Topa ardoaren kultura osasuntsu eta herritarraren alde


2020ko martxoaren 22an
Martxoaren 2an egin zuten proiektuaren aurkezpena Donostiako Tabakalerako Taba gunean.
Martxoaren 2an egin zuten proiektuaren aurkezpena Donostiako Tabakalerako Taba gunean.

Duela 10-15 urtetik aldaketa nabarmena izan du ardoaren industriak munduan: mahastizain eta ardogilearen figura berreskuratzen ari da eta berriro ere mahastira itzultzen ari dira, ardo garbiak eta ekologikoak eginez”. Arturo Villanueva Arteaga Biba Ardoak proiektuko koordinatzailearen hitzak dira. Ardoaren kulturan ematen ari den aldaketa hori Euskal Herrian ere ematea dute helburu. Horretarako batu dira hamalau mahastizain eta ardogile txiki, gurean agroekologiaren baitan sortzen ari den mugimendua ikusita, eraldaketa hori ardora eramateko baldintza egokiak daudela konbentzituta. Martxoaren 2an egin zuten proiektuaren aurkezpena Donostiako Tabakalerako Taba gunean.

Banaketarako proiektua   

Euskal Herrian ekoizten diren ardo ekologiko, biodinamiko eta naturalen banaketarako sortu dute Biba Ardoak. Ez du ardorik ekoizten: banaketarako eta lan komertzialerako kooperatiba da.

80 ardok osatzen dute katalogoa, horien artean hainbat jatorri deituratakoak: Arabar Errioxa, Nafar Errioxa, Irulegikoa, Nafarroakoa, Bizkaiko Txakolina eta Getariako Txakolina. Guztiek lantzen dituzte mahastiak eta beraiek dira ardoak egiten dituztenak, proiektuan ezarritako minimo eta bermeak betez. “Giza neurriko proiektuak dira sare honetako ekoizpen guztiak, eta eredu agroekologikoaren aldeko apustua egin dute”. Eredu agroekologikotik harago, gainera, Bibako zenbait ekoizlek eredu biodinamikoan dihardute.

Sarea helburu

Jatetxe, taberna, kontsumo kooperatiba eta elkarte eta elikadura burujabetzaren alde lanean diharduten bestelako agenteekin saretzea eta dinamikak sortzea dute helburu. Bere bidea hasi berri du proiektuak, eta pixkanaka, pausoz pauso joanen dira aurrera egiten.

“Janariari garrantzia gehiago ematen zaio orokorrean, badirudi ardoarekin jendeari berdin zaiola. Ez gara ohartzen garrantzia bera duela, eta betiko ardo pozoitu eta kapitalista edaten jarraitzen dugu”, dio koordinatzaileak. Hemendik aurrera ez dago aitzakiarik: bibaardoak.eus webgunean aurki daiteke proiektuaren gaineko informazio guztia.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Baratzetik mundura
2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


2024-04-14 | Garazi Zabaleta
Jakiak ehuntzen
Zangoza inguruan tokiko elikadura sistema eraikitzen

Zergatik doa mundu guztia Iruñera erosketak egitera, gure eskualdean elikagai asko ekoizten bada? Zergatik da hain zaila bailara hauetako produktuak bailara hauetako dendetan topatzea?”, galdera horiei eta beste zenbaiti tiraka hasi ziren lanean Zangoza aldean duela... [+]


2024-03-25 | Garazi Zabaleta
Hazien liburutegia
Liburuak eta haziak, aberastasun publiko

Urteak dira Nafarroan eta beste zenbait tokitan hazien liburutegi proiektuak martxan dituztela. Hazien liburutegiak, liburuen liburutegietan. Euskal Herriko Hazien Sareak antolatutako hitzaldi batean izan zuen egitasmo horien berri Ane Leturia Delfrade Antzuolako liburuzainak,... [+]


2024-03-18 | Garazi Zabaleta
Nekazariak eskolan
Eskola ezin bada baserrira igo, baserria jaitsiko da ikastetxera...

Hamar urte baino gehiago daramatza martxan Arabako Nekazariak Eskolan proiektuak, Hazi fundazioak zenbait ekoizlerekin elkarlanean bultzatzen duena. Haur eta gaztetxoak nekazal mundutik geroz eta deskonektatuago bizi diren garaiotan, inoiz baino beharrezkoagoa da elkar... [+]


2024-03-11 | Garazi Zabaleta
Gu zu bio
Ontziratu gabeko garbiketa produktu ekologikoak, Bermeoko dendan

Ateak ireki berri ditu Bermeon Gu Zu Bio dendak, otsailaren 17an egin baitzuten inaugurazio ekitaldia. Edurne Zulueta Aranguena da proiektuaren bultzatzailea, eta berak azaldu bezala, garbiketako produktuei lotutako kontsumoari buelta bat eman nahi izan dio egitasmoarekin... [+]


Eguneraketa berriak daude