Laborarien Xokoa ari da prestatzen Baionako bestetarako

Aurten ere, kalitatezko janaria eskainiko da Baionako bestetan, Laborarien Xokoaren bidez. ELBko laborariak azkarki mobilizatuko dira tokiko laborantzaren aberastasunak ezagutarazteko giro hoberenean.

Laborarien xokoa prestatzen ari da Baionako bestetarako

Aurten ere, kalitatezko janaria eskainiko da Baionako bestetan, Laborarien Xokoaren bidez. ELBko laborariak azkarki mobilizatuko dira tokiko laborantxaren aberastasunak ezagutarazteko giro hoberenean.

Sega, erreminta moderno hori

Indarrean dator berriro sega. Betiko dailu zaharra, kodaina. Ez bakarrik itxura ekologista cool bat ematen duelako. Asko ohartu dira belarra ebakitzeko, pentze handietan irabazten dion segamakina handiaz landa, eskuzko lanabes zaharrak ez daukala konkurrentziarik. Sinplea da, merkea, isila eta… eraginkorra.

Abian da Bizi Baratzea bloga, baratzezainen topalekua

Bizi Baratzea-k bloga izango du gaurgero. Bertan liburuari buruzko albisteak jasoko ditugu, hurrengo aurkezpen-solasaldiak iragarriko ditugu… baina batez ere blog hau baratzezainen topalekua izatea nahi dugu. Bidali zuen zalantza, galdera eta iritziak, denon artean euskal baratzezaintzaren unibertso oparoa moldatzeko. Ikasiz eta irakatsiz. Emanez eta hartuz.

Itsasoko lupia kopurua drastikoki jaisten ari dela ohartarazi dute

Lupia espeziearen kantitatean jaitsiera oso azkarra dela eta, premiazko neurriak hartzea beharrezko dela ohartarazi dute kontserbazionistek. 

Idoki eta Sarde-Sardexka elkarlana, haurrei laborantza herrikoia erakusteko

Usaia onak gaztedanik hartzen baitira, Idoki eta Sarde Sardexka elkarteek haurreri buruzko lanari inportantzia berezia emaiten diote. Uda huntan, hainbat hitzordu finkatu dituzte elgarrekin.

Langileen jantokia ingurua aberasteko motor

Hernaniko Orona kooperatiban kokatutako Diametro 200 izeneko jatetxeak bertako produktuak, garaikoak eta ahal dela ekologikoak zerbitzatzen ditu: egunean 170 pertsonak bazkaltzen dute osasuntsu, horietatik 140 Oronako langileak dira. Sukalde berezia dute, elikagaiak hasi eta buka bertan eraldatzearen alde apustu egin duena. Inguruko lehen sektorea indartzen duen enpresako jantoki eredu hau aitzindaria izan daiteke. Urte gutxira enpresa gehiago gehituko zaizkien esperantzaz ari dira.

Otsoa babestu...ala otsoarengandik?

Norainoko prezioa ordaindu behar du jendarteak otsoa kontserbatzearen truke? Eta ez kontserbatzeak, zer kalte dakar? Nekazariek kontrol neurriak eskatzen dituzte, abeltzaintza estentsiboari euste aldera. Kontserbazioaren aldekoek, berriz, diote otsoa Euskal Herritik kanpo mantentzea huts handia dela biodibertsitatearen ikuspuntutik. Administrazioak lehenbizikoei egiten die kasu, momentuz.

Nekazariek eta gizarte eragileek hordago txikira

Duela bi hamarkada elikadura burujabetzaren aldeko apustua egin zuen Via Campesinak,  munduko mugimendu sozial handienak. Euskal Herrian EHNE-Bizkaia eta ELB nekazari sindikatuek Etxalde mugimendua sortu dute. Multinazionalek, enpresa handiek eta gobernuek karta markatuekin dihardutela eta jokoz kanpo uzten dituela ikusita gero eta eragile gehiago ari da diskurtso eta praktika berri horien alde jotzen. Euskal Herriko ordezkaritza bat Brasilen izan da berriki, bide horretan emandako zenbait pauso ezagutzen.

