"Dragatzeak material kutsatzaileak hedatzeko arriskua dakar"

  • Abrako itsas hondoan harea erausteari utzi diezaiotela eskatzeko elkarretaratzea egin zuten Getxon abenduaren 15an, talde ugarik deituta. Bilboko Portuko Erdialdeko Kaian bete-lanak egiteko gura dute harea; aurkarien esanetan, ingurumenari kalte larriak eragin diezazkioke itsaspeko hondarra mugitzeak.

Artikulu hau CC BY-SA 3.0 lizentziari esker ekarri dugu.

2018ko abenduaren 18an - 08:58
Argazkia: @AbraBizirik

Kaiaren eraikuntza 2016an hasi zen, Bilboko Portu Agintaritzaren aginduz. Betetze-lanei, berriz, joan den urrian ekin zieten; Luzuero lurmuturraren inguruko itsas-hondotik zortzi milioi eta erdi metro kubo harea ateratzea da helburua, horiekaz kaia betetzeko.

Hainbat taldek eskatu dute harea-eustea gelditu dadila, horrek kalte ugari eragingo duela argudiatuta. Hain zuzen, inguruko bizidunengan eragitea, hondartzen egonkortasun kolokan ipintzea, klima-aldaketaren ondoriozko itsas-mailaren igoera larriagotzeko arriskua handitzea eta kutsadura zabaltzea ekar ditzakete lanok, protesta egin dutenen esanetan.

Azken horri dagokionez, dragatze-lanak egite dabiltza gunea oso kutsatuta dagoela adierazi dute, eta hondoko mugimenduek kutsatzaileak inguruan barreiatu eta ingurumenean zein osasunean kalteak sor ditzakeela.

Zapatuan elkartu ziren Algortako Portu Zaharrean, lana etetea eskatzeko. Honakoak izan dira mobilizazioaren deitzaileak: Abra Bizirik Getxoko Plataforma, Meatzaldea Bizirik, Eguzki, Ekologistak Martxan, Tosu Betirako eta Izate Ingurugiro Elkartea.

Albiste hau Hirukak argitaratu du eta CC-by-sa lizentziari esker ekarri dugu ARGIAra.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Ingurumena
Intsusaren bigarrena

Joan urteko udaberrian idatzi nuen intsusari eskainitako aurreneko artikulua eta orduan iragarri nuen bezala, testu sorta baten aurrenekoa izan zen. Sendabelar honen emana eta jakintza agortzen ez den iturriaren parekoa dela nioen eta uste dut udaberriro artikulu bat idazteko... [+]


2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


Arrain-zoparako, besterik ezean, itsasoko igela

Amonak sarritan aipatu zidan badela arrain bat, garai batean kostaldeko herrietako sukalde askotan ohikoa zena. Arrain-zopa egiteko bereziki ezaguna omen zen, oso zaporetsua baita labean erreta jateko ere. Beti platerean oroitzen dut, eta beraz, orain gutxira arte oharkabeko... [+]


2024-04-22 | Jakoba Errekondo
Lurra elikatu, guk jan

Lurrari begira jartzea zaila da. Kosta egiten da. Landareekin lan egiten duenak maiz haiek bakarrik ikusten ditu. Etekina, uzta, ekoizpena, mozkina, errebenioa, emana, azken zurienean “porru-hazia” bezalako hitzak dira nagusi lur-langileen hizkuntzan.


2024-04-21 | Nicolas Goñi
Oihanen kolapsoa saihestu dezakeen bioaniztasun globala nola zaindu?

Ekosistema askok itzulera gabeko puntuak dituzte, hau da, estresa maila berezi bat pairatuz gero –izan klima aldaketa, kutsadura edo kalte fisiko zuzenarengatik– desagertzen ahal dira, eta ekosistemak haien artean konektatuak izanez gero hurrenez hurren elkar... [+]


Eguneraketa berriak daude