Terra futura feria iragan da Florentzian maiatzaren 17-19an. Bertze ekonomia baten aldeko hainbat esperientzia bilduak ziren, italiar modura, kaos koloretsu batean: anarkistak, ekologistak, bakezaleak, mafiaren kontrakoak, Caritas-ak, sindikatak, administrazioneak, budistak, Zazpigarren Eguneko Eliza Adventista, bidezko merkataritza, baita batere bidezkoak ez ziren saltzaile oportunista parrasta bat. Norat haize, harat aise.
Antolatzaile nagusia zen Banca Etica, bidezko finantza egitura. Laborariek ere bazuten beren lekua. Confederazione altragricoltura erakundeak eta AIAB Toscanak (laborantza biologikoa) antolatua zuten mahai inguru bat “kendu zuen eskuak gure lurretik: ekoizteko eskubidea eta lurraldearen geriza” lemapean.
Laborari siziliar batek aipatu zuen Vittoria herriko (Ragusa) lur okupatze mugimendua, laborarien espulsioen salatzeko. Soccorso contadino (laborarien sokorria) egitura abiatu zuten 2011an laborariek saltegi handiengandik jasaten zituzten presioen salatzeko. “Questo, a casa mia, si chiama Mafia” : “gure etxean, horri Mafia deritzogu”. Elkarteak laguntzen ditu zorrez itoak diren laborariak lege aholkularitzan, haien eskubideak gerizatuz eta lur saltze-antxeren aurka mobilizatuz.
Ondotik mintzatu da Toscanako bio laborari bat. Toscanan ere jasaten dituztela bortitzkeriak, Sizilian baino molde ezkutuagoan bada ere: bankuen presioa, espekulazioa, banaketa handiaren logika eta etxalde ttipien desagertzea. Eta beti saltzearena : “Bio-rat banoa, ados, baina nork konponduko daut salmentaren arazoa?”.
AMAP-en gisako GAS (Gruppo di acquisto solidale) erosle taldeak goraipatu ditu, baina erranez sinbolikoak baizik ez direla merkatu mailan. Erabaki politikoak dira behar. Aipatzen ditu ere Toscanako GAT (Gruppo di acquisto terreni) lurren erosteko elkarteak. Ondotik, Basilicateko laborari bat. GAS-en laguntza ukanik ere, behar izan du laborantza utzi. “Ezin nuen aintzina segitzen ahal zuzenki jokatuz” dio nigarra begian. “Laborari hau hil dute” dio berriz arestiko sizialiarrak “Mezzogiorno-an bio egiten hasi zen lehena zen. Gure erantzuna : lurren okupatzea eta laborariaren sokorria”.
Vittoria-ko itsas udare (alberjinia) ekoizle batek hitza hartzen du. Auzoko saltegian ikusi zituen Espainiatik jinikako barazki berak, italianoak balira bezala ekarriak. Salatzen du. Ondorioz, bere banatzaileak ez dio gehiago fitsik manatzen. Salatu duenaren ordezkariak heldu zaizkio etxerat eta 150.000 euro proposatzen salaketaren ukatzearen truke. Ezetz. Delako mozkina aintzina saltzen segitzen dute. Berriz salatzen ditu. Orduan dira mehatxuak hasten, lehenik telefonoz eta gero bertzela. “Bainan ene burua mirailan behatzen ahal dut, aitak erakutsi daut errespetua zer den. Janariaren errespetua eta ene hurrengoaren errespetua”. Eskualde hartako laborari gehienek amore eman dute. Batek bere buruari su eman dio. 200.000 euro balioko etxeak 10.000 eurotan saltzen dira enkantean.
Azkenik, kontsumitzaile elkarte baten lehendakariak azpimarratu du ez duela terra futura-rik ikusten, baina lur erre bat.
Xehetasunentzat, www.altragricoltura.net webgunea.
Elkarretaratzea eta asanblada antolatu dituzte azken berriak zeintzuk diren jakinarazteko. Horrez gain, irailaren 9an Baionako auzitegi aitzinean mobilizatuko dira, Marieneko lurraren defentsan aritutako hiru ekintzaile auzipetuko dituztelako.
