Idoki eta Sarde-Sardexka elkarlana, haurrei laborantza herrikoia erakusteko

Usaia onak gaztedanik hartzen baitira, Idoki eta Sarde Sardexka elkarteek haurreri buruzko lanari inportantzia berezia emaiten diote. Uda huntan, hainbat hitzordu finkatu dituzte elgarrekin.

Gernikako azokara iritsi da Bizi Baratzea

Astelehenean 11:00etan hasi zen barazki postuen artean festa, Trazola Sagardoa eta Txakolina, Eguzki Borda gazta eta trikitia lagun. Jende pila inguratu zen liburua sinatuta eskuratu eta Jakoba Errekondori aholkua eskatzera. Liburuaren egileaz batera, Remenetxeko sommelier den Jon Andoni Rementeriak eta ARGIAko kide Iraitz Agirrek parte hartu zuten hitzaldian.

Onintze Goitiz: “Ortuondon aurkitu dut egiazko alternatiba”

Onintze Goitiz Auria (Bilbo, 1989). Etxebizitza, baratzea eta gaztetxea biltzen dituen Galdakaoko Ortuondo proiektuko partaidea.

“Galde azkarra bada fruitu freskoetan, eta lan handia bada egiteko horri buruz”

Eztitxu Sabarotsek fruitu txikiak ekoizten ditu Aldudeko (Nafarroa Beherea) Alastainia etxaldean. Transformatu egiten du bere produkzio osoa eta "Mamiño" markarekin saltzen zuzenean. Eskaintza zabaltzearren, fruituen barietateak eta horiekin egin produktuak dibertsifikatu ditu.

Nafarroa hegoaldeko kontserbak eskuratzeko epea ireki du Errigorak

Kontserba loteak eskatzeko epea zabaldu du Errigorak maiatzaren 14tik 26ra. Errigoraren webgunearen bitartez Kontserbak lortzeko aukera izanen da.

Pirinioetako "Andereñoen gerla", laborarien disidentzia XIX. mendean

Izenburu horrekin ez naiz Seaskako irakaslegoaren protesta mugimendu batetaz mintzo baizik eta Ariège [Frantziako Estatuaren hegoaldean, Foix dauka hiri ezaguna] partean XIX. mendean izan zen laborarien oldartzeaz.

AEBetako merkatura iristear da glifosatoari erreleboa hartu nahi dion herbizida

Monsantoren Roundup herbizidak belar "txar"-en erresistentzia handitzea eragiten duela jakina zen. Azken datuak esparru bereko beste enpresa batek zabaldu ditu, Syngentak. Euren herbizida berria saltzea dute helburu, noski. Acuron du izena.

ELB eta EHNEk zubi lana egin dute Frantzia eta Espainiako baserritarren artean

Apirilaren 22 eta 23an ELB barne duen Confederation Paysanne sindikatuak biltzarra burutu du Garazialdeko Izpuran. Taldearen barne eztabaida eta kargu berritzeez gain, une berezia izan zen Parisko gobernuan nekazaritza ministro den Stephane Le Follek sindikatuko buruzagiekin eta biltzarreko baserritarrekin eduki zuen eztabaida.

Conf’eko laborarien biltzarra Garazin asteazken eta ostegunean

Frantziako Estatuko baserritarren sindikatu nagusi eta nekazaritza industrialaren indar faktikoa den FNSEAren ondoan bigarren indarra da Confederation Paysanne sindikatu alternatiboa, baserri txikien eta produkzio mota naturalagoen aldeko apustua egiten duena. Bere kide da ELB sindikatu...

Fermin Murua eta Gregorio Zuaznabar : “Esnearen prestigioa indartu behar da, bere onurak mahai gaineratuz”

Altzoko baserritarra da Fermin Murua eta Anoetakoa Gregorio Zuaznabar, biak ere Gipuzkoako Tolosaldean. Elkarrekin sortu dute Behieko esnea, yogurrak eta gazta ekoiztu eta saltzeko.

Amaia eta Domingo Etxeberri-Bortheiri: "Zaldikia gehiago garatu nahi dugu"

Amaia eta Domingo Etxeberri-Bortheiri Suhuskuneko “Amestoia” etxaldean ari dira. Ardiak, behiak eta behorrak hazten dituzte. Pottoken haragia transformatzeko hautua egin dute eta zuzenean saltzen dute “Zaldi Xuri Beltz” izenarekin. Apirilaren 9an bisitarientzako ikusgai egonen da “Amestoia”, Euskal Herriko Laborantza Ganbararen laguntzaz.

