Nafarroako ekoizpen ekologikoak hazten jarraitzen du. CPAEN/NNPEKk 108 alta berri ditu urtearen lehen erdian eta gaur egun, 800 operadore ditu. Guztira, 2022ko urtarriletik uztailera 108 alta berri eman dira: 91 landare-ekoizle, bederatzi abeltzain, lau elaboratzaile eta lau banatzaile. Bizimodu duina eta iraunkorra izateko aukera gisa aurkezten da ekoizpen ekologikoa, elikagai ekologikoen eskaria gero eta handiagoa delako.
Nafarroako ekoizpen ekologikoak hazten jarraitzen du. Guztira, 2022ko urtarriletik uztailera 108 alta berri eman dira: 91 landare-ekoizle, bederatzi abeltzain, lau elaboratzaile eta lau banatzaile. 108 alta horietatik 98 CPAEN/NNPEKen inskribatutako operadore berriak dira, eta hamar beste figura batzuen handitzeak dira.
Landare-ekoizpenaren altei dagokienez, labore nagusiak zerealak, mahastiak eta almendrondoak dira. Bitxikeria gisa, Lesakan ahuakateak ekoizteko alta bat izan da. Abeltzaintzari dagokionez, ustiategi gehienak zaldi-aziendak dira, baina behi- eta ardi-azienda berriak sartu dira. Elaborazio berriak landare-kontserbak, haragi-zatiketak eta olio-ontziratzea dira, besteak beste.
2022 urte ona izaten ari da CPAEN/NNPEKentzat; izan ere, 800era iritsi da operadoreen kopurua. Datu horiek erakusten dute Nafarroako ekoizpen ekologikoak gora egiten jarraitzen duela, eta nekazaritza eta abeltzaintza ekologikorako laguntzen ondorioz, gero eta pertsona gehiagok egiten du apustu ekoizpen ekologikoan aritzearen alde. "Goranzko joera horrek hainbat sektore hartzen ditu, eta bizimodu duina eta iraunkorra izateko aukera gisa aurkezten da ekoizpen ekologikoa, elikagai ekologikoen eskaria gero eta handiagoa delako", dio CPAEN/NNPEK elkarteak.
2021ean 117 alta izan ziren, eta 2022ko urte erdian 107 alta izan dira; beraz, aurten alta gehiago izango direla aurreikusten da.
"Azken urteotan izandako hazkundeak, hala ere, jauzi handia eman behar du Europar Batasunaren eskakizunak betetzeko; izan ere, Europar Batasunak, bere "Baserritik mahaira" estrategian, adierazten du nekazaritza-azalera ekologikoak %25etik gorakoa izan behar duela 2030ean, eta kopuru horiek oraindik ere urrun daude Nafarroako errealitatetik", ohartarazi du elkarteak.
Horretarako, CPAEN/NNPEK-k sektorea ekoizleekin egituratzen eta tokiko elikadura-sistema jasangarriagoak eraikitzen jarraituko duela iragarri du.
"CPAEN/NNPEKek hurrengo urteetan operadoreak eta nekazaritza-azalera ekologikoa handitzea proposatzen du. Horretarako, hainbat helburu ezarri dira: biztanleria orokorra elikagai ekologikoak, tokikoak, sasoiko elikagai freskoak eta lehen mailako ekoizpenak hornitutakoak kontsumitzearen garrantziaz sentsibilizatzeko prozesuarekin lanean jarraituko da, eta ekoizpen ekologikoaren eta ekoizpen hori sortzen duten pertsonen garrantzia azpimarratuko da landa-mundu bizia mantentzeko eta despopulazioaren aurkako borrokan", esan du elkarteak ohar batean.
Nafarroa Europako estrategiarekin lerrokatuta dagoenez, pentsatzekoa da datozen urteetan Nafarroako sektore ekologikoak hazkunde handia izan dezakeela, beste autonomia erkidego batzuetan, Europako herrialdeetan eta munduko gainerako herrialdeetan ematen diren kopuruekin bat etorriz.
