Arrasateko Beroña auzoan dago kokatuta Xabi Abasolo Etxabek eta Naiara Uriarte Remediosek bultzatutako Errastiko Ogia proiektua. Bakoitza bere bidetik iritsi ziren okintzaren mundura, baina eredu ekologikoan eta ama orearekin ekoizteko oso ongi uztartu dituzte bi gazteen jakintzak. “Xabiren amamak beti egin izan zuen ogia, eta horrela ikasi zuen berak. Nik, berriz, makrobiotika kontsulta egiten nuen”, azaldu du Uriartek. 2019an, aldaketa bila, ogia ekoizteko proiektuari ekin zioten, eta geroztik, hainbat ogi mota eta gozoak ekoizten dituzte baserriko obratzailean.
Amonaren egurrezko labean hasi ziren ogiak egiten Abasolo eta Uriarte. “Baserriko betiko labea zen, nahiko handia tamainaz eta ogi dezente sartzen ziren”. 300 urtetik gora zituen labe horrekin hasi zuten ibilbidea, eta duela bi urte, egurrezko labe birakari berriago bat eskuratu zuten. Gari, espelta eta zekaledun ogi integralak, ogi zuria, kurkumadun ogi gozoa, kurkuma, mahaspas eta intxaurduna, txapata, erdi-integrala… mota askotako ogiak egiten dituzte Errastin. Eta ez hori bakarrik, gozogintzan ere ari dira: gailetak, magdalenak, bizkotxoak, pasteltxoak, briocheak… “Produktu asko integralak dira, eta ez direnen kasuan ere, saiatzen gara azukre txuri findurik ez erabiltzen”.
Ekoizleak nabarmendu duenez, benetan elikatuko duen kalitatezko produktua da eskaini nahi dutena, osasunari eta ingurumenari begira onurak dakartzana. “Hasieratik argi genuen eredu ekologikoarekiko hautua, produktu on bat nahi genuelako, kimikorik eta pestizidarik gabea”. Irin ekologikoak darabiltzate, eta horien jatorriari ere begiratzen diote. “Orain aldaketekin ari gara, eta asmoa da epe motzean irina Euskal Herriko ekoizle ekologiko bati hartzen hastea”, dio.
Ekoizpena eta pedagogia eskutik
Ogia eta gozoak ekoizteaz gain, heziketa ere jorratzen dute proiektuko kideek. Uriartek makrobiotika ikastaroekin segitzen du, eta garaiko elikadurarekin lotutako tailerrak ematen ditu. “Bestetik, umeekin baserrian bisita gidatuak egiten hasi gara. Esaterako, Bergarako ikastolako haurrak etorri ziren, hango jantokirako ogia hartzen baitigute. Bisitetan ogia egiten dugu, baserriko bizia ikusi, baratzea bisitatu…”. Elikadura jasangarriarekin lotutako unitate didaktikoa ondu du Uriartek, eta eskoletara joaten da hori lantzera. “Baserria zer den, baratzeari lotutako kontuak, sukaldean egiteko moduak, urtaro bakoitzean nola elikatu, okintzari lotutako gaiak eta beste ikusten ditugu”, azaldu du.
Eskualdeko dendetan saltzen dituzte produktuak Errastiko kideek: Beroñan bertan, Arrasaten, Aretxabaletan, Eskoriatzan, Oñatin, Bergaran eta Elgoibaren. “Erantzun ona izaten ari gara orokorrean, eta bost urteotako balorazio oso positiboa egiten dugu”, amaitu du ekoizleak.