Pestizidarik gabeko alternatiben astea, laborarientzat bezala kaletarrentzat

10. urtez ospatzen dute Frantziako Estatuan pestizidarik gabeko laborantzaren aldeko astea. Udaberriaren lehen 10 egunetan burutzen da, martxoaren 20tik 30era bitartean. Pestiziden kontsumoan txapeldun tristea den Frantzian sortua, ekitaldia Europa eta munduan barrena zabalduz doa pixkanaka.

Eskola-jantokietan elikadura osasuntsu eta gertukoa aldarrikatu dute gurasoek

Eskola-jantokien kudeaketa catering enpresa handien menpe dago EAEko ikastetxe publikoetan, araudiak hala sustatuta. Ikastetxeak berak bere jantokia kudeatu ahal izatea eta horren bidez elikadura osasuntsua, gertukoa eta bidezkoa bermatzea aldarrikatu dute gurasoek.

Laborari herri baten gain behera, Le Goff soziologoak kontaturik

Jean-Pierre Le Goff soziologoak 2012an agertarazi zuen “La fin du village. Une histoire française” liburua (Gallimard). Lan hortan aztertzen du Cadenet deitu Vaucluse-eko herri batek Bigarren Gerlaz geroz ezagutu bilakaera.

Maider Azarete: "Sanoki jateko, pozoirik gabeko produktuak proposatzen ditugu"

Maider Azarete baratzezaintza ekologikoan ari da Sarako “Ibarsoroa” etxaldean. Zuzeneko salmenta egiten du eta hilabete gutxi barru bigarren lanpostu bat sortuko du, bere bikote Sebastien hasiko baita berarekin.

Errekaleor Bizirik: "Ez zaie komeni horrelako autoantolakuntza proiekturik"

Gasteizko Udalak Errekaleor auzoa hustu nahi du berriz. 2013ko irailean ikasle talde batek eraikin bat okupatu zuen eta geroztik asko dira auzora bizitzera joan direnak. Bestelako bizi eredua martxan jarri dute bertan, autoantolakuntza eta autogestioa oinarri dituena.

UMPko 'Zorro'k hartu gaitu laborariok: dena su, bainan elkor eta itsu

Confederation Paysanne sindikatuko kideei hitzordua jarria zien Pariseko egoitzan Frantziako politikari handiak. Tartean izan da Mikel Hiribarren, ELBko ordezkari konfederazioan idazkari nagusi dena. Hona kronika.

Badator Sagar Moreen Iraultza

Martxoaren 14an beltzez jantzitako emakumeek hartuko dituzte Hernaniko kaleak. Ekintza honek sagardotegi boladan ugari izaten diren eraso sexisten aurkako mezua zabaldu eta autodefentsa feministaz erantzuteko deia egingo du.

Gexan Costera (Ameztia): "Mahastian untsa arizan behar da arno onaren egiteko eta errazkiago saltzeko"

Gexan Costera mahastizain independentea da "Ameztia" etxaldean, Baigorrin. 2013a arte Jean-Louis Costerak kudeatu zuen "Ameztia", Irulegi sor markako ardoen artean marka ezaguna. Urte horretan hartu zion segida bere hiloba Gexanek. Hau laborantza munduan ardiekin hasia zen. Produkzioaren erdia etxean bertan saltzen du, mahastiak eta sotoa ezagutzeko antolatzen dituen bisita gidatuei esker.

Laborantxa eta euskara uztartuz, herria gora Nafarroan

Errigora izeneko ekimenaren arrakasta azkartuz doa. Nafarroako hegoaldean, euskara ofiziala ez den zonaldean, lekuko laborantxako ekoizpenen banaketari lotu dira herritarrak, etekinak euskalgintzaren dirustatzeko biltzen direlarik. Elkar lan ikaragarriaren sortzeko parada izan da ere. Jaz 8.000 saski banatu zituzten, aurten 12.000, hots %50a gehiago.

