Errekaleorreko baratze komunitarioak ireki dituzte berriro ere

  • Gasteizko auzo okupatuko lurretan ortua egiteko lursail bat hartu dezakete herritarrek. Hainbat dozena baratze martxan dira jada, eta kopurua handitzeaz gain proiektuaren izaera komunitarioa indartu nahi dute orain.

Errekaleorreko ortuak. Argazkia: Herrizoma elikadura sarea

2022ko maiatzaren 10an - 08:44

“Proiektu komunitario batean lur zati bat lantzea gustatuko balitzaizu... Esperientzia pertsona gehiagorekin partekatu nahi baduzu... Autogestioa eta horizontaltasuna interesatzen bazaizkizu... Jar zaitez gurekin harremanetan porrupatata@protonmail.com helbidean” azaldu dute proiektuaren arduradunek sare sozialetan.

Elikadura eta komunitatea

Lau urte dira Errekaleorreko auzokideek auzoaren inguruko lurrak gasteiztar guztiei ireki zizkietela. Gonbidapenak harrera oso ona eduki zuen, eta gaur egun ehun pertsona baino gehiagok lantzen dituzte hainbat dozena baratze txiki: adinekoak, gazteak, umeak, migratzaileak, auzotarrak, Gasteizen jaioak, familiak, norbanakoak, taldeak. Bada ortu komun bat ere, Errekaleorreko asanbladatik kudeatzen dena, eta bertan sortutako elikagaiak auzoaren beharrak asetzera.

Lur zati bat hartzeko parada ireki du berriz ere Errekaleorrek orain, denbora batez aukera hori gelditu ostean proiektua birpentsatzeko. Deialdi berriarekin, baratze berriak sortzeaz gain partaide guztien arteko elkar ezagutzea sustatu nahi dute arduradunek, eta proiektuaren izaera komunitarioa eta autogestionatua sakondu. Esaterako, auzolan kolektiboak deituz edo zenbait ardura kolektiboki kudeatzeko batzordeak sortuz.

Herri mugimenduak ere

Herri mugimenduek ere badute aukera baratze bat hartzeko. Horrela egin zuen urtebete dela Gasteizko Herrizoma elikadura sareak. Taldean lantzen dute lurra auzokideek, eta ekoizpena Gasteizko Alde Zaharrean duten lokalean uzten dute nahi edo behar duenak musu-truk hartu dezan. Asteartean hain zuzen ere, auzolanerako deia zabaldu dute: “Udan barazki komunalak jaso ahal izateko lanean hasi behar dugu! Baratza lantaldea topera hasi da eta ahalik eta esku gehien behar ditugu tomateak eta tipulak landatzeko”.

 

 

 


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Agroekologia
2024-03-14 | Estitxu Eizagirre
"Amama harro legoke, nahiko luke landareetan izan genuen aberastasun horretara iristea egun gure lurra"

Onintza Enbeita bertsolaria da, kazetaria, parlamentari ohia... eta baratzezaina ere bada. Hiru ahizpek dituzte unibertsitateko ikasketak, eta duela dozena bat urte erabaki zuten etxean beti ezagutu duten baratzeari eta azokan saltzeari berriz ekitea. Mattin Jauregik Egonarria... [+]


2024-03-11 | Estitxu Eizagirre
Herritarren artean hiru hilabetean 70.000 euro lortzea du erronka Amillubi proiektuak

Amillubi proiektua iragan abenduan eman zuen ezagutzera Biolur laborantza ekologikoko elkarteak. Bere abiapuntuko helburua Gipuzkoan (Zestoako Iraeta auzoan) kokapen estrategikoa duten lur emankor batzuk ondasun kolektibo bihurtzea da, lur hauek babesteko eta bertan etorkizuneko... [+]


2024-03-06 | Estitxu Eizagirre
Alazne Intxauspe, Etxaldeko Emakumeak:
"Oso ondo uztartzen gara mugimendu feministarekin, gure lanbideak bizitza jartzen duelako zentroan, ezinbestean"

Emakume Langileen Eguna dela-eta, galdera hau zuzendu die Eli Pagolak Egonarria saioko ikusentzuleei: "Zer datorkizu burura emakume langile hitza entzundakoan?". Ba al datorkigu emakume baserritarraren irudia? Alazne Intxauspe elkarrizketatu du, ekologikoan ari den... [+]


2024-02-19 | ARGIA
Laborantzaren trantsizio agroekologikoa bultzatzeko eskatu die erakundeei Egurra ta Kandelak

Otsailaren 16 eguerdian protesta egin dute laborari agroekologikoek Gipuzkoako Foru Aldundiaren aurrean. Azken asteetan traktoreek egin dituzten mobilizazioetatik bereizi dira: "Nekazaritza eredu neoliberalak bere mugen kontra egin du talka; eta nekazari-patronala eta bere... [+]


2024-02-05 | Garazi Zabaleta
Soronea
“Barazkiak prezio duinean saltzeko bidea dendan topatu zuen osabak”

Miriam eta Igone Saldias ahizpek baserriari eta familiako proiektuari eusteko apustua egin dute. Berrobiko Soronea baserrian barazkiak ekoizten dituzte eredu ekologikoan, eta Tolosako Soronea dendan saltzen, modu zuzenean.


Eguneraketa berriak daude