ARGIA.eus

2021eko abenduaren 02a
Jakoba Errekondo @bizibaratzea
2011ko ekainaren 26a
Azeri-buztana
Azeri-buztanaJakoba Errekondo

Geure osasunerako maiz erabiltzen da azeri-buztana, Equisetum arvense. Milioika urteko historia duen familia bateko azken partaideetako bat da. Erreparatu bere itxurari, ez al da prehistorikoa? Azeri-buztana berezia da, eitez eta mamiz. Mamiaren osagaien berezitasun hori du sendagai, guretzat eta beste landareentzat.

Azeri-buztanak izugarrizko lanak egiten ditu. Orokorrean beste landareak indartu eta gorrinak, zanbroak eta zurinak bezalako gaitzei aurre egiteko kemena eransten die. Nekazaritza biodinamikoan urtean behin edo bitan lurra ongarritzeko gaia da: 50 gramo landare hiru bat litro uretan ordubetez irakin, iragazi eta hogei litro ur osatu. Claude Aubert alimaleko maisuak zorriak atzeratzeko ere balio duela dio eta honela egiten du: 150 gramo landare lehor hamabost litro uretan ordubetez egosi. Renaud eta Dudouetek honela egiteko diote: 200 gramo hosto berde edo 50 lehor 24 orduz beratu hamar litro euri-uretan, tapatutako ontzi batean hogei minutuz irakin, hozten utzi eta egun bete beranduago iragazi eta sasoi bero eta hezeetan bizpahiru astez behin landareak busti, ekaitzen ondoren batik bat. Azken hauek, irakin gabeko ura ere ona dela diote: lehengo formulan adina azeri-buztan euri-ur horietan zenbait egunez beratzen eduki eta iragazi. Lurra eta landareak bustitzeko erabiltzen da. Honi 100 gramo xaboi beltz erantsiz gero, zorriak eta armiarma gorriak desagerraraziko ditu.

ARGIAn egiten dugun kazetaritza independenteak bultzada merezi duela uste duzu?

Informazio askea lantzen dugu ARGIAn, langileok gara proiektuaren jabeak eta gure informazioen atzean ez duzu sekula multinazionalik, bankurik edo alderdi politikorik topatuko. Gure ustez, burujabetza guztien oinarrian dago informazio burujabetza, ezagutzen dugunaren gainean pentsatzen eta erabakitzen dugu. Horregatik diogu kazetaritza independentea dela demokraziaren oinarrietako bat.

Aldizkaria paperean etxean edo e-postan PDFan jaso nahi duzu? Pozik hartuko zaitugu ARGIAko komunitatean. ARGIAkoa izateko, nahi eta ahal duzun ekarpena egin dezakezu, eta bueltan egoki ikusten duzuna eskatu. Indartu dezagun indartzen gaituena!

Kanal honetan artxibatua: Barazkiak eta belarrak

Barazkiak eta belarrak kanaletik interesatuko zaizu...
2021-09-03 | ARGIA
Hamabi sendabelar eta hamaika jakintza gure tradizioan
MULTIMEDIA - solasaldia

Iraultza Txikien Akanpada egin dute Artean abuztuaren 25etik 29ra bitartean. Bertan izandako hainbat hitzaldiren artean, sendabelarren sekretuak partekatu ditu entzuleekin Garbiñe Larreak.

Jakintza eta jario harrigarria erakutsiz, “bide bazterretan” aurkitu... [+]


2020-07-14 | ARGIA
Europar Batasuneko pestizida kontsumitzaile handiena da Espainiako Estatua

Emaitza oso kezkagarriak jasotzen ditu Ekologistak Martxanek aurkezturiko txostenak. Espainiako Estatuan komertzializatutako 2.711 elikagai aztertu dituzte eta %34ak plagiziden arrastoak ditu, tartean debekatutako substantziak. Frutak eta barazkiak bakarrik hartzen baditugu... [+]


Euskal produktu ez hain gureen historia

Euskal Herrian bertakotzat dugun baratzegintza eredua produktu historiko modernoa da guztiz. Oraintxe landatuak izango dituzten Ezpeletako, Ibarrako eta Gernikako piperrak; Tolosako babarrunak; Arabako patata; edo Duzunaritzeko arto gorria; guztiak dira 1492tik Amerikako... [+]


2020-01-26 | Jakoba Errekondo
Uzta eta lana aurreikusi, eta bilakatu

Datorren uztailean izango al dugu lanik? Izango al dugu labore uzta biltzeko lanik? Gure aldean, etorkizuna planifikatzeko eta antolatzeko gaitasun handia dute landareek; ia landare guztiek. Bere zikloa biziko den tokian gertatuko diren gorabeheretara egokitua izango da... [+]


Irakurrienak
ASTEKARIA
2011ko ekainaren 26a
Azken albisteak
Argia buletina
Egunaren laburpena
zure e-postan
Eguneraketa berriak daude