Xilabako sagardoak ‘Eztigar’ dauka izena eta Donaixti-Ibarren etxea

Zuberoa, Nafarroa eta Lapurdiko sagargilez osatutako Eztigar kooperatiba bere egoitza zabaltzen ari da Donaixti-Oztibarren, sagardoaren kultura Iparraldean ere indartzen ari den seinale.

Kilo bat sagar 12 xentimotan... Nork ostu ditu fruituak?

EHNE sindikatuaren Ardatza hilabetekarian Nafarroako fruitu ekoizleek salatu dute 2014a izan dela alor horrentzako aspaldiko urterik gaiztoena. Ezin dute ulertu zergatik ordaintzen zaien ekoiztea kostatzen zaiena baino merkeago.

Mixel Berhokoirigoin: "Ainitz laborari etxen bezala, konfiantxan, senditzen dira EHLGn"

Mixel Berhokoirigoin izan da Euskal Herriko Laborantza Ganbara sortzeko ekintzaile nagusia. Egunotan Ipar Euskal Herriko ganbara alternatiboaren lehendakaritza utziko du, erakunde honen lehen hamar urteetan egindako bideaz pozik. ELB sindikatuaren Laborari astekariak elkarrizketatu du EHLGk justu hamar urte betetzen dituen honetan.

Laborantza Ganbararen 10. urteurren festa, 17an Ainiza-Monjolosen

Euskal Herriko Laborantza Ganbara (EHLG) 2005eko urtarrilaren 15ean sortu zen, helburu bikoitzarekin: "Iparraldeko kuadro instituzionalaren eraikuntzan parte hartzea eta laborantza herrikoia garatzea, laborarien, naturaren eta kontsumitzaileen errespetuan".

Arño Hegiaphal hil da, Zuberoako militante abertzale historikoa

Laborari astekariak ezagutarazi du hil berri dela Sohütan Arño Hegiaphal militante abertzale zuberotar historikoa.

Koldo Biskai: “Biperraren hobetzeko egin lanaren emaitza lurralde hunen esku atxiki dugu"

Biper ezti ekoizleen lanak ondoko hilabeteetan Label gorria eskuratuko. Biperraren hobetzen eta garatzen ainitz urte pasatu ondoan, kanpora ezagutarazi nahi dute orain. Biper Eztia elkarteak 16 ekoizle biltzen ditu, Landetako Seignanxekoak eta Euskal Herrikoak, hiru biper gozo ekozten dituztenak: Errobi, Aturri (gehien erabilia) eta Errekaldea. Koldo Biskaik barazki eta landareak ekoizten ditu Ahatsan (Nafarroa Beherea) eta Biper Eztia elkartean labelaren dossierra landu duen taldean ari da.

Peio Iriart, Zaron laborari: “Etxalde ttipietan bada bizitzeko ahala”

Peio Iriart laborari ari da azken 11 urteotan Zaro herrian, Nafarroa Beherean. Biologikoan hazten ditu behi eta zerriak, zuzeneko salmenta eginez. Pirenaika behiak sartu ditu. Zerriki biologikoan eskaria oso handia da.

Palestina, olibondoen arteko gatazka

Urri amaieran Euskal Herriko laborari eta herritarrez osatu ordezkaritza bat izana da Palestinan lurralde okupatu honetako erakundeekin elkartzeko. ELB sindikatuaren izenean Ana Bados joan da. Egonaldi laburrean ikasitakoen berri eman du.

Eskalera goitikoan gogoeta laxoak

R= P x Q. Hauxe formula berezia. Lurramako eskailer automatiko luze hura jautsi orduko ikasi duguna. Paper banatzen ari zen laguntzaile batzuek salatu daukutena. Lehen bezala orain ere hiru hizki horien artean kokatua omen baitago laboraria. Irabazia ateratzen da preziotik eta kantitatetik. I = P x K hain segur gure hizkuntzan.

Jean-Jacques Prebende: "Etxeko olio botoilak Lurraman atxeman daitezke"

Jean-Jacques Prebendek Gabadin (Nafarroa Beherea) eguzkilorea lantzen du azken zazpi urteotan, hazitarako artoa utzirik. Lorearen haziz egindako turto edo opilez elikatzen ditu behiak eta prentsaturik ateratzen dien olioa hein batez traktorea mugiarazteko darabil. Nouste-Ekilili kooperatibakoekin batera mahairako baserriko olioa merkaturatu dute.
Multimedia

2015-06-26  |  Lehen sektorea

Ardi arraza esnadunak

Urdiñarbeko ardi zentroak eta Korsikako selekzio zentroak daramaten kooperazio lanaren barruan, lekuko ardi arrazak zaintzeko eta garatzeko xedeak aurkezten dituen dokumentala sortu dute. Bi ardi zentro hauek kudeatzen dituzte ardi arrazen hautaketa eskemak.

