Jokin Zaldunbide, laboraria Arbonan: “Uhin bat bada gauza naturalei buruz joateko”

  • Nekazaritzarekin zerikusirik ez duten ikasketak egin ondotik, dena utzi, laborari izateko formazio bat hartu eta sendabelarren ekoizpenean instalatu zen Arbonan alokatutako lurretan. Bere produktuak Baionako merkatuan, hiruzpalau AMAP kontsumo taldetan eta zenbait dendatan saltzen ditu.


2018ko ekainaren 04an - 07:49
Zure babesik gabe independetzia ezinezkoa zaigu

Betidanik laborari izaitea nahi ukan duzu ?

Ene aitañi eta amañik etxalde bat bazuten Pagolan. Beti maite izan dut giro hori, naturari lotua. Laborantxarekin loturarik ez duten ikasketak egin ditut eta duela hamar bat urte senditu dut bihurgune bat hartu behar nuela. Hasi nintzen sendabelar eta inguruan diren zuhaitzak ezagutzen, mundu hortan sartu niz behin eta ez niz ateratu. Bi urteko herboristeria formakuntza egin dut.

Ene buruan argi zen instalatuko nintzela. Ateak ideki zaizkit, BPREA egin dut sendabelarretan eta diploma ukan bezain laster hasi naiz lurren xekatzen. Herriko etxe desberdinen ganat joan nintzen nire burua eta proietua aurkezteko, Arbonan harrera biziki ona ukan dut. Aski fite dena segitu da eta 2012an instalatua nintzen. Etxalde huntan badira kasik bi hektara, hektara erdi bat sendabelarrekin landatua.

Nola lan egiten duzu ?

40 bat sendabelar mota ezberdin baditut eta horren ondoan bilketa ainitz egiten dut naturan, mendian bereziki. Badut negutegi ttipi bat hazien ereiteko eta landareen abiarazteko, txotxak egiten ditut ere. Autonomoa naiz. Ofizio hortan, alde onena da natura bezala ari naizela. Ez da gehiengoak duen erritmoa, lana, tenorea… Ez da kondatzen eta hori biziki maite dut. Denborak beste definizio bat hartzen du, badira egin beharrak bainan egiten da naturalki. Pausa hartzen dut neguan eta primaderan bat batean iratzartzen niz.

Aurten berezia izan da. Lurraren prestaketa oso inportantea da, emeki emeki ezartzen ditut iraunkorrak diren banda batzu. BLEren bidez “Hérody” metodotik abiatu niz, metodo sakona da. Gero entseguak egin ditut. Luzaran egoiten diren lur banda horiek momentukotz emaitza oso onak dituzte. Bada ere parte bat urte guziz landatu behar dena. Rotazioak egiten ditut. Oraino badut egiteko. Entseatzen niz gero ta gutiago maxinaren erabiltzea. Errekuperatzen ditut belar moztu batzuk eta horrekin ari niz “paillage” egiten.

Hastapenetik biologikoan naiz. Alde batetik sendabelar mundu hortan sentsu gabeko gauza baita produktoak erabiltzea eta bestalde harreman berezia ukaiteko landareekin, naturarekin. BLEren bidez talde bat muntatu dugu sendabelarretan ari girenekin, “Belarregileak”; haziak eta landareak trukatzen ditugu, esperientziak partekatzen. Sendabelar mundua aski berezia da, gure arteko laguntza inportantea da. Oso kontent naiz egin dutanaz, ene lanaz bizitzen niz, SMIC bat ateratzen dut, ene kotizazioak pagatzen ditut…

Zertako eta nola erabiltzen ahal ditugu landare horiek ?

Sendabelarrak beti present izan dira eta hain zuzen ezagutza enpiriko hori, zaharrek zutena eta dutena, berriz eskuratzen ari da gu bezalako belaunaldien partetik. Jakitate izugarria da. Badira transformazio posibilitate ainitz. Nik egiten dut tisana moduan, pomadak, olio eta ur distilatuak. Ene ekoizpenak Baionako merkatuan, hiruzpalau AMAPetan eta hamar bat dendetan saltzen ditut.

Bada uhain orokor bat ongi izaite, osasuna, naturala den gauza bati buruz joaiteko. Gauza ainitz idekitzen dira: yoga, ibilaldiak, natura, eta sendabelarrak hortan sartzen dira. Batzu degustatia direlako entzuten edo ikusten dituzten gauzetaz bainan gehien bat bertako zerbaiti buruz joan nahi baitute. Gehiengoak kontsumo lasaigarria xekatzen du eta %10ak sendabelar berezi bat, naturopatak kontseilaturik adibidez.