Hainbat zigilu elkarrizketan jartzea. Horixe izan da Udako Euskal Unibertsitateak (UEU) eta EHKOlektiboak Usurbilen antolatutako jardunaldien abiapuntua. Bertan elkartu dira: EHKO Berme Sistema Parte hartzailea, Ekolurra zigilu ekologiko ofiziala, Idoki Iparraldeko etxe... [+]
HoBBea proiektua hiru elkarte hauek elkarlanean egina da: Biharko Lurraren Elkartea (BLE), Biolur eta Hazialdeko. Nekazari-okinaren figura indartu nahi dute HoBBea proiektuaren bidez, eta lurraldeko ogi ekologikoa kontsumitzearen balioak eta onurak ezagutarazi nahi dituzte... [+]
Aramaioko Beñat Ibarguren Arrizabalaga da Larrinbarri ahabi ekologikoak ekoizteko proiektuaren bultzatzailea, eta 2012tik ari da Anbotopeko bere lursailetan fruitu gorri landareak eredu ekologikoan lantzen. “Lagun batek eta biok sortu genuen proiektua, hasiera batean,... [+]
Natura aspaldi deuseztatu genuen. Hori da gure kultura, natura deuseztatzea. Oinarrian, nekazaritzaren kultura, goldearen kultura, kultibatzea, berezko natura deuseztatzea da. Guk nahi ditugun mozkinak eta etekinak jezteko moduko “natura” dugu gurean.
Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]
Ostia kolektiboko milintanteek 8.742 euro ordaindu beharko dizkiote Bouygues enpresari, eta beste 2.000 euro abokatuen gastuentzat. 2022ko abenduan buruturiko desobedientzia ekintzan promotore horren maketa bat zikindu izanagatik zigortu dituzte.
Gaur, maiatzak 15, San Ixidro da, Baserritarren Eguna. Egurra Ta Kandela baserritar ekintzak salatu du ekologikoan lan egiten duten laborariak landutako azalera handitzeko diru-laguntzatik kanpo utzi dituela Gipuzkoako Foru Aldundiak. Horregatik, 12:00etan Aldundiaren aurrean... [+]
Izenak, berez, ez du izana gordetzen. Papera ez da nahikoa, nahiz eta paperak denari eusten dion. Busti arte. Halaxe gertatu da Gipuzkoako Foru Aldundiko Lurralde Oreka Berdeko Departamenduarekin. Izan ere, izenak gorde beharko lukeen izanari uko egin dio; besteak beste, 2023ko... [+]
Kanboko (Lapurdi) lurrak babesteko deia zabaldu dute ELB, Lurzaindia eta Ostiak. Maiatzaren 17an ibilaldia, ekitaldia eta landaketa herrikoia antolatu dituzte. "Lurraldearen oraina, eta geroa ere, gure inplikazioaren araberakoa da", adierazi dute.
Gasteizko Basaldea etxaldean dago kokatuta Soilik nekazaritza birsortzaileko proiektua, Abetxuko auzoan, eta Jaime Garcia, Joseba Vigalondo eta Javier Chaves dira bultzatzaileak. “Lehen sektorean, eredu agroekologikoan inkorporazio berriak bultzatzea da gure helburua,... [+]
Itsason (Gipuzkoa) elkarren ondoan dauden bi baserri dira Urteaga eta Urkulegi, duela zenbait urte elkartu eta proiektu bateratua martxan jarri zutenak. “Bi baserriak elkartu eta ekoizpen proiektua abiatu genuen, eta 2011tik dedikazio osoarekin ari naiz honetan”,... [+]
EAEko ekoizpen ekologikoaren kontseilua da ENEEK-Ekolurra, eta zertifikazioaz gain, eredu ekologikoaren aldeko sustapen lana ere egiten du elkarteak. “Gaur egun, argi ikusten dugu etorkizuneko eredua dela ekoizpen ekologikoa, eta badagoela honi buruzko informazioa emateko... [+]
Ekolurrak irailaren 23a, Europar Batasuneko Nekazaritza Ekologikoaren Eguna, aprobetxatu du tresna berria aurkezteko. Elikagai ekologikoak kontsumitzeko erraztasunak eman nahi dizkie herritarrei, Sareko bilatzailearekin: Araba, Bizkaia eta Gipuzkoako ekoizle ekologikoen 269... [+]
Haziak nola egin azaltzen duen jakintza praktikoa eta hazietan datzan ikuspegi politikoa. Biak uztartu dituzte Haziak liburuan Miguel Arribas Kelo-k eta Marc Badal-ek. Hamaika auzi baitaude jokoan hazi bakoitzean: biodibertsitatea vs estandarizazioa, autonomia vs menpekotasun... [+]
Sarako Nicolas Chretien dago Hiru Xilo baratzegintza proiektuaren atzean. Urtarrilean hasi zen baratzea lantzen, eta martxoaren hasieran ekin zion ekoitzitako produktuak merkaturatzeari. “Banuen formazioa baratzegintzan, baina orain arte honekin zerikusirik ez zuten... [+]