EAJk eta PSE-EEk ateak itxi dizkiote Uliako mintegien parkearen inguruko galdeketari

Uliako mintegien parkea arriskuan jarriko lukeen operazio urbanistikoaz herri galdeketa egiteari uko egin dio Donostiako Udaleko plenoak, EAJren eta PSE-EEren botoekin.

Donostiako Udaltzaingoak Trinitate plazako auzo-baratzea desegin du

Donostiako Alde Zaharreko Gazte Asanbladak jakinarazi duenez, asteazken goizean udaltzainek Trinitate plazaren goiko aldean martxan jarritako auzo baratzea desegin dute.

Urumearen ama

Egunotan ikusgai dago Sagardoaren ibaiak, bizitza iturri erakusketa Hernanin. Urumea eta Oria iraganean burdinari, ontzigintzari eta merkataritzari loturiko ibaiak izan zirela ikus dezakegu haren bidez.

Jean-Michel Anxolabehere, Pirinio Atlantikoetako Laborantza Ganberako presidentea hil da

Jean-Michel Anxolabehere Pirinio Atlantikoetako Laborantza Ganberako presidentea iragan igandean zendu zen Baigorrin. Haren emazteak aurkitu zuen gorpua. Orainokoan ez dira heriotzaren arrazoiak ezagutzen. Familiak eta lagunak autopsiak emanen dituen argipenen zain daude horiek argitzeko.

Trinitate plazan auzo baratzea abiatu dute utzita zegoen lur sailean

“Lurra jorratuz, auzoa loratu” lelopean, Auzo Baratza abiatu dute Urgullpeko gazteek larunbatean, Trinitate plazan erabili gabe zegoen lur sailean. Jakoba Errekondoren hitzaldiaren ostean, dozenaka lagun aritu dira lurrak landu eta barazkiak ereiten.

Marcel Bouché agronomoa Ainhizen: “Zizareak gehiago produzitzen du traktoreak baino“

Apirilaren 28an Ainhizen mintzatuko da Marcel Bouché biologo eta agronomoa Euskal Herriko Laborantza Ganbarak gonbidaturik, pentze eta alorretan zizareek egiten duten lan izugarria esplikatzeko.

Emakunde saria jasoko dute Hitzez elkarteak eta Arabako Landa Eremuko Emakumeen sareak

Datorren asteartean izango da sari banaketa Donostian eta egun horretarako hitzaldi ziklo bat antolatu du Emakundek Marcela Lagarde antropologoa eta Sara Ibarrola soziologoarekin.

Elikadura Burujabetzaren Astea, EHUko hiru campusetan

Elikadura Burujabetzaren Astea egingo da Euskal Herriko Unibertsitateko hiru campusetan, Bizilur, EHNE Bizkaia, Etxalde eta EHUk berak antolatuta. Izatez, hiru aste iraungo du ekimenak, campus bakoitzean bana. Nekazari Borrokaren Nazioarteko Egunari (apirilak 17) segida emateko asmoz prestatu dituzte jardunaldiok.

Odolaren hiriburua

Gure hiriburua aipatu dute sekula ez bezala. Nazioarteko hedabideek, frantsesek barne, Maule aipatu dute, eta ohikoa denez, ez luze: krudelkeria, basakeria... Maule odolaren hiriburu bilakatu dute eta joan dira. Gogoan dut kabala hiltegia berritzea deliberatu zutenean nolako harrotasuna izan zen...

Mauleko hiltegiaren itxiera: odol zipriztinak eta lan zalapartak

Mauleko hiltegiko odol ziliportek zikindu dituzte hiri eta herri guzietako begitarteak. Ezin jasanezko irudiak agertu eta zabaldu ditu hor norbaitek. Kexua eta haserrea gaindizka denetan. Animalia gaixo horiei behar gabeko bortizkeriak, diote batzuek. Nolako lan moldeak hiltegiko langilentzat, dena zalaparta arizan behar hain segur, daude besteak.

'Zer jan, halako Baztan' ekimena aurkeztu dute

Bertako jatekoei buruz kontzientzia piztu eta tokiko ekonomia indartzeko egitasmoa abiarazi du Baztango Udalak.