Gernikako azokara iritsi da Bizi Baratzea

Astelehenean 11:00etan hasi zen barazki postuen artean festa, Trazola Sagardoa eta Txakolina, Eguzki Borda gazta eta trikitia lagun. Jende pila inguratu zen liburua sinatuta eskuratu eta Jakoba Errekondori aholkua eskatzera. Liburuaren egileaz batera, Remenetxeko sommelier den Jon Andoni Rementeriak eta ARGIAko kide Iraitz Agirrek parte hartu zuten hitzaldian.

Onintze Goitiz: “Ortuondon aurkitu dut egiazko alternatiba”

Onintze Goitiz Auria (Bilbo, 1989). Etxebizitza, baratzea eta gaztetxea biltzen dituen Galdakaoko Ortuondo proiektuko partaidea.

“Galde azkarra bada fruitu freskoetan, eta lan handia bada egiteko horri buruz”

Eztitxu Sabarotsek fruitu txikiak ekoizten ditu Aldudeko (Nafarroa Beherea) Alastainia etxaldean. Transformatu egiten du bere produkzio osoa eta "Mamiño" markarekin saltzen zuzenean. Eskaintza zabaltzearren, fruituen barietateak eta horiekin egin produktuak dibertsifikatu ditu.

Nafarroa hegoaldeko kontserbak eskuratzeko epea ireki du Errigorak

Kontserba loteak eskatzeko epea zabaldu du Errigorak maiatzaren 14tik 26ra. Errigoraren webgunearen bitartez Kontserbak lortzeko aukera izanen da.

Pirinioetako "Andereñoen gerla", laborarien disidentzia XIX. mendean

Izenburu horrekin ez naiz Seaskako irakaslegoaren protesta mugimendu batetaz mintzo baizik eta Ariège [Frantziako Estatuaren hegoaldean, Foix dauka hiri ezaguna] partean XIX. mendean izan zen laborarien oldartzeaz.

AEBetako merkatura iristear da glifosatoari erreleboa hartu nahi dion herbizida

Monsantoren Roundup herbizidak belar "txar"-en erresistentzia handitzea eragiten duela jakina zen. Azken datuak esparru bereko beste enpresa batek zabaldu ditu, Syngentak. Euren herbizida berria saltzea dute helburu, noski. Acuron du izena.

ELB eta EHNEk zubi lana egin dute Frantzia eta Espainiako baserritarren artean

Apirilaren 22 eta 23an ELB barne duen Confederation Paysanne sindikatuak biltzarra burutu du Garazialdeko Izpuran. Taldearen barne eztabaida eta kargu berritzeez gain, une berezia izan zen Parisko gobernuan nekazaritza ministro den Stephane Le Follek sindikatuko buruzagiekin eta biltzarreko baserritarrekin eduki zuen eztabaida.

Laborariek tresnak elkarbanatzen dituzte, zuk zergatik ez?

Elgarrekin NMEK. Lekua: Makea (Lapurdi). Bizibidea: Laborantza. Inguruko laborarien antolaketa: Elgarrekin NMEK (Nekazaritzako Makinen Erabilerarako Kooperatibak. Frantsesezko CUMA Coopérative d'Utilisation de Matériel Agricole). Sorrera: 1975eko abenduan sortutako NMEK-k Lekornen (Lapurdi) du lantegia.

Conf’eko laborarien biltzarra Garazin asteazken eta ostegunean

Frantziako Estatuko baserritarren sindikatu nagusi eta nekazaritza industrialaren indar faktikoa den FNSEAren ondoan bigarren indarra da Confederation Paysanne sindikatu alternatiboa, baserri txikien eta produkzio mota naturalagoen aldeko apustua egiten duena. Bere kide da ELB sindikatu...

Fermin Murua eta Gregorio Zuaznabar : “Esnearen prestigioa indartu behar da, bere onurak mahai gaineratuz”

Altzoko baserritarra da Fermin Murua eta Anoetakoa Gregorio Zuaznabar, biak ere Gipuzkoako Tolosaldean. Elkarrekin sortu dute Behieko esnea, yogurrak eta gazta ekoiztu eta saltzeko.

