote Udalari. Horretarako, parte-hartze prozesu bat abian jartzea beharrezkotzat jo dute.


Elikadura kanaletik interesatuko zaizu...
2023-01-29 | Aurélien Berlan
Gure beharren asetzea, geure gain

Aurélien Berlan filosofo eta baratzezainak denbora erdiz idatzi eta kurtsoak ematen ditu eta beste denbora erdia ‘bizirauteko lanetan’ ematen du, baratzean bezala etxean. 2021eko azaroan La Lenteur argitaletxe txikian plazaratu du ekologia politikoaren mundu... [+]


Keniako errefuxiatu kanpalekuetan hirukoiztu egin da haurren desnutrizioa

Afrikako adarra berriz dago muturreko egoeran sikateak eta gatazka armatuek eraginda, eta ondorioak errefuxiatu kanpalekuetan pairatu dituzte: Keniako kanpaleku handienetako batean %33 hazi dira malnutrizio kasuak, eta horietako gehienak haurrak dira.


Nafarroako Valle de Odieta makroetxaldeak 3.450 behitik 11.372ra pasatu nahi du

Abenduan egin zuen eskaera Nafarroako kooperatibak, Espainiako Ministroen Kontseiluak behi-etxaldeei buruzko dekretu berria atera baino ia hilabete lehenago. Nafarroako Gobernuak, dena den, datorren maiatzera arte etxaldeak ez handitzeko moratoria onartuta du joan den... [+]


2023-01-17 | ARGIA
3 urteko ikasleari Beskoitzeko ikastolan bazkaltzeko baimena ukatu dio udalak, lekurik ez dagoela argudiatuta

Beskoitzeko ikastola txiki geratu dela, baina zentroa handitzeari Herriko Etxeak oztopoak jartzen dizkiola aspalditik salatzen du ikastetxeak. Gatazka honen erdian, Herriko Etxeak deliberatu du 3 urteko umeak ezin duela ikastolako kantinan bazkaldu. Protesta deitu dute astearte... [+]


2023-01-12 | Garazi Zabaleta
Jeingenekoa
“Esnekien eraldaketa gure gain hartu genuen, hain menpeko ez izateko”

Etxarri-Aranazko esneki enpresa da Jeingenekoa. 2005ean Aberri eta Urtzi Barandalla Fernandino anaiek baserriari eta gurasoen esne-behi ekoizpenari jarraipena ematea erabaki zuten, baina lan egiteko moduan aldaketa nabarmenak egin zituzten, kanpoko enpresekiko menpekotasuna... [+]


Eguneraketa berriak daude