Gasteizko auzo okupatuko lurretan ortua egiteko lursail bat hartu dezakete herritarrek. Hainbat dozena baratze martxan dira jada, eta kopurua handitzeaz gain proiektuaren izaera komunitarioa indartu nahi dute orain.
“Proiektu komunitario batean lur zati bat lantzea gustatuko balitzaizu... Esperientzia pertsona gehiagorekin partekatu nahi baduzu... Autogestioa eta horizontaltasuna interesatzen bazaizkizu... Jar zaitez gurekin harremanetan porrupatata@protonmail.com helbidean” azaldu dute proiektuaren arduradunek sare sozialetan.
Elikadura eta komunitatea
Lau urte dira Errekaleorreko auzokideek auzoaren inguruko lurrak gasteiztar guztiei ireki zizkietela. Gonbidapenak harrera oso ona eduki zuen, eta gaur egun ehun pertsona baino gehiagok lantzen dituzte hainbat dozena baratze txiki: adinekoak, gazteak, umeak, migratzaileak, auzotarrak, Gasteizen jaioak, familiak, norbanakoak, taldeak. Bada ortu komun bat ere, Errekaleorreko asanbladatik kudeatzen dena, eta bertan sortutako elikagaiak auzoaren beharrak asetzera.
Lur zati bat hartzeko parada ireki du berriz ere Errekaleorrek orain, denbora batez aukera hori gelditu ostean proiektua birpentsatzeko. Deialdi berriarekin, baratze berriak sortzeaz gain partaide guztien arteko elkar ezagutzea sustatu nahi dute arduradunek, eta proiektuaren izaera komunitarioa eta autogestionatua sakondu. Esaterako, auzolan kolektiboak deituz edo zenbait ardura kolektiboki kudeatzeko batzordeak sortuz.
Herri mugimenduak ere
Herri mugimenduek ere badute aukera baratze bat hartzeko. Horrela egin zuen urtebete dela Gasteizko Herrizoma elikadura sareak. Taldean lantzen dute lurra auzokideek, eta ekoizpena Gasteizko Alde Zaharrean duten lokalean uzten dute nahi edo behar duenak musu-truk hartu dezan. Asteartean hain zuzen ere, auzolanerako deia zabaldu dute: “Udan barazki komunalak jaso ahal izateko lanean hasi behar dugu! Baratza lantaldea topera hasi da eta ahalik eta esku gehien behar ditugu tomateak eta tipulak landatzeko”.
Errekaleorreko baratza komunalak berriro ireki dira!
— Errekaleor Bizirik! (@Errekaleor) May 6, 2022
???????
Las Huertas comunales de Errekaleor se vuelven a abrir! pic.twitter.com/ohD51SYucf
???? Udan barazki komunalak jaso ahal izateko lanean hasi behar dugu! Baratza lantaldea topera hasi da eta ahalik eta esku gehien behar ditugu tomateak eta tipulak landatzeko. ?? Maiatzak 10, asteartea
— Herrizoma Elikadura Sarea (@herrizoma) May 6, 2022
Arratsaldeko 16:30etan
ERREKALEORRKO BARATZEAN
AUZOLANA ! ???? pic.twitter.com/eTC7BOl7H5
Uztailaren erdialdean aurkeztu zuten 2027tik aurrera Europako Nekazaritza Politika Bateratua (NPB) izango dena, eta proposamena izugarria da: NPBaren egitura desegitea eta azken urteotan lortutako aurrerapen urriak suntsitzea.
