Gure elikaduraren parte diren espezieak gero eta gutxiago direla azaltzen du laaldeaglobal.com blogeko artikulu batek. Elikagaiak aukeratzean itxura eta iraunkortasuna bezalako ezaugarri komertzialak bakarrik kontuan hartzen dira, webgunean diotenez.
AEBetan fruta eta barazkien %90a desagertu direla dio Charles Siebert National Geographic aldizkariko kazetariak. Esaterako, XIX. mendean ezagutzen ziren 7.000 sagar espezietatik ehun baino gutxiagok diraute gaur egun. Mundu osoan halakoak gero eta gehiago direla azaltzen du Siebertek.
Elikagaiak lantzean, ekoiztean edo aukeratzean aniztasunaren irizpidea ahaztea arriskutsua dela nabarmendu du artikuluak. Izan ere, gaitz hipotetiko batek uztak errazago suntsi litzake, adibidez. Gainera, ekonomikoki dirudiena baino kaltegarriagoa izan daiteke, besteak beste, pestizidetan, sendagaietan eta ongarrietan gastuak handitu baitira. Dibertsitaterik ez edukitzeak menpekotasuna sortzen duela azpimarratu du blogak.
Behetik gorako komunikazioetan ez da erraza mezuen garrantzia transmititzea eta makinaria politikoa aktibatzea. Askotan, gure mezuak "belarri batetik sartu eta bestetik atera" egiten direla sentitzen dugu. Beraz, gaurkoan, nazioarteko ikertzaile ospetsu batzuek... [+]
Laborantza lur emankorrak ondasun kolektibo bilakatu nahi ditu Amillubi proiektuak. Horretarako herritarren eta hainbat kolektibo eta erakunderen ekarpenak biltzen ari da eta maiatzaren 11rako egun osoko festa antolatu du Amillubin bertan, egitasmoari bultzada emateko.
Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]
Zergatik doa mundu guztia Iruñera erosketak egitera, gure eskualdean elikagai asko ekoizten bada? Zergatik da hain zaila bailara hauetako produktuak bailara hauetako dendetan topatzea?”, galdera horiei eta beste zenbaiti tiraka hasi ziren lanean Zangoza aldean duela... [+]