Amaia eta Domingo Etxeberri-Bortheiri: "Zaldikia gehiago garatu nahi dugu"

Amaia eta Domingo Etxeberri-Bortheiri Suhuskuneko “Amestoia” etxaldean ari dira. Ardiak, behiak eta behorrak hazten dituzte. Pottoken haragia transformatzeko hautua egin dute eta zuzenean saltzen dute “Zaldi Xuri Beltz” izenarekin. Apirilaren 9an bisitarientzako ikusgai egonen da “Amestoia”, Euskal Herriko Laborantza Ganbararen laguntzaz.

Gurasoek kudeatuko dute lau ikastetxe publikotako jantokia

Eskola-jantokien kudeaketa catering enpresa handien menpe dago EAEko ikastetxe publikoetan, araudiak hala sustatuta. Ikastetxeak berak bere jantokia kudeatu ahal izatea eta horren bidez elikadura osasuntsua, gertukoa eta bidezkoa bermatzea aldarrikatu dute gurasoek.

Pestizidarik gabeko alternatiben astea, laborarientzat bezala kaletarrentzat

10. urtez ospatzen dute Frantziako Estatuan pestizidarik gabeko laborantzaren aldeko astea. Udaberriaren lehen 10 egunetan burutzen da, martxoaren 20tik 30era bitartean. Pestiziden kontsumoan txapeldun tristea den Frantzian sortua, ekitaldia Europa eta munduan barrena zabalduz doa pixkanaka.

Gosea

Gosea kudeatzea izango da etorkizunean negozio emankorrena. Automobilak eta segapotoak egiten dituena aberastuko da, baina Kristina gure izeba zaharra zenak esaten zuen bezala: “Txori guztiak mokodun”. Denok jan behar dugula, alegia. Hemendik aurrera mundua hankapean izateko arma...

Eskola-jantokietan elikadura osasuntsu eta gertukoa aldarrikatu dute gurasoek

Eskola-jantokien kudeaketa catering enpresa handien menpe dago EAEko ikastetxe publikoetan, araudiak hala sustatuta. Ikastetxeak berak bere jantokia kudeatu ahal izatea eta horren bidez elikadura osasuntsua, gertukoa eta bidezkoa bermatzea aldarrikatu dute gurasoek.

Laborari herri baten gain behera, Le Goff soziologoak kontaturik

Jean-Pierre Le Goff soziologoak 2012an agertarazi zuen “La fin du village. Une histoire française” liburua (Gallimard). Lan hortan aztertzen du Cadenet deitu Vaucluse-eko herri batek Bigarren Gerlaz geroz ezagutu bilakaera.

Maider Azarete: "Sanoki jateko, pozoirik gabeko produktuak proposatzen ditugu"

Maider Azarete baratzezaintza ekologikoan ari da Sarako “Ibarsoroa” etxaldean. Zuzeneko salmenta egiten du eta hilabete gutxi barru bigarren lanpostu bat sortuko du, bere bikote Sebastien hasiko baita berarekin.

Errekaleor Bizirik: "Ez zaie komeni horrelako autoantolakuntza proiekturik"

Gasteizko Udalak Errekaleor auzoa hustu nahi du berriz. 2013ko irailean ikasle talde batek eraikin bat okupatu zuen eta geroztik asko dira auzora bizitzera joan direnak. Bestelako bizi eredua martxan jarri dute bertan, autoantolakuntza eta autogestioa oinarri dituena.

UMPko 'Zorro'k hartu gaitu laborariok: dena su, bainan elkor eta itsu

Confederation Paysanne sindikatuko kideei hitzordua jarria zien Pariseko egoitzan Frantziako politikari handiak. Tartean izan da Mikel Hiribarren, ELBko ordezkari konfederazioan idazkari nagusi dena. Hona kronika.

Badator Sagar Moreen Iraultza

Martxoaren 14an beltzez jantzitako emakumeek hartuko dituzte Hernaniko kaleak. Ekintza honek sagardotegi boladan ugari izaten diren eraso sexisten aurkako mezua zabaldu eta autodefentsa feministaz erantzuteko deia egingo du.
Multimedia

2015-07-30  |  Lehen sektorea

Euskal Herriko Laborantza Ganbara: 10 urte

Hamargarren urtebetzearen harira, EHLGren ibilbideari, helburuei eta lan ildoei buruzko dokumentala ondu dute Aldudarrak Bideo elkarteko lagunek.

