Aurrekoen jakintza eta makrobiotika uztartuta sortutako ogia

  • Arrasateko Beroña auzoan dago kokatuta Xabi Abasolo Etxabek eta Naiara Uriarte Remediosek bultzatutako Errastiko Ogia proiektua. Bakoitza bere bidetik iritsi ziren okintzaren mundura, baina eredu ekologikoan eta ama orearekin ekoizteko oso ongi uztartu dituzte bi gazteen jakintzak. “Xabiren amamak beti egin izan zuen ogia, eta horrela ikasi zuen berak. Nik, berriz, makrobiotika kontsulta egiten nuen”, azaldu du Uriartek. 2019an, aldaketa bila, ogia ekoizteko proiektuari ekin zioten, eta geroztik, hainbat ogi mota eta gozoak ekoizten dituzte baserriko obratzailean.


2024ko abenduaren 09an - 05:00
Kazetaritza independenteak herritarren babesa du arnas

Amonaren egurrezko labean hasi ziren ogiak egiten Abasolo eta Uriarte. “Baserriko betiko labea zen, nahiko handia tamainaz eta ogi dezente sartzen ziren”. 300 urtetik gora zituen labe horrekin hasi zuten ibilbidea, eta duela bi urte, egurrezko labe birakari berriago bat eskuratu zuten. Gari, espelta eta zekaledun ogi integralak, ogi zuria, kurkumadun ogi gozoa, kurkuma, mahaspas eta intxaurduna, txapata, erdi-integrala… mota askotako ogiak egiten dituzte Errastin. Eta ez hori bakarrik, gozogintzan ere ari dira: gailetak, magdalenak, bizkotxoak, pasteltxoak, briocheak… “Produktu asko integralak dira, eta ez direnen kasuan ere, saiatzen gara azukre txuri findurik ez erabiltzen”.

Ekoizleak nabarmendu duenez, benetan elikatuko duen kalitatezko produktua da eskaini nahi dutena, osasunari eta ingurumenari begira onurak dakartzana. “Hasieratik argi genuen eredu ekologikoarekiko hautua, produktu on bat nahi genuelako, kimikorik eta pestizidarik gabea”. Irin ekologikoak darabiltzate, eta horien jatorriari ere begiratzen diote. “Orain aldaketekin ari gara, eta asmoa da epe motzean irina Euskal Herriko ekoizle ekologiko bati hartzen hastea”, dio.

Ekoizpena eta pedagogia eskutik

Ogia eta gozoak ekoizteaz gain, heziketa ere jorratzen dute proiektuko kideek. Uriartek makrobiotika ikastaroekin segitzen du, eta garaiko elikadurarekin lotutako tailerrak ematen ditu. “Bestetik, umeekin baserrian bisita gidatuak egiten hasi gara. Esaterako, Bergarako ikastolako haurrak etorri ziren, hango jantokirako ogia hartzen baitigute. Bisitetan ogia egiten dugu, baserriko bizia ikusi, baratzea bisitatu…”. Elikadura jasangarriarekin lotutako unitate didaktikoa ondu du Uriartek, eta eskoletara joaten da hori lantzera. “Baserria zer den, baratzeari lotutako kontuak, sukaldean egiteko moduak, urtaro bakoitzean nola elikatu, okintzari lotutako gaiak eta beste ikusten ditugu”, azaldu du.

Eskualdeko dendetan saltzen dituzte produktuak Errastiko kideek: Beroñan bertan, Arrasaten, Aretxabaletan, Eskoriatzan, Oñatin, Bergaran eta Elgoibaren. “Erantzun ona izaten ari gara orokorrean, eta bost urteotako balorazio oso positiboa egiten dugu”, amaitu du ekoizleak.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Baratzetik mundura
2025-07-28 | Garazi Zabaleta
Udako azoka ekologikoak
Aurtengo hamabi plazak

Urtero bezala, aurtengoan ere martxan dira Araban, Bizkaian eta Gipuzkoan Udako Azoka Ekologikoak. Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseiluak antolatzen ditu azokak, Gipuzkoako Biolurrekin, Bizkaiko Ekolurrekin eta Arabako Bionekazaritza elkarteekin batera... [+]


2025-07-23 | Garazi Zabaleta
Aukera Natura
Kuartangoko lursaileko paisaia eraldatzen

Pandemia garaian erabaki zuten Bea Lopez de Suso Marinak eta Iker Gonzalez Dominguezek landa eremura bizitzera joatea. “Nolabait, orduan berpiztu zen aspalditik landa eremuan proiektu bat sortzeko genuen grina”, azaldu du Lopez de Susok. Kuartangora iritsi zen... [+]


2025-07-20 | Garazi Zabaleta
Aukera Natura
Kuartangoko lursaileko paisaia eraldatzen

Pandemia garaian erabaki zuten Bea Lopez de Suso Marinak eta Iker Gonzalez Dominguezek landa eremura bizitzera joatea. “Nolabait, orduan berpiztu zen aspalditik landa eremuan proiektu bat sortzeko genuen grina”, azaldu du Lopez de Susok. Kuartangora iritsi zen... [+]