Markina-Xemeingo eskolak bertako jantokia jarri du berriz martxan aste honetan

Fruta ez beste guztia km 0 filosofiaz eta ahal dena ekologikoan erosten dute. Halal menu musulmana eskaintzen ere lehenak dira. Gurasoek menuko 4,6 euro ordaintzen dute, EAEn catering jantokien prezio berbera.

Bizkaiko bildotsetik Arabako ardora

Iritzigilea (Albaitaria eta Politika Zientzietan lizentziaduna) Erralde hiltegiko gerentea izan zen 2007-2012 urte bitartean. Artikuluan, elikadura burujabetza jorratu du. Historiaren pasadizo bat bezala azaldu du bere iritzia.

Euskal Herriko Garagardo Artisauen Azoka antolatu dute Villabonan

Bertako garagardoak ezagutaraztea da antolatzaileen helburua. Euskal Herriko 17 garagardogile bilduko dira.

Santurtziko eta Urduñako lehen sektoreko emakumeen topaketa egingo dute

Ekoizpen, Aiaraldeko Garapen Agroekologikorako Zerbitzuak, Urduñako eta Santurtziko emakume arrantzaleak eta baserritar zein abeltzainak batuko ditu apirilaren 2an.

Lurzaindiak 400.000 euro bildu nahi ditu Ainharben eta Arüen bi etxalde erosteko

Lurzaindia elkarteak diru bilketa kanpaina hasi du hiru baserritar gazterentzat bi etxalde erosteko, biak ere Zuberoan, Laborari astekariak zabaldu duenez. Uda baino lehen iritsi nahi du 400.000 euro biltzera, Amila Abou-Antoun hasi dadin antolatzen bere behi saila Arüen eta Johane Foirien eta Lutxo Herrerak egonkortu dezaten Ainharben beren artaldea.

Eskola jantokietan bertako produktuen kontsumoa exijitzeko kanpaina abian

Berton Bertokoa bataiatu dute egitasmoa. Eskola jantokietan bertako produktuen kontsumoa bultzatu nahi du guraso-talde batek Durangaldean; eskualdeko herri eskola eta eskola publikoetan eskaintzen den jakien kalitatea hobetzea da beren asmoa.

Kantzerigenoen zerrendan dagoen glifosato herbizidari buruzko erabakia atzeratu du Europak

Kontsentsu zientifiko (eta politiko) ezak eta talde ekologisten presioak eraginda, Europar Batasunak maiatzerako utzi du glifosato herbizidaren baimena luzatzeari buruzko erabakia. Osasunaren Munduko Erakundeak "segur aski kantzerigenoen" zerrendan sailkatu zuen glifosatoa 2015eko martxoan, baina Europako Batzordeak baimena beste hamabost urtez luzatzeko proposamena egin du, substantzia arriskutsua ez dela dioen Europako Elikagaien Segurtasun Agentziaren (EFSA) txosten batean oinarrituta. Munduan gehien erabiltzen den herbizida da glifosatoa.

Eskola jantokien iruzurra ikertzeko eskatuko dio Eusko Jaurlaritzak fiskaltzari

Azken hamar urteetako eskola jantokien esleipena ikertzeko eskatuko dio Eusko Jaurlaritzak fiskaltzari; zerbitzuaren prezioa adostu zutelakoan, Lehiaren Euskal Agintaritzak sektoreko zortzi enpresari hemezortzi milioi euroko isuna jarri ostean dator erabakia. Organo horrek argitaraturiko txostenaren arabera, azken hamar urteetan 70 milioi euroko hazkundea izan du zerbitzuaren prezioak.

