Sagardo Forumak hamaika hitzaldi eta nazioarteko lehiaketa jasoko ditu

  • Sagarra, sagardoa eta sagardotegiak baliabide turistiko gisa. Gai horiek ditu ardatz ostegunetik larunbatera Hernaniko Orona-Ideo eraikinean egingo den II. Sagardo Forumak. Sagardoaren Lurraldeak antolatu ditu jardunaldiok.


2017ko azaroaren 22an - 10:33
Sagardoaren munduak zein egoera bizi duen eta azken urteetan zein garapen izan duen ezagutzeko aukera emango du Sagardo Forumak / Euskal Sagardoa

Ostegunean, hilak 23, irekiera instituzionalaren osteko lehenbiziko hitzaldia Sagarlan enpresako teknikari Aitor Etxeandiak eskainiko du, Sagarrondoaren egoera Euskal Herrian izenburupean. Hari jarraituko dio Tirol Hegoaldeko sagastiei buruzko hitzaldiak, eta ondoren parada izango da Asturias (Espainia), Normandia, Bretainia, AEB eta Ingalaterrako sagardoaren ingurukoak ezagutzeko, baita Euskal Sagardoa jatorri deitura berriaren aurkezpena entzuteko ere.

Ostiralean, hilak 24, turismoa izango da protagonista. Euskadiko turismo gastronomikoa, Euskal sagardotegien ibilbidea eta Sagardoaren turismoaren garapena Asturiasen dira eskainiko diren hitzaldietako batzuk. Sagardoaren Lurraldea, etorkizuneko erronkak mahai-inguruak itxiko du egun horretako programazioa.

Larunbatean, hilak 25, Nazioarteko Sagardo Lehiaketaren lehenbiziko edizioa egingo da. Bederatzi kategoriatan banatuko da herrialde ugaritako sagardoak bilduko dituen lehiaketak: Euskal Herrian ekoiztutako sagardoa, Sagardo natural asturiarra, Sagardo tradizional frantsesa, Sagardo tradizional ingelesa, Gaur egungo sagardoa, “Premium” sagardo aparduna, Apfelwein (Sagardoa), Zaporetako sagardoa eta udardoa eta, azkenik, Izotzezko sagardoa.

> Jardunaldien egitarau osoa ikusi.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Sagardoa
"Euskal Sagardoa" jatorri deituran zazpi lurraldeetako sagardogileak izendatuko dituzte

Euskal Sagardoaren eremu geografikoa EAEtik zazpi lurraldeetara handitzeaz gain, mugaren bi aldeetako sagar motak ere Jatorri Deituran sartzea adostu dute. Dagoeneko tramitazio guztiak martxan jarri dituzte, eta izapide administratiboa ixtear dute.


2023-12-17 | Jon Torner Zabala
Stalinen mandatupean gatibu hil zen botanikari sobietarra

Nikolaï Ivanovich Vavilov, Moskun jaioa 1887ko azaroaren 25ean. Hainbat elikagai kultibaturen jatorria identifikatu zuen botanikari eta genetista. 1940an, Ukrainako lurretan haziak biltzen ari zela, polizia sekretuak atxilotu egin zuen, eta 1942an gulag batean sartu zuten... [+]


2023-12-17 | Jon Torner Zabala
Sagarrondu
Sagastia okupatu, hura biziberritzeko

Jaiotzez hangoak ez baina Donostia inguruan bizi diren zazpi-zortzi neska, trans eta bollerak osatzen dute Sagarrondu “desjabetuon ekoizpen taldea”. 25-30 urteren bueltakoak dira ia denak, kaletarrak, baina lurrarekin lotura dutenak; bakarren bat aritua da lehen... [+]


2023-12-17 | Jon Torner Zabala
Usurbilen, esperientzia parte-hartzaile eta burujabea

Usurbilen (Gipuzkoa), 30 urteren bueltan dabiltzan bost gazte sagardoa egiten hasi ziren duela zortzi bat urte. Beñat Irazusta, Mikel Rosales, Josu Furundarena, Aitor Pagola eta Joxe Mari Zubimendi –“kalekumea ez den bakarra”, Irazustak esan... [+]


2023-10-30 | Garazi Zabaleta
Eztibeltza kooperatiba
“Afizioa ofizio bihurtu zaigu sagardotegiarekin”

Baztango sagar mota baten izena da eztibeltza, eztigorri eta eztixuriarekin hirukotea osatzen duena. Iaztik, baina, bertako kooperatiba baten izena ere bada Eztibeltza. Kirikoketa besta, Baztango sagarraren kultura eta Arizkungo Gamioxarrea dolaretxea bultzatzeko lanean urteak... [+]


Eguneraketa berriak daude