Urtero bezala, aurtengoan ere martxan dira Araban, Bizkaian eta Gipuzkoan Udako Azoka Ekologikoak. Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseiluak antolatzen ditu azokak, Gipuzkoako Biolurrekin, Bizkaiko Ekolurrekin eta Arabako Bionekazaritza elkarteekin batera... [+]
Pandemia garaian erabaki zuten Bea Lopez de Suso Marinak eta Iker Gonzalez Dominguezek landa eremura bizitzera joatea. “Nolabait, orduan berpiztu zen aspalditik landa eremuan proiektu bat sortzeko genuen grina”, azaldu du Lopez de Susok. Kuartangora iritsi zen... [+]
Pandemia garaian erabaki zuten Bea Lopez de Suso Marinak eta Iker Gonzalez Dominguezek landa eremura bizitzera joatea. “Nolabait, orduan berpiztu zen aspalditik landa eremuan proiektu bat sortzeko genuen grina”, azaldu du Lopez de Susok. Kuartangora iritsi zen... [+]
Marurin kokatutako proiektua da Mustai Ortua, Gorka Areitio Elorduik eta Marcela Pava Gomezek bultzatua. Diseinu grafikoko ikasketak egin zituen Areitiok eta horretan ari zen lanean, baina gainezka eginda zebilen. Pava, berriz, abokatua da lanbidez, baina ezin zuen horretan... [+]
Aramaioko Beñat Ibarguren Arrizabalaga da Larrinbarri ahabi ekologikoak ekoizteko proiektuaren bultzatzailea, eta 2012tik ari da Anbotopeko bere lursailetan fruitu gorri landareak eredu ekologikoan lantzen. “Lagun batek eta biok sortu genuen proiektua, hasiera batean,... [+]
Burujabetzan sakontzeko egitasmoa da Oiartzun Burujabe proiektua, udalaren, herriko ehun ekonomikoaren eta herritarren artean bultzatu dutena. “Oiartzungo herritarrek bertako baliabideak eta produktuak, bertan ekoizten dena erabiltzea bultzatu nahi dugu, kanpoko... [+]
David de Blasek abiatutako proiektua da Azpigorri Ahuntz Txorizoak, eta izenak argi uzten duenez, azpigorri arrazako ahuntzekin ari da lanean. “Urteetan industrian aritu nintzen lanean, baina pandemia garaian artzain eskolara joan nintzen, eta ikasketak amaitutakoan... [+]
Hamabost urte baino gehiago daramatza martxan Bizkaiko Kimuak ernamuinduen proiektuak, baina hasierako bultzatzaileak erretiratu dira eta erreleboa hartu berri dute Mikel Landa Luzarragak eta Asier Iñigo Oraindik. Ernamuindutako kimu freskoak ekoizten dituzte batik bat,... [+]
Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]
2024ko irailetik martxan dute Urduñan Belardi hiltegia eta haragi-eraldaketarako gunea. Elikadura burujabetzaren bueltan herrian urte askoan egin duten prozesuaren ondorio da proiektua, Bedarbide abeltzainen elkarteak bultzatu duena. “Sektorean egindako ikerketatik,... [+]
Pirinioetan dago ezpel basatien munduko eremurik handiena, eta hain zuzen Nafarroako Pirinioan, Abaurregainan, sortu zuten 2020an Ezpelzaintza 2050 egitasmoa. Cydalima perspectalis sitsa hondamendi handia eragiten ari da ezpeldietan azken urteotan, eta espeziea babesteko eta... [+]
Duela urtebete pasa gauzatu zuten Ortulaguntza proiektua Debagoienan. Langile bat kontratatu dute bailarako nekazaritza proiektu txikietan txandaka lanean aritzeko, hartara ekoizleei lan karga arintzeko eta baldintzak duintzeko. “Sektorea zaurgarri zegoela eta errelebo... [+]
Maiatzaren 10ean egun osoko festa berezia antolatu dute Zestoako Amilibia baserrian. Agroekologiaren eta elikadura burujabetzaren alde, Gipuzkoako Biolur elkarteak abiatutako proiektua da Amillubi, eta udaberriko hitzordua aitzakia paregabea izanen da tarte eder bat partekatu... [+]
Proventza eskualdean, Alpeen hegoaldean abiatu zuten Lili Saint-Laurent euskaldunak eta Mathias Guibert proventzarrak abeltzaintza proiektua duela hamar urte pasatxo. “Ardi, ahuntz, behi, txerri eta pottokekin plantatu ginen etxalde dibertsifikatua landuz, baina laborantza... [+]