Laborarien krisia eta gu erostunok

Agro-janarigintzako indüstriek eta salgia handiek janarigeiak laborarier ahal bezain apal erosten deitze, haboro saltzeko eta mozkinen emendatzeko. Gure aldetik janaria merke nahi dügü, aski sos bara dakigün beste gaüza parrasta baten erosteko, zonbait aldiz beharrik gabe, eta moda güziak hortara bulkatzen gütü. Bizia kariotzen den arau, ogena beti janarier, sekülan ez hain kario den alojüari, etxegintzari, autoari, erregeier…

Hiriko grisaren artean espazio berdeak sortzen

 “Hiri erabat industrializatutzat –fabrikak eta labe garaiak– hartu izan da Barakaldo urteetan, baina benetan oso zabala da eta landa eremu garrantzitsua ere izan du”. Alfredo Rodriguez Barakaldoko Ekologistak Martxaneko kidearen hitzak dira. Eremu berdeak galtzen ari...

Eskola bakoitzak bere jangela-eredua aukeratu ahal izatea hitzartu dute Legebiltzarrean

Eskola bakoitzak bere jantokiaren kudeaketa-eredua aukeratu ahal izateko mozioa onartu dute ostegunean Eusko Legebiltzarreko osoko bilkuran. 

Lurdes Imaz: “Catering enpresak gurasoen kuotatik aberasten aritu dira”

Eskola-jantokietako catering enpresen ustelkeria kasuaz mintzatu da Lurdes Imaz Euskal Herriko Gurasoen Elkarteko (EHIGE) bozeramailea. "Oso gai larria” dela azpimarratu du Imazek.

Lapurdiko Itsasun, duela 2.000 urte bezala, gure lurrak urre lumaz dir dir!

Urrea, urrea ba omen da Itsasu Basaburun! Zer dio ments horrek pentsatuko duzue lerro hauk irakurtzen hastearekin. Alta, zorionez edo zoritxarrez, bada zinez urrea Basaburun. Argitxu Beyrie ginuen hizlaria Sanoki gelan duela zenbait aste. Gure herritar jakintsunak, arkeologia baitu ofizio, agertu dauku labur bada labur nolako harrobiak eta metalki miaketak izan ziren duela hogoita hamar mende edo gutixago Ipar Euskal Herri huntan.

"Catering enpresak gurasoen kuotatik aberasten aritu dira"

Eskola-jantokietako catering enpresen ustelkeria kasuaz mintzatu da Lurdes Imaz Euskal Herriko Gurasoen Elkarteko (EHIGE) bozeramailea. "Oso gai larria” dela azpimarratu du Imazek.

Eskola jantokietako enpresen iruzurra eta tokiko kudeaketaren beharra

Hamar urtez Arabako, Bizkaiko eta Gipuzkoako milaka ikasleri jaten eman dieten enpresei milioika eurotako isuna jarri berri diete, Lehiaren Euskal Agintaritzaren arabera, prezioak adostu zituzten eskoletako jantokiei zerbitzua eman dieten zortzi enpresak, eta ezkutuko akordio horrekin, zerbitzua ematea bermatzea eta prezioa igotzea lortu zuten.

"Familiaren pentze bat besteri uztea ez da errex, bainan indarrak elkartu behar ditugu"

Battitt Ibargarai Lasako (Nafarroa Beherean) Xubialdea baserrian ari da laborari. Ardiekin hasirik, mahasti eta ardogintzara egin du jauzi. Etxaldeko lur batzuk baratzegintzan hasi diren gazteei alokatu dizkie. Aitortzen du ez dela erraza izan psikologikoki.

Hegaztien gripearen aurkako neurriek etxalde txikiak kaltetuko dituzte

Hegaztien gripea agertu da abenduan Dordogne eskualdean eta laster Ipar Euskal Herrian, Frantziako 15 departamendutan bezala, ahate hazleek produkzioa gelditu beharko dute hilabete zonbaitez, frantses gobernuak inposatu neurri zorrotzengatik.

Euskal Herriko azken otso talde egonkorra akabatu izana salatu dute

Lau otso hil dituzte Karrantzan urtarrilaren 23 eta 24ko asteburuan Bizkaiko Foru Aldundiak antolatutako ehizaldi bitan. Aurreko asteetan inguruko abereek jasandako erasoen ostean hartu du Aldundiak neurria. Deia egunkariaren arabera, eraso horietan hogei ardi suertatu dira hilik eta beste hainbeste zaurituta, besteak beste.
Multimedia

2016-04-22  |  Lehen sektorea

EHLGk 10 urte

2005eko urtarrilean sortu zuen ELB sindikatuak Euskal Herriko Laborantza Ganbara. Lapurdi, Behe Nafarroa eta Zuberoako laborariekin elkarlanean laborantza iraunkorraren gune estrategikoa bilakatu da.

