Europar Batasuneko pestizida kontsumitzaile handiena da Espainiako Estatua

  • Emaitza oso kezkagarriak jasotzen ditu Ekologistak Martxanek aurkezturiko txostenak. Espainiako Estatuan komertzializatutako 2.711 elikagai aztertu dituzte eta %34ak plagiziden arrastoak ditu, tartean debekatutako substantziak. Frutak eta barazkiak bakarrik hartzen baditugu kontuan, %41,39ak ditu agrotoxikoak.


2020ko uztailaren 14an - 17:44

Esaterako, Espainiako Estatuan komertzializatutako piper batean 33 plagizida arrasto aurkitu dituzte, sagar batean 31, tomate, laranja, limoi, mandarina, mahatsetan hogeitik gora bakoitzean. El Salton izan dugu txostenaren berri, eta bertan nabarmentzen da aurkitu dituzten agrotoxiko horietako 53 debekatutako substantziak direla, gizakiarentzat eta ingurumenarentzat duten arriskuagatik.

Disruptore endokrinoak diren pestizidetan arreta berezia jarri du txostenak –gizakiak sortutako substantzia kimikoak–, gure sistema hormonalari eragiten diotelako eta hainbat ikerketaren arabera emakume eta gizonen ugalketa sisteman kalteak eragin ditzaketelako, baita malformazioak jaiotzetik ere, diabetesa eta obesitatea, sistema immunean eragina, autismoa, hiperaktibitate sindromea, minbizia… Bada, azterturiko elikagaietan 36 disruptore endokrino aurkitu dituzte.

Eurostateko datuen arabera, Espainiako Estatua da pestizida gehien kontsumitzen duen Europako Batasuneko herrialdea, eta hala azpimarratu du Ekologistak Martxanen txostenak. Aldi berean, elikagaiei analisi gutxien egiten dien estatuetako bat da.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Elikadura
2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


2024-04-14 | Garazi Zabaleta
Jakiak ehuntzen
Zangoza inguruan tokiko elikadura sistema eraikitzen

Zergatik doa mundu guztia Iruñera erosketak egitera, gure eskualdean elikagai asko ekoizten bada? Zergatik da hain zaila bailara hauetako produktuak bailara hauetako dendetan topatzea?”, galdera horiei eta beste zenbaiti tiraka hasi ziren lanean Zangoza aldean duela... [+]


Porrotak, ikasketak, baso jangarriak

Bidaia hau hasi nuenean, ikuspuntu erromantikoz imajinatzen nituen baso jangarriak: zuhaitz artean ibili, fruitu goxoak dastatu, loreak usaindu... baina baso jangarriek badituzte arantza ugari ere, porrotak, erratak... Gaur, ikasketa politak eskaini dizkidaten porrot horietako... [+]


"Eskolan ortu xume bat lantzeak testuingurua ematen digu planetan ditugun arazoez aritzeko"

Gasteizko Haur eta Lehen Hezkuntzako ikastetxeetako baratzeak ikertu ditu Iratz Pou EHUko ikasleak. Zenbat eskolek dute ortua? Nolako erabilera ematen diote, zein helburu eta asmorekin? Probetxu pedagogiko eta didaktikoa ateratzen al diote baratzeari? Pourekin eta Igone Palacios... [+]


2024-04-03 | Estitxu Eizagirre
Juanma Intxaurrandieta, ekonomia irakasle eta INTIAko kudeatzaile ohia
"Merkatu globalean elikagaien prezioa oso hauskorra da, zuzenean erosita egonkorragoa"

Elikagaien prezioak zergatik igo dira hainbeste? Nola ezartzen dira prezioak? Juanma Intxaurrandieta Nafarroako Unibertsitateko ekonomia irakaslea eta INTIAko kudeatzaile ohia da, egun erretiratua. Eli Pagolak Egonarria saioan egin dion elkarrizketan, hizkuntza arruntean eta... [+]


Eguneraketa berriak daude