Irailaren 2an hasi da epaiketa Iruñeko Zigor Arloko 2. epaitegian, ustez 2021ean makroetxaldeak haren inguruko lurrak minden hondakinekin kutsatzeagatik. Sasoi hartan Valle de Odieta makroetxaldeko administrazio kontseiluan ari ziren bost pertsona epaituko dituzte. ARGIA... [+]
Urtero bezala, aurtengoan ere martxan dira Araban, Bizkaian eta Gipuzkoan Udako Azoka Ekologikoak. Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseiluak antolatzen ditu azokak, Gipuzkoako Biolurrekin, Bizkaiko Ekolurrekin eta Arabako Bionekazaritza elkarteekin batera... [+]
Hainbat zigilu elkarrizketan jartzea. Horixe izan da Udako Euskal Unibertsitateak (UEU) eta EHKOlektiboak Usurbilen antolatutako jardunaldien abiapuntua. Bertan elkartu dira: EHKO Berme Sistema Parte hartzailea, Ekolurra zigilu ekologiko ofiziala, Idoki Iparraldeko etxe... [+]
Biolur laborantza ekologikoaren aldeko elkarteak frutazaintza sustatu nahi du eta horretarako egun-pasa ederra antolatu du uztailaren 29rako; hiru proiektu ezagutuko dituzte bertatik bertara: Erroak mintegia Ahatsan (Nafarroa Beherea), Kibbi Sat Donezteben (Nafarroa) eta... [+]
Hainbat zigilu elkarrizketan jartzea. Horixe izan da Udako Euskal Unibertsitateak (UEU) eta EHKOlektiboak Usurbilen antolatutako jardunaldien abiapuntua. Bertan elkartu dira: EHKO Berme Sistema Parte hartzailea, Ekolurra zigilu ekologiko ofiziala, Idoki Iparraldeko etxe... [+]
HoBBea proiektua hiru elkarte hauek elkarlanean egina da: Biharko Lurraren Elkartea (BLE), Biolur eta Hazialdeko. Nekazari-okinaren figura indartu nahi dute HoBBea proiektuaren bidez, eta lurraldeko ogi ekologikoa kontsumitzearen balioak eta onurak ezagutarazi nahi dituzte... [+]
Aramaioko Beñat Ibarguren Arrizabalaga da Larrinbarri ahabi ekologikoak ekoizteko proiektuaren bultzatzailea, eta 2012tik ari da Anbotopeko bere lursailetan fruitu gorri landareak eredu ekologikoan lantzen. “Lagun batek eta biok sortu genuen proiektua, hasiera batean,... [+]
Laborantza herrikoia eta jasangarria bultzatzen duen azokak 20. urteurrena beteko du. Azaroaren 7tik 9ra antolatu duten erakusketa eta merkatuan parte hartzera dei egin du.
Burujabetzan sakontzeko egitasmoa da Oiartzun Burujabe proiektua, udalaren, herriko ehun ekonomikoaren eta herritarren artean bultzatu dutena. “Oiartzungo herritarrek bertako baliabideak eta produktuak, bertan ekoizten dena erabiltzea bultzatu nahi dugu, kanpoko... [+]
Natura aspaldi deuseztatu genuen. Hori da gure kultura, natura deuseztatzea. Oinarrian, nekazaritzaren kultura, goldearen kultura, kultibatzea, berezko natura deuseztatzea da. Guk nahi ditugun mozkinak eta etekinak jezteko moduko “natura” dugu gurean.
Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]
Mandio eta kanpandorreetan hontz zuriaren ulu mikatza gero eta gutxiagotan entzuten dugu. Zer dela eta? Urbanismo basatiaren eta laborantza intentsiboaren ondorioz, bere habitata suntsitu dugu. Baina gaueko hegazti harrapari bitxia funtsezkoa zaigu, soroak osasuntsu mantentzen... [+]
Golde” hitza “kultura” hitzetik dator. Etimologialaria ez naizenez, ez naiz, badaezpada, bidezidor horretan barrenduko, edozein sastraka edo lahardiren (Rubus fruticosus) erdian itotzeko ere… Inor edo bestek argituko ote digu gakoa.
Maiatzaren 10ean Zestoako iraeta auzoan kokatuta dagoen amillubi proiektuan elkartu ziren elikadura burujabetzaren aldeko herritarrak eta laborariak. Udaberriko Festaren bigarren edizio honetan, goizean bi mahai-inguru antolatu zituzten eta entzulez bete zen amilibia baserri... [+]