Emakumea eta lurra elkartzen dituen liburua idatzi du Onintza Enbeitak: Bizitza baten txatalak. Gure aurrekoen bizimodua jaso du, andre baten ahotan: "Baserria bere horretan, erromantizismorik gabe". Feli Madariaga (1932, Baldatika, Forua, Bizkaia) da andre hori,... [+]
Emakumea eta lurra elkartzen dituen liburua idatzi du Onintza Enbeitak: Bizitza baten txatalak. Gure aurrekoen bizimodua jaso du, andre baten ahotan: "Baserria bere horretan, erromantizismorik gabe". Feli Madariaga (1932, Baldatika, Forua, Bizkaia) da andre hori, lurrari... [+]
Ekofeminismoak bizitza nondik eta nola baloratzen duen, ikuspegi konplexuagoa eraikitzeko proposamena dakart. Desazkundearen inguruko ekofeminismoa eta antiespezismoa ezagutzearen ondorio dira datozen lerroak; landa eremuan jaio eta hirigunean bizitzeak dakartzan ikuspegiekin;... [+]
Bolo-bolo dabiltza gugandik zenbait kilometrotara gertatutako pogromoak, hamarkada luzetan −mendez mende− zilegituriko arrazismoa oinarri dutenak. Palestinan, Torre Pachecon eta Hernanin, arazoa antzekoegia da, intentsitate ezberdinez bada ere. Moroak dira behe-laino... [+]
Pandemia garaian erabaki zuten Bea Lopez de Suso Marinak eta Iker Gonzalez Dominguezek landa eremura bizitzera joatea. “Nolabait, orduan berpiztu zen aspalditik landa eremuan proiektu bat sortzeko genuen grina”, azaldu du Lopez de Susok. Kuartangora iritsi zen... [+]
Biolur laborantza ekologikoaren aldeko elkarteak frutazaintza sustatu nahi du eta horretarako egun-pasa ederra antolatu du uztailaren 29rako; hiru proiektu ezagutuko dituzte bertatik bertara: Erroak mintegia Ahatsan (Nafarroa Beherea), Kibbi Sat Donezteben (Nafarroa) eta... [+]
Pandemia garaian erabaki zuten Bea Lopez de Suso Marinak eta Iker Gonzalez Dominguezek landa eremura bizitzera joatea. “Nolabait, orduan berpiztu zen aspalditik landa eremuan proiektu bat sortzeko genuen grina”, azaldu du Lopez de Susok. Kuartangora iritsi zen... [+]
Marurin kokatutako proiektua da Mustai Ortua, Gorka Areitio Elorduik eta Marcela Pava Gomezek bultzatua. Diseinu grafikoko ikasketak egin zituen Areitiok eta horretan ari zen lanean, baina gainezka eginda zebilen. Pava, berriz, abokatua da lanbidez, baina ezin zuen horretan... [+]
HoBBea proiektua hiru elkarte hauek elkarlanean egina da: Biharko Lurraren Elkartea (BLE), Biolur eta Hazialdeko. Nekazari-okinaren figura indartu nahi dute HoBBea proiektuaren bidez, eta lurraldeko ogi ekologikoa kontsumitzearen balioak eta onurak ezagutarazi nahi dituzte... [+]
Hau idazten ari naizela, kanpaina bukatzear dugu. Datorren astelehenean jetzaldi batera pasako gara. Horrek esan nahi du hiru egunetik behin egingo dugula gazta, eta gaztek izango dituztela bospasei kilo. Uztailaren bigarren astean edo utzi egingo diogu gazta egiteari.
Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]
Maiatzaren 10ean Zestoako iraeta auzoan kokatuta dagoen amillubi proiektuan elkartu ziren elikadura burujabetzaren aldeko herritarrak eta laborariak. Udaberriko Festaren bigarren edizio honetan, goizean bi mahai-inguru antolatu zituzten eta entzulez bete zen amilibia baserri... [+]
Uda da sasoirik oparoena baratzean. bai, behintzat, udaberrian ereintza eta landaketa lanak egin badira. iazko uda ez dadila errepikatu desio dute elikagaiak lurrean eta zeruari begira lantzen dituzten laborariek. Izan ere, batez beste %45 uzta txikiagoa jaso zuten. Datu hori... [+]