Gune berria du Donostiako Intxaurrondo auzoak: Artatxiki Biogunea. Urtarrilaren 24an egin zuten proiektuaren inaugurazio festatxoa, bizilagunez eta bazkidez inguratuta. “Duela urtebete inguru hasi ginen taldetxo bat kontua mugitzen: apirilean egin genuen proiektuaren aurkezpena, eta dendaren kokaguneaz hasieran eztabaidak izan bagenituen ere, azkenean aspalditik ezagutzen genuen lokal hau aukeratu genuen”, adierazi du Leire Garro proiektuko kideak.
Produktu ekologikoen eskaintza egiten dute Artatxiki Biogune ireki berrian, baina eskaintzen dutenetik ahal den guztia gertukoa izatea ere bermatu nahi dute: “Lehentasuna bertako ekoizle txikiei ematen diegu, oso garrantzitsua baita haiekin dugun hartu-emana guretzat”, dio Garrok. Ekoizpen ekologikoan diharduten zigiludun ekoizle handiagoei ere erosten dizkiete produktuak, hurbilagotik lortzea zailagoa den kasuetan.
Bestelako kontsumo ereduak bultzatzea dute helburu denda berriaren irekierarekin. Izan ere, egun gizartearen gehiengoak kontsumitzen duen moduak nekazari, abeltzain eta ekoizleen prekarietatea sustatzen duela argi dute bultzatzaileek, eta horri buelta ematea dute asmo. “Artatxikin eskaintzen ditugun produktuei salneurriak ekoizleek beraiek jartzen dizkiete, eta zuzenean ordaintzen zaie, bitartekorik gabe”. Gainera, produktu asko freskoan eta granelean saltzen dituzte, nahiz eta Garrok onartzen duen oraindik nahi baino gehiago saldu behar izaten dutela ontziratuta.
Biogunean erosketa egiteko aukera dute elkarteko bazkideek nahiz bazkide ez direnek. Desberdintasunak badira, hala ere: bazkideek %6 merkeago eskuratuko dituzte dendako produktuak, eta erosketa kolektiboetan –hala nola olioa eta kontserbak– parte hartzeko aukera ere izanen dute. “Bazkide izateko bi modu ditugu: 60 euroko kuota osoa ordaintzea proiektuan beste moduren batean parte hartu beharrik izan gabe, edo 35 eurokoa ordaintzea urtean zehar beste boluntario lan batzuk ere eginez”. Hasieran 30 bazkide ziren, denda ireki eta astebetera jada 55 ziren. Badoaz bidea egiten, beraz.
Interesa duen edonor elkartearekin harremanetan jar daiteke artatxikibiogunea@gmail.com helbidera idatziz edo zuzenean Intxaurrondo kaleko 54. zenbakiko dendara hurbilduz. Oraindik biogunean martxa hartzen ari dira, eta horretan zentratuta badaude ere, kideen asmoa bestelako ekimenak antolatzen hastea ere bada. Ongi etorriak izan daitezela, bada, eta urte askotarako!
Historikoki, artzaintzari eta abeltzaintzari guztiz lotuta egon den bailara da Erronkaribarrekoa, baina azken hamarkadetan nabarmen eraldatu da eta turismoa bihurtu da jarduera nagusia. “Ekonomia horrela aldatu da, eta hamarkadaz hamarkada ardi, behi eta behor kopurua... [+]
Urtero bezala, aurtengoan ere martxan dira Araban, Bizkaian eta Gipuzkoan Udako Azoka Ekologikoak. Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseiluak antolatzen ditu azokak, Gipuzkoako Biolurrekin, Bizkaiko Ekolurrekin eta Arabako Bionekazaritza elkarteekin batera... [+]
Pandemia garaian erabaki zuten Bea Lopez de Suso Marinak eta Iker Gonzalez Dominguezek landa eremura bizitzera joatea. “Nolabait, orduan berpiztu zen aspalditik landa eremuan proiektu bat sortzeko genuen grina”, azaldu du Lopez de Susok. Kuartangora iritsi zen... [+]
Pandemia garaian erabaki zuten Bea Lopez de Suso Marinak eta Iker Gonzalez Dominguezek landa eremura bizitzera joatea. “Nolabait, orduan berpiztu zen aspalditik landa eremuan proiektu bat sortzeko genuen grina”, azaldu du Lopez de Susok. Kuartangora iritsi zen... [+]
Marurin kokatutako proiektua da Mustai Ortua, Gorka Areitio Elorduik eta Marcela Pava Gomezek bultzatua. Diseinu grafikoko ikasketak egin zituen Areitiok eta horretan ari zen lanean, baina gainezka eginda zebilen. Pava, berriz, abokatua da lanbidez, baina ezin zuen horretan... [+]
Aramaioko Beñat Ibarguren Arrizabalaga da Larrinbarri ahabi ekologikoak ekoizteko proiektuaren bultzatzailea, eta 2012tik ari da Anbotopeko bere lursailetan fruitu gorri landareak eredu ekologikoan lantzen. “Lagun batek eta biok sortu genuen proiektua, hasiera batean,... [+]
Burujabetzan sakontzeko egitasmoa da Oiartzun Burujabe proiektua, udalaren, herriko ehun ekonomikoaren eta herritarren artean bultzatu dutena. “Oiartzungo herritarrek bertako baliabideak eta produktuak, bertan ekoizten dena erabiltzea bultzatu nahi dugu, kanpoko... [+]
David de Blasek abiatutako proiektua da Azpigorri Ahuntz Txorizoak, eta izenak argi uzten duenez, azpigorri arrazako ahuntzekin ari da lanean. “Urteetan industrian aritu nintzen lanean, baina pandemia garaian artzain eskolara joan nintzen, eta ikasketak amaitutakoan... [+]
Hamabost urte baino gehiago daramatza martxan Bizkaiko Kimuak ernamuinduen proiektuak, baina hasierako bultzatzaileak erretiratu dira eta erreleboa hartu berri dute Mikel Landa Luzarragak eta Asier Iñigo Oraindik. Ernamuindutako kimu freskoak ekoizten dituzte batik bat,... [+]
Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]
2024ko irailetik martxan dute Urduñan Belardi hiltegia eta haragi-eraldaketarako gunea. Elikadura burujabetzaren bueltan herrian urte askoan egin duten prozesuaren ondorio da proiektua, Bedarbide abeltzainen elkarteak bultzatu duena. “Sektorean egindako ikerketatik,... [+]
Pirinioetan dago ezpel basatien munduko eremurik handiena, eta hain zuzen Nafarroako Pirinioan, Abaurregainan, sortu zuten 2020an Ezpelzaintza 2050 egitasmoa. Cydalima perspectalis sitsa hondamendi handia eragiten ari da ezpeldietan azken urteotan, eta espeziea babesteko eta... [+]
Duela urtebete pasa gauzatu zuten Ortulaguntza proiektua Debagoienan. Langile bat kontratatu dute bailarako nekazaritza proiektu txikietan txandaka lanean aritzeko, hartara ekoizleei lan karga arintzeko eta baldintzak duintzeko. “Sektorea zaurgarri zegoela eta errelebo... [+]
Maiatzaren 10ean egun osoko festa berezia antolatu dute Zestoako Amilibia baserrian. Agroekologiaren eta elikadura burujabetzaren alde, Gipuzkoako Biolur elkarteak abiatutako proiektua da Amillubi, eta udaberriko hitzordua aitzakia paregabea izanen da tarte eder bat partekatu... [+]