Bazkidetza kanpaina abiatu dute erosle eta ekoizleek elkarlanean kudeatutako saltokia irekitzeko Bilbon

  • Labore-Bilbo elkarteak udazkenean ireki nahi du denda itxurako topagune agroekologikoa. Bertako elikagai osasungarriak prezio herrikoietan saldu eta erosi ahal izateko elkargunea.

Artikulu hau CC BY-SA 3.0 lizentziari esker ekarri dugu.

2017ko otsailaren 06an - 15:20
Argazkia: Laborebilbo.eus

Hiruroregeitik gora norbanakok eta dozena erdi eragilek (EHNE Bizkaia, Errigora, Bizilur elkartea, Mundubat, Bizkaiko Emakumeen Asanblada, Gite-Ipes) osatutako talde fundatzaileak eman du deialdiaren berri, lehen biltzar orokorra burutu eta berehala. Ekimenaren berrikuntzarik handiena da kontsumitzaileak eta ekoizleak elkar-harremanean batuko dituela, erabakiak elkarrekin eztabaidatuz eta modu asanblearioan hartuz, bi aldeen zein ingurugiroaren onurarako. Salerosketarako produktua "bertokoa, agroekologikoa eta sozialki orekatua" izatea du helburu proiektuak, onartu berri duten dekalogoak islatzen duen gisan. 

Bilbon irekiko duten espazio berria (kokapena zehazteke) "janari-denda baino dezente gehiago" izango da: "Kontsumitzaile arduratsuak hezteko tokia, elikadurarekiko eta gizarte ereduarekiko kezka dutenentzako topalekua, Euskal Herriko hamaika txokotako produktuak ezagutu nahi dituenarentzako erreferentzia gunea, ekoizleek baldintza duinetan saldu ahal izateko puntua, salgai zer ipini bazkideek erabaki ahal izateko eremua, Bizkaian agroekologia sustatzeko tresna…"

Ordutegi eta eskaintza zabala izango du eta salneurri justuak erosle zein ekoizleentzat. Bertan erosteko aukera bazkideei mugatua egongo da.

Uda aurretik 500 bazkide berri behar dituzte proiektuak aurrera egingo badu. Egitasmo honetan partehartzeko bost euroko ekarpena egin beharko da hilero, hasierako hogei euroez gain. Horrekin batera, bazkideek urtean ordu gutxi batzuk eman beharko dituzte auzolanean orotariko lantxoak egiten. Bazkide fundatzaile izateko aukera ere zabalik daukate oraindik.

Bazkidetzaren inguruko informazio gehiago jasotzeko www.laborebilbo.eus bisitatu edo idatzi info@laborebilbo.eus helbidera.

Albiste hau Uriola.eus-ek argitaratu du eta CC by-sa lizentziari esker ekarri dugu ARGIAra


Irakurrienak
Matomo erabiliz
Azoka
Kanal honetatik interesatuko zaizu: Elikadura
2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


2024-04-14 | Garazi Zabaleta
Jakiak ehuntzen
Zangoza inguruan tokiko elikadura sistema eraikitzen

Zergatik doa mundu guztia Iruñera erosketak egitera, gure eskualdean elikagai asko ekoizten bada? Zergatik da hain zaila bailara hauetako produktuak bailara hauetako dendetan topatzea?”, galdera horiei eta beste zenbaiti tiraka hasi ziren lanean Zangoza aldean duela... [+]


Porrotak, ikasketak, baso jangarriak

Bidaia hau hasi nuenean, ikuspuntu erromantikoz imajinatzen nituen baso jangarriak: zuhaitz artean ibili, fruitu goxoak dastatu, loreak usaindu... baina baso jangarriek badituzte arantza ugari ere, porrotak, erratak... Gaur, ikasketa politak eskaini dizkidaten porrot horietako... [+]


"Eskolan ortu xume bat lantzeak testuingurua ematen digu planetan ditugun arazoez aritzeko"

Gasteizko Haur eta Lehen Hezkuntzako ikastetxeetako baratzeak ikertu ditu Iratz Pou EHUko ikasleak. Zenbat eskolek dute ortua? Nolako erabilera ematen diote, zein helburu eta asmorekin? Probetxu pedagogiko eta didaktikoa ateratzen al diote baratzeari? Pourekin eta Igone Palacios... [+]


2024-04-03 | Estitxu Eizagirre
Juanma Intxaurrandieta, ekonomia irakasle eta INTIAko kudeatzaile ohia
"Merkatu globalean elikagaien prezioa oso hauskorra da, zuzenean erosita egonkorragoa"

Elikagaien prezioak zergatik igo dira hainbeste? Nola ezartzen dira prezioak? Juanma Intxaurrandieta Nafarroako Unibertsitateko ekonomia irakaslea eta INTIAko kudeatzaile ohia da, egun erretiratua. Eli Pagolak Egonarria saioan egin dion elkarrizketan, hizkuntza arruntean eta... [+]


Eguneraketa berriak daude