2015-06-26  |  Lehen sektorea

Ardi arraza esnadunak

Urdiñarbeko ardi zentroak eta Korsikako selekzio zentroak daramaten kooperazio lanaren barruan, lekuko ardi arrazak zaintzeko eta garatzeko xedeak aurkezten dituen dokumentala sortu dute. Bi ardi zentro hauek kudeatzen dituzte ardi arrazen hautaketa eskemak.

2015-05-29  |  Lehen sektorea

Herriaren bihotza

Baserria duela 500 urtetik hona euskal herritarren identitate ikurra izan da. Dokumentalak belaunaldi anitzetako baserritarren bizipenak biltzen ditu. Ideia: Koldo San Sebastian eta Natxo Escobar Gidoia: Koldo San Sebastian, Natxo Escobar eta Alberto Santana Ekoizpena Ander San...

2015-03-12  |  Lehen sektorea

Mikel Hiribarren - Ahoan bilorik gabe

Mikel Hiribarren Itsasuko laboraria da, Confederation Paysanne sindikatuko idazkari nagusia. Herria astekariak, Euskal Irratiak, Hitzak, Kazeta.infok eta Kanaldudek elkarlanean egindako hileroko saioa da «Ahoan bilorik gabe».

2015-02-24  |  Lehen sektorea

Saioa taldearen 'Bi' diskoa

Taldekide baten Heletako baserrian elkarrizketatu ditu Iban Rusiñolek. Maila eta esperientzia handiko bi kantarik osatzen dute taldea The Sparteens-eko Marieder Hiriart eta Unama-n aritutako Kamila Zubeldia

2015-02-23  |  Lehen sektorea

Nafar hegoaldeko uzta, eskutik eskura

"Asko gara udazkeneko kanpainako keinuaz harago, gure kontsumo ohiturak birplanteatu eta, urrunekoen ordez, urte osoan bertoko jakiak kontsumitzeko prest gaudenok." Horretara dator Errigoraren #EskutikEskura, Nafarroa hegoaldeko produktuak herriz herri eta ekoizlearen jatorrizko...

2015-01-20  |  Lehen sektorea

Ipar Euskal Herria: saiak eta laborariak, amodio ixtorio bat?

Iker Elosegi Saran jaio zen eta egun Azparnen bizi da. Biologiako ikasketak egin zituen Paue-ko unibertsitatean eta hainbat urtetan irakasle aritua da laborantza eskoletan. Gaur egun, Euskal Herriko Laborantza Ganberako koordinatzailea da. Duela ia 35 urtetik ikertzen dira saien koloniak...

2015-01-07  |  Lehen sektorea

Lurzaindia, lurra laborantzako tresna

Espekulazioaren kontrako talde gisa hartu zuen Lurzaindiak GFAMren segida. Lur eremuen prezioak zuzenak izan daitezen Safer egiturari dei egin, eta behar denean lurrak erosten ditu, lekuko laborariei alokairuan uzteko; jabego pribatua baztertuz, lurrak laborantzako lan tresna gisa mantentzea da...

2014-12-19  |  Lehen sektorea

Antiguaotarrak kontsumo taldea

Donostiako Antigua auzoan elikadura subirautzaren alde lan egiten duen taldeari buruzko lana. Egilea: Antiguotarrak Kontsumo Taldea.

2014-12-17  |  Lehen sektorea

Emakume baserritarrak

Emakume baserritar gazteen oztopo eta erronkak ezagutu dituzte Idemtitateak saioan, eta baserriaren gainean eraikitako uste faltsuak deseraikitzen saiatu dira. Lanaren banaketa nolakoa da baserrietan? Orekatuagoa al da baserrietan? Sonia Ingunza, Mariasun Borde eta Amets Ladislao emakume...

2014-11-26  |  Lehen sektorea

Elikadura burujabetza

Elikadura burujabetzari buruzko solasaldia, Zumaiako EHBilduk antolatuta. Inaxio Manterolak gidatuta, Euskal Herriko Laborantza Ganbarako Iker Elosegi, Amaiurko diputatu Maite Aristegi eta Larrabetzuko eskolako kide Patxi Gaztelumendi aritu ziren hizlari moduan.