2016-03-01  |  Lehen sektorea

Zer leku laborantzak Ipar Euskal Herriko herri elkargo bakarrean?

Ipar Euskal Herria bihurgune instituzional garrantzitsuan murgilduta dago. Martxoa eta apirila bitartean, 158 herriek herri elkargo bakarraren alde edo kontra bozkatu beharko dute. Batera plataformak informazio gaualdiak antolatu ditu, hala nola 2016ko otsailaren 22 Amikuzen. Pantxika Maitiak...

2016-02-29  |  Lehen sektorea

Gazteak, bizia eta airea

"Gazteek bizia ekartzen dute. Nekazaritzak beharrezkoak ditu gazteak, bestela ez daukagu etorkizunik. Gazteak azkenean, nekazaritza bezala, bizia, aldaketa eta airea dira".

2016-02-17  |  Lehen sektorea

Etxebizitzekin negozio egitetik elikadura produktu finantzarioa izatera

Baserritarrek mundu mailan bizi duten egoera aztertu dute Ertzak saioan. Elikadura negozio bilakatu da inoiz baino gehiago, eta horrek zuzenean kolpatu ditu mundu mailako nekazari guztiak. Hazi transgenikoak, eredu agroindustrialaren aldeko diru-laguntzak... badago bestelako nekazaritza eredua eta...

2016-01-28  |  Lehen sektorea

Nola egin dezake aurrera baserriak XXI. mendeko mundu globalizatuan?

Martin Ugalde Foroan galdera bati erantzuten saiatu dira nekazaritza eta abeltzaintza sektoreko hainbat ordezkari.

2016-01-25  |  Lehen sektorea

"Gizonen eta emakumeen eskubide administratiboak parekatu nahi ditugu baserrian"

Emakume Baserritarren Elkarteko kide Begoña Aristi Tolosako Aldaba Txiki auzoko baserritarra, Sorginak bideo-sortaren 10. saioan.

2015-12-14  |  Lehen sektorea

Jakintza, gure hazi garrantzitsuena

Auto formakuntza, belaunaldiz belaunaldi informazioa transmititzea, ondokoekin jakintzak partekatzea... jakintza ondasun kolektiboa gisa ulertzea aurrera jarraitzeko.

2015-11-30  |  Lehen sektorea

"Laborantza biologikoan egun badira kontraerranak"

Agroekologiaren bidetik ari diren etxaldeak biltzen ditu EHKOlektiboak, tokian tokikoa izanez, ekologia eta jendea zaindu nahi ditu. Jokin Zaldunbide sendabelar ekoizlea da elkarteko kideetako bat.

2015-11-17  |  Lehen sektorea

Lurra, gure sustraien sostengua

Erosketa publikoa, kudeaketa kolektiboa, lursailen berreskurapena eta emakume eta gazteentzako jabetza edo alokairuaren sustapena dira lurra eskuratzea posible egiten duten ekintza batzuk; elikadura burujabetza bermatzeko lehenengo pausoa.

2015-11-13  |  Lehen sektorea

Bide berriak: elikadura burujabetza Euskal Herrian

Badakigu zer jaten dugun? Nondik datorren? Nola eta nork ekoizten duen?...  Ekoiztea eta kontsumitzea baino gehiago da elikadura, antolakuntza eta harreman justuagoak eraikitzea ere bada. Euskal Herriko hainbat esperientzia bisitatzera gonbidatzen gaitu dokumentalak. Zirriborro ekoiztetxeak...

2015-10-21  |  Lehen sektorea

Kontsumo Taldeak

Bide Berriak dokumentalean Euskal Herrian ugaltzen ari diren kontsumo taldeei eskainitako atala.

2015-10-19  |  Lehen sektorea

Emakume Baserritarrak, bestelako etorkizuna ereiten

Bide Berriak dokumentalean emakume baserritarrei eskainitako atala.