2015-05-29  |  Lehen sektorea

Herriaren bihotza

Baserria duela 500 urtetik hona euskal herritarren identitate ikurra izan da. Dokumentalak belaunaldi anitzetako baserritarren bizipenak biltzen ditu. Ideia: Koldo San Sebastian eta Natxo Escobar Gidoia: Koldo San Sebastian, Natxo Escobar eta Alberto Santana Ekoizpena Ander San...

2015-03-12  |  Lehen sektorea

Mikel Hiribarren - Ahoan bilorik gabe

Mikel Hiribarren Itsasuko laboraria da, Confederation Paysanne sindikatuko idazkari nagusia. Herria astekariak, Euskal Irratiak, Hitzak, Kazeta.infok eta Kanaldudek elkarlanean egindako hileroko saioa da «Ahoan bilorik gabe».

2015-02-24  |  Lehen sektorea

Saioa taldearen 'Bi' diskoa

Taldekide baten Heletako baserrian elkarrizketatu ditu Iban Rusiñolek. Maila eta esperientzia handiko bi kantarik osatzen dute taldea The Sparteens-eko Marieder Hiriart eta Unama-n aritutako Kamila Zubeldia

2015-02-23  |  Lehen sektorea

Nafar hegoaldeko uzta, eskutik eskura

"Asko gara udazkeneko kanpainako keinuaz harago, gure kontsumo ohiturak birplanteatu eta, urrunekoen ordez, urte osoan bertoko jakiak kontsumitzeko prest gaudenok." Horretara dator Errigoraren #EskutikEskura, Nafarroa hegoaldeko produktuak herriz herri eta ekoizlearen jatorrizko...

2015-01-20  |  Lehen sektorea

Ipar Euskal Herria: saiak eta laborariak, amodio ixtorio bat?

Iker Elosegi Saran jaio zen eta egun Azparnen bizi da. Biologiako ikasketak egin zituen Paue-ko unibertsitatean eta hainbat urtetan irakasle aritua da laborantza eskoletan. Gaur egun, Euskal Herriko Laborantza Ganberako koordinatzailea da. Duela ia 35 urtetik ikertzen dira saien koloniak...

2015-01-07  |  Lehen sektorea

Lurzaindia, lurra laborantzako tresna

Espekulazioaren kontrako talde gisa hartu zuen Lurzaindiak GFAMren segida. Lur eremuen prezioak zuzenak izan daitezen Safer egiturari dei egin, eta behar denean lurrak erosten ditu, lekuko laborariei alokairuan uzteko; jabego pribatua baztertuz, lurrak laborantzako lan tresna gisa mantentzea da...

2014-12-19  |  Lehen sektorea

Antiguaotarrak kontsumo taldea

Donostiako Antigua auzoan elikadura subirautzaren alde lan egiten duen taldeari buruzko lana. Egilea: Antiguotarrak Kontsumo Taldea.

2014-12-17  |  Lehen sektorea

Emakume baserritarrak

Emakume baserritar gazteen oztopo eta erronkak ezagutu dituzte Idemtitateak saioan, eta baserriaren gainean eraikitako uste faltsuak deseraikitzen saiatu dira. Lanaren banaketa nolakoa da baserrietan? Orekatuagoa al da baserrietan? Sonia Ingunza, Mariasun Borde eta Amets Ladislao emakume...

2014-11-26  |  Lehen sektorea

Elikadura burujabetza

Elikadura burujabetzari buruzko solasaldia, Zumaiako EHBilduk antolatuta. Inaxio Manterolak gidatuta, Euskal Herriko Laborantza Ganbarako Iker Elosegi, Amaiurko diputatu Maite Aristegi eta Larrabetzuko eskolako kide Patxi Gaztelumendi aritu ziren hizlari moduan.