2014-11-24  |  Lehen sektorea

Ondasun kolektiboak

Lurrarekiko, haziekiko, urarekiko, ezagutzarekiko, zaintzarekiko zein beste ondasun komunekiko eskubidea aldarrikatu nahi du Mugarik Gabe elkartearen bideo honek. Elikadura Burujabetza eraikitzeko modu bat delako.

2014-11-21  |  Lehen sektorea

Ugerien atzetik

Lekeitioko arrantzaren inguruko gogoeta egiten duen Hodei Izarraren dokumentala da.

2014-11-11  |  Lehen sektorea

“Produktuak hurbileko nekazariei erostea gozamena da”

Angelek, umore biziz, kontserba ekoizlearen ikuspegitik eta bi semeak Arronizetik Lizarrako ikastolara eramaten zituen aitaren ikuspegitik hitz egin du Errigorako kideekin. «Errigorak Nafarroako produktuak saltzen lagundu eta euskara sustatu nahi du, ezta? Bada, orduan, ate egokia jo...

2014-11-03  |  Lehen sektorea

"Nekazaritza ekologikoaren alde egin dugunok egurra baino ez dugu jaso"

Oibarren nekazaritza ekologikoa egiten duen enpresa bateko aita-semeak mintzo dira Nafarroa hegoaldeko nekazaritzaren egoerari buruz. Errigora proiektuaren barruan sortutako bideoa.

2014-10-29  |  Lehen sektorea

Errigora: Nafar hegoaldeko uzta euskarari puzka

Errigora ekimenaren proposamena 2014-2015 urteari begira.

2014-10-02  |  Lehen sektorea

Herri bazkaria bertako produktuekin ehuneko ehun egina #ArgiaEguna

ARGIA Eguneko herri bazkaria bertako produktuekin osatu genuen.Lur Lan kooperatibako arduradun Joseba Beitiak Euskal Herriko produktuen alde garatzen ari diren lana azaldu digu. Babeslea:

2014-10-02  |  Lehen sektorea

Txosnan ere bertako produktuen aldeko apostua #ArgiaEguna

Axier Lopez ARGIAko kazetariaren azalpenak Argia Eguneko txosnan.. Babeslea:

2014-09-18  |  Lehen sektorea

Oztopoak oztopo, arrantza jasangarria bizirik

Egungo arrantza eredua mantenduz gero, 2048. urterako itsasoa arrainik gabe geratuko da ikerketen arabera. Arrantza industriala da honen arduradun, hein handi batean. Arrantza tradizionalean kalte handiak eragiten ditu, baina, hala ere, artisau arrantzan dihardutenek arrantza jasangarria...

2014-07-18  |  Lehen sektorea

Emakumeak lurraren defentsan

Zenbait herrialdetan egindako bidaiei esker, elikaduraren burujabetza, ingurumena eta lurraldea defendatzeko esperientziak bildu ditu Mundu Bat elkarteak. Nikaragua, Bolivia, Kolonbia eta Euskal Herriko emakumeek beste elikadura eredu bat ezarri nahi dute, eta eredu iraunkorrean nekazari izateko...

2014-06-17  |  Lehen sektorea

Bidean

Frantziako Confederation Paysanne sindikatuarentzako (ELB horren barne da) Mathieu Eisingerrek sortu duen "En route" bideoa, ARGIAk euskaraturik. Bertan era oso didaktikoan azaltzen da nekazaritza industrialaren eta baserritarrengan oinarritutako alternatiboaren arteko...

2014-06-06  |  Lehen sektorea

Gaur 8 Azokan

Ordiziako Kimetz elkarteak eta Farapi antropologia zentroak eginiko 'Gaur 8 Azokan' dokumentala. Bost emakume baserritarren testigantzak biltzen dira 13 minutu pasako lanean. Hauek dira protagonistak: Miren Jauregi (Aiesta-Beltza baserria, Arama), Amaia Alkorta (Kalbario baserria,...
Gehiago kargatu

Kazetaritza independentea eta profesionala egiten dugu, euskaraz eta euskaldunontzat.

HARPIDETU ORAIN


Ametzagaiña Argia Antza iametza Adur Luditoys