2015-08-14  |  Lehen sektorea

Lurra, lana, izana

Usurbilgo emakume baserritarren ahotsa jaso dute dokumental honetan. Zuzendariak: Maitane Arnaiz Etxenausia eta Leire Urkidi Azkarraga Errealizazioa: IRUDIKATE Babesleak: Usurbilgo Udala eta Parekidetasun Saila

2015-08-05  |  Lehen sektorea

Igartubeiti Baserri Museoa

Ezkio-Itsason dagoen XVI. mendeko tolare baserriari buruzko erreportajea, ETBko Sustraiak programan emititutakoa.

2015-06-26  |  Lehen sektorea

Ardi arraza esnadunak

Urdiñarbeko ardi zentroak eta Korsikako selekzio zentroak daramaten kooperazio lanaren barruan, lekuko ardi arrazak zaintzeko eta garatzeko xedeak aurkezten dituen dokumentala sortu dute. Bi ardi zentro hauek kudeatzen dituzte ardi arrazen hautaketa eskemak.

2015-05-29  |  Lehen sektorea

Herriaren bihotza

Baserria duela 500 urtetik hona euskal herritarren identitate ikurra izan da. Dokumentalak belaunaldi anitzetako baserritarren bizipenak biltzen ditu. Ideia: Koldo San Sebastian eta Natxo Escobar Gidoia: Koldo San Sebastian, Natxo Escobar eta Alberto Santana Ekoizpena Ander San...

2015-03-12  |  Lehen sektorea

Mikel Hiribarren - Ahoan bilorik gabe

Mikel Hiribarren Itsasuko laboraria da, Confederation Paysanne sindikatuko idazkari nagusia. Herria astekariak, Euskal Irratiak, Hitzak, Kazeta.infok eta Kanaldudek elkarlanean egindako hileroko saioa da «Ahoan bilorik gabe».

2015-02-24  |  Lehen sektorea

Saioa taldearen 'Bi' diskoa

Taldekide baten Heletako baserrian elkarrizketatu ditu Iban Rusiñolek. Maila eta esperientzia handiko bi kantarik osatzen dute taldea The Sparteens-eko Marieder Hiriart eta Unama-n aritutako Kamila Zubeldia

2015-02-23  |  Lehen sektorea

Nafar hegoaldeko uzta, eskutik eskura

"Asko gara udazkeneko kanpainako keinuaz harago, gure kontsumo ohiturak birplanteatu eta, urrunekoen ordez, urte osoan bertoko jakiak kontsumitzeko prest gaudenok." Horretara dator Errigoraren #EskutikEskura, Nafarroa hegoaldeko produktuak herriz herri eta ekoizlearen jatorrizko...

2015-01-20  |  Lehen sektorea

Ipar Euskal Herria: saiak eta laborariak, amodio ixtorio bat?

Iker Elosegi Saran jaio zen eta egun Azparnen bizi da. Biologiako ikasketak egin zituen Paue-ko unibertsitatean eta hainbat urtetan irakasle aritua da laborantza eskoletan. Gaur egun, Euskal Herriko Laborantza Ganberako koordinatzailea da. Duela ia 35 urtetik ikertzen dira saien koloniak...

2015-01-07  |  Lehen sektorea

Lurzaindia, lurra laborantzako tresna

Espekulazioaren kontrako talde gisa hartu zuen Lurzaindiak GFAMren segida. Lur eremuen prezioak zuzenak izan daitezen Safer egiturari dei egin, eta behar denean lurrak erosten ditu, lekuko laborariei alokairuan uzteko; jabego pribatua baztertuz, lurrak laborantzako lan tresna gisa mantentzea da...

2014-12-19  |  Lehen sektorea

Antiguaotarrak kontsumo taldea

Donostiako Antigua auzoan elikadura subirautzaren alde lan egiten duen taldeari buruzko lana. Egilea: Antiguotarrak Kontsumo Taldea.
Gehiago kargatu

Kazetaritza independentea eta profesionala egiten dugu, euskaraz eta euskaldunontzat.

HARPIDETU ORAIN


Ametzagaiña Argia Antza iametza Adur Luditoys