2014-11-24  |  Lehen sektorea

Ondasun kolektiboak

Lurrarekiko, haziekiko, urarekiko, ezagutzarekiko, zaintzarekiko zein beste ondasun komunekiko eskubidea aldarrikatu nahi du Mugarik Gabe elkartearen bideo honek. Elikadura Burujabetza eraikitzeko modu bat delako.

2014-11-21  |  Lehen sektorea

Ugerien atzetik

Lekeitioko arrantzaren inguruko gogoeta egiten duen Hodei Izarraren dokumentala da.

2014-11-11  |  Lehen sektorea

“Produktuak hurbileko nekazariei erostea gozamena da”

Angelek, umore biziz, kontserba ekoizlearen ikuspegitik eta bi semeak Arronizetik Lizarrako ikastolara eramaten zituen aitaren ikuspegitik hitz egin du Errigorako kideekin. «Errigorak Nafarroako produktuak saltzen lagundu eta euskara sustatu nahi du, ezta? Bada, orduan, ate egokia jo...

2014-11-03  |  Lehen sektorea

"Nekazaritza ekologikoaren alde egin dugunok egurra baino ez dugu jaso"

Oibarren nekazaritza ekologikoa egiten duen enpresa bateko aita-semeak mintzo dira Nafarroa hegoaldeko nekazaritzaren egoerari buruz. Errigora proiektuaren barruan sortutako bideoa.

2014-10-29  |  Lehen sektorea

Errigora: Nafar hegoaldeko uzta euskarari puzka

Errigora ekimenaren proposamena 2014-2015 urteari begira.

2014-10-02  |  Lehen sektorea

Herri bazkaria bertako produktuekin ehuneko ehun egina #ArgiaEguna

ARGIA Eguneko herri bazkaria bertako produktuekin osatu genuen.Lur Lan kooperatibako arduradun Joseba Beitiak Euskal Herriko produktuen alde garatzen ari diren lana azaldu digu. Babeslea:

2014-10-02  |  Lehen sektorea

Txosnan ere bertako produktuen aldeko apostua #ArgiaEguna

Axier Lopez ARGIAko kazetariaren azalpenak Argia Eguneko txosnan.. Babeslea:

2014-09-18  |  Lehen sektorea

Oztopoak oztopo, arrantza jasangarria bizirik

Egungo arrantza eredua mantenduz gero, 2048. urterako itsasoa arrainik gabe geratuko da ikerketen arabera. Arrantza industriala da honen arduradun, hein handi batean. Arrantza tradizionalean kalte handiak eragiten ditu, baina, hala ere, artisau arrantzan dihardutenek arrantza jasangarria...

2014-07-18  |  Lehen sektorea

Emakumeak lurraren defentsan

Zenbait herrialdetan egindako bidaiei esker, elikaduraren burujabetza, ingurumena eta lurraldea defendatzeko esperientziak bildu ditu Mundu Bat elkarteak. Nikaragua, Bolivia, Kolonbia eta Euskal Herriko emakumeek beste elikadura eredu bat ezarri nahi dute, eta eredu iraunkorrean nekazari izateko...

2014-06-17  |  Lehen sektorea

Bidean

Frantziako Confederation Paysanne sindikatuarentzako (ELB horren barne da) Mathieu Eisingerrek sortu duen "En route" bideoa, ARGIAk euskaraturik. Bertan era oso didaktikoan azaltzen da nekazaritza industrialaren eta baserritarrengan oinarritutako alternatiboaren arteko...

2014-06-06  |  Lehen sektorea

Gaur 8 Azokan

Ordiziako Kimetz elkarteak eta Farapi antropologia zentroak eginiko 'Gaur 8 Azokan' dokumentala. Bost emakume baserritarren testigantzak biltzen dira 13 minutu pasako lanean. Hauek dira protagonistak: Miren Jauregi (Aiesta-Beltza baserria, Arama), Amaia Alkorta (Kalbario baserria,...

2014-05-12  |  Lehen sektorea

Nafar Pirinioa, ametsetako arrantza

Arrantza jasangarriaren jarduna garatu eta Pirinioetako bailara mugakidetako turismorako sostengu izan dadin Labrit Multimedia-k egin duen bideoa.
Gehiago kargatu

Kazetaritza independentea eta profesionala egiten dugu, euskaraz eta euskaldunontzat.

HARPIDETU ORAIN


Ametzagaiña Argia Antza iametza Adur Luditoys