2025-07-14 | Garazi Zabaleta
Mustai Ortua
“Baratzetik bizitzea erronka da, batez ere jendearen kontsumo ohiturengatik”

Marurin kokatutako proiektua da Mustai Ortua, Gorka Areitio Elorduik eta Marcela Pava Gomezek bultzatua. Diseinu grafikoko ikasketak egin zituen Areitiok eta horretan ari zen lanean, baina gainezka eginda zebilen. Pava, berriz, abokatua da lanbidez, baina ezin zuen horretan... [+]


2025-07-07 | Garazi Zabaleta
Larrinbarri
Ahabi ekologikoak Anbotopetik

Aramaioko Beñat Ibarguren Arrizabalaga da Larrinbarri ahabi ekologikoak ekoizteko proiektuaren bultzatzailea, eta 2012tik ari da Anbotopeko bere lursailetan fruitu gorri landareak eredu ekologikoan lantzen. “Lagun batek eta biok sortu genuen proiektua, hasiera batean,... [+]


2025-06-30 | Garazi Zabaleta
Oiartzun Burujabe
Auzolan praktikak herriko nekazari eta abeltzainekin

Burujabetzan sakontzeko egitasmoa da Oiartzun Burujabe proiektua, udalaren, herriko ehun ekonomikoaren eta herritarren artean bultzatu dutena. “Oiartzungo herritarrek bertako baliabideak eta produktuak, bertan ekoizten dena erabiltzea bultzatu nahi dugu, kanpoko... [+]


2025-06-23 | Garazi Zabaleta
Azpigorri
Bertako ahuntz arrazaren txorizoak

David de Blasek abiatutako proiektua da Azpigorri Ahuntz Txorizoak, eta izenak argi uzten duenez, azpigorri arrazako ahuntzekin ari da lanean. “Urteetan industrian aritu nintzen lanean, baina pandemia garaian artzain eskolara joan nintzen, eta ikasketak amaitutakoan... [+]


2025-06-16 | Garazi Zabaleta
Kimuak
“Bizirik dagoen landarea duzu ahoan ernamuin bat jatean”

Hamabost urte baino gehiago daramatza martxan Bizkaiko Kimuak ernamuinduen proiektuak, baina hasierako bultzatzaileak erretiratu dira eta erreleboa hartu berri dute Mikel Landa Luzarragak eta Asier Iñigo Oraindik. Ernamuindutako kimu freskoak ekoizten dituzte batik bat,... [+]


2025-06-09 | Garazi Zabaleta
Basotxoa
Nafarroako ekoizle eta artisauen azoka berria Iruñeko Basotxoan

Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]


2025-05-26 | Garazi Zabaleta
Belardi
“Administrazioak egiten ez duenez, guk bultzatu dugu hiltegi proiektua”

2024ko irailetik martxan dute Urduñan Belardi hiltegia eta haragi-eraldaketarako gunea. Elikadura burujabetzaren bueltan herrian urte askoan egin duten prozesuaren ondorio da proiektua, Bedarbide abeltzainen elkarteak bultzatu duena. “Sektorean egindako ikerketatik,... [+]


2025-05-19 | Garazi Zabaleta
Ezpelzaintza 2050
Sitsak munduko ezpel baso handiena suntsitu ez dezan

Pirinioetan dago ezpel basatien munduko eremurik handiena, eta hain zuzen Nafarroako Pirinioan, Abaurregainan, sortu zuten 2020an Ezpelzaintza 2050 egitasmoa. Cydalima perspectalis sitsa hondamendi handia eragiten ari da ezpeldietan azken urteotan, eta espeziea babesteko eta... [+]


2025-05-12 | Garazi Zabaleta
Ortulaguntza
Ekoizle txikiei arnas emateko lanpostu publikoa Debagoienan

Duela urtebete pasa gauzatu zuten Ortulaguntza proiektua Debagoienan. Langile bat kontratatu dute bailarako nekazaritza proiektu txikietan txandaka lanean aritzeko, hartara ekoizleei lan karga arintzeko eta baldintzak duintzeko. “Sektorea zaurgarri zegoela eta errelebo... [+]


2025-05-05 | Garazi Zabaleta
Amillubi
Udaberriko festa, agroekologia ospatzeko

Maiatzaren 10ean egun osoko festa berezia antolatu dute Zestoako Amilibia baserrian. Agroekologiaren eta elikadura burujabetzaren alde, Gipuzkoako Biolur elkarteak abiatutako proiektua da Amillubi, eta udaberriko hitzordua aitzakia paregabea izanen da tarte eder bat partekatu... [+]


2025-04-28 | Garazi Zabaleta
Oihanartia
Alpeetako hegoaldetik Nafarroa Beherera, abeltzaintza estentsibo eta dibertsifikatuarekin

Proventza eskualdean, Alpeen hegoaldean abiatu zuten Lili Saint-Laurent euskaldunak eta Mathias Guibert proventzarrak abeltzaintza proiektua duela hamar urte pasatxo. “Ardi, ahuntz, behi, txerri eta pottokekin plantatu ginen etxalde dibertsifikatua landuz, baina laborantza... [+]


Eguneraketa berriak daude