Gasteizko nekazaritza ekologikoari bultzada emango dio Aldundiak

  • Basaldea proiektuan parte hartzeko hitzarmena onartu du gaur foru erakundeak.

Artikulu hau CC BY-SA 3.0 lizentziari esker ekarri dugu.

2016ko maiatzaren 25an - 09:19

Diputatuen Kontseiluak, gaur goizeko bilkuran, Basaldea proiektuaren bidez Gasteizko nekazaritza ekologikoa bultzatzeko lankidetza hitzarmena onartu du. Foru erakundea ez ezik, Gasteizko Udalak, Hazi Fundazioak, Euskadiko Nekazaritzak eta Elikadura Ekologikoaren Kontseiluak (ENEEK) eta Azoka plazako merkataritza guneak ere parte hartzen dute proiektu honetan.  Hain zuzen ere, lankidetza horri esker, lehenbiziko aldiz modu integralean funtzionatuko du Basaldea proiektuan jasotako sentsibilizazio, prestakuntza, ekoizpen, banaketa eta merkaturatze zirkuituak.

Orain, foru erakundeak onartu duen hitzarmenari esker, epe ertainera besteak beste aholkularitza teknikoa eskainiko du aldundiak eta nekazaritza ekologikorako berariazko makinak eta erabilgarri dauden bestelako bitartekoen lagapena egingo du.

Basaldea proiektua

Basaldea Gasteizko nekazaritza ekologikoa sustatzea du helburu eta horretarako ekintza multzo ezberdinak diseinatu dira, besteak beste, gazteei nekazaritzaren alorren lanbide heziketa ematea, baratzezaintza ekologikoan jarduera profesionalari ekiteko laguntza eta baliabideak eskaintzea, nekazaritza enpresen mintegi bat sortzea, produktu ekologikoak banatu eta merkaturatzeko kanal bat abiaraztea eta gaiaren inguruko sentsibilizazioa lantzea.

Albiste hau Arabako Aleak argitaratu du eta CC-by-sa lizentziari esker ekarri dugu ARGIAra


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Elikadura burujabetza
2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


2024-04-14 | Garazi Zabaleta
Jakiak ehuntzen
Zangoza inguruan tokiko elikadura sistema eraikitzen

Zergatik doa mundu guztia Iruñera erosketak egitera, gure eskualdean elikagai asko ekoizten bada? Zergatik da hain zaila bailara hauetako produktuak bailara hauetako dendetan topatzea?”, galdera horiei eta beste zenbaiti tiraka hasi ziren lanean Zangoza aldean duela... [+]


Porrotak, ikasketak, baso jangarriak

Bidaia hau hasi nuenean, ikuspuntu erromantikoz imajinatzen nituen baso jangarriak: zuhaitz artean ibili, fruitu goxoak dastatu, loreak usaindu... baina baso jangarriek badituzte arantza ugari ere, porrotak, erratak... Gaur, ikasketa politak eskaini dizkidaten porrot horietako... [+]


"Eskolan ortu xume bat lantzeak testuingurua ematen digu planetan ditugun arazoez aritzeko"

Gasteizko Haur eta Lehen Hezkuntzako ikastetxeetako baratzeak ikertu ditu Iratz Pou EHUko ikasleak. Zenbat eskolek dute ortua? Nolako erabilera ematen diote, zein helburu eta asmorekin? Probetxu pedagogiko eta didaktikoa ateratzen al diote baratzeari? Pourekin eta Igone Palacios... [+]


2024-04-03 | Estitxu Eizagirre
Juanma Intxaurrandieta, ekonomia irakasle eta INTIAko kudeatzaile ohia
"Merkatu globalean elikagaien prezioa oso hauskorra da, zuzenean erosita egonkorragoa"

Elikagaien prezioak zergatik igo dira hainbeste? Nola ezartzen dira prezioak? Juanma Intxaurrandieta Nafarroako Unibertsitateko ekonomia irakaslea eta INTIAko kudeatzaile ohia da, egun erretiratua. Eli Pagolak Egonarria saioan egin dion elkarrizketan, hizkuntza arruntean eta... [+]


Eguneraketa berriak daude