Zaila izan da lurren atzemaitea?

Nere ustez nahikeria badelarik lortzen da, gero errexki ari naiz untsa erori baniz. Arbonan lurra bazuten eta laborari baten instalazioa untsa ikusten zuten. Segur da lurraren presioa badela eta politikariek behar dute lehen lerroan ezarri laborantxaren kudeaketa hori. Ez da posible hola segitzea, laborantxari lekua eman behar zaio eta transmizioaren gaiari ere, ahalaz instalazioak lagunduz. Estadoak behar luke bere gain hartu indemnizazio zerbait bere etxaldea HCF [familiakoak ez diren lurretan laborari instalatzen den] bati emaiten duenari, bestenaz ez dut aterabiderik ikusten.

Laborantza bigarren mailan ezartzen dute zeren eta hirigintza eta eraikuntza dituzte lehentasun beren buruan, diru ainitz bada horren gibelean. Nik xantza ukan dut. Gero, ez dira ene lurrak, alokatzen ditut. 180€ pagatzen dut urtean. Egun batez utzi beharko ditut bainan hori argi da ene buruan. Ni ez niz jabe, berdin zaut. Lurrak biziarazten nau eta pozik naiz. Nik hemen uzten ahal badut norbaiti ene segida, hainbat hobe. Lotua niz lurrari bainan ez jabegotzari.

Zure ustez laborantxaren geroa zertan da ?

EHKO elkartean niz eta dozier frango lantzen ditugu, agroekologia adibidez, bainan ikusi behar da zer ezartzen den hitz horren gibelean. INRAk egin duen “After 2050” txostena oso interesgarria da. Erraiten du gaur egungo egoera ikusiz, 2050ean nola izanen giren eta egiten dute proposamen konkretu bat dena aldatzeko agroekologia bidez. Antolaketa bat da, gure bizi moldeen aldatze bat, modu okzidental hortan ez beti segituz, nola nahika kontsumituz… gisa guziz ezinezkoa izanen da.

Behar da gogoetatu emeki emeki, ez da radikala izan behar. Laborantza ez da bakarrik ekoizpena, gai sozial bat da, mundu bat da, harremanak badira jaten duguna eta lurraren artean, naturarekin egiten duguna. Badakigu Euskal Herrian badugula lotura hori, konzientza hori, badira mugimendu ainitz, laborantxa herrikoia oso inportantea da, bertako lotura hori baitezpadakoa da.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Laborantza
Marieneko lurren alde, Kanbon mobilizaziora deitu dute larunbaterako

Elkarretaratzea eta asanblada antolatu dituzte azken berriak zeintzuk diren jakinarazteko. Horrez gain, irailaren 9an Baionako auzitegi aitzinean mobilizatuko dira, Marieneko lurraren defentsan aritutako hiru ekintzaile auzipetuko dituztelako.


Caparrosoko Valle de Odieta makroetxaldea epaitzen ari dira lurrak nitratoz kutsatu dituelakoan

Irailaren 2an hasi da epaiketa Iruñeko Zigor Arloko 2. epaitegian, ustez 2021ean makroetxaldeak haren inguruko lurrak minden hondakinekin kutsatzeagatik. Sasoi hartan Valle de Odieta makroetxaldeko administrazio kontseiluan ari ziren bost pertsona epaituko dituzte. ARGIA... [+]


2025-07-28 | Garazi Zabaleta
Udako azoka ekologikoak
Aurtengo hamabi plazak

Urtero bezala, aurtengoan ere martxan dira Araban, Bizkaian eta Gipuzkoan Udako Azoka Ekologikoak. Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseiluak antolatzen ditu azokak, Gipuzkoako Biolurrekin, Bizkaiko Ekolurrekin eta Arabako Bionekazaritza elkarteekin batera... [+]


Zigiluen artean elkar ulertu, alternatibak eraikitzeko

Hainbat zigilu elkarrizketan jartzea. Horixe izan da Udako Euskal Unibertsitateak (UEU) eta EHKOlektiboak Usurbilen antolatutako jardunaldien abiapuntua. Bertan elkartu dira: EHKO Berme Sistema Parte hartzailea, Ekolurra zigilu ekologiko ofiziala, Idoki Iparraldeko etxe... [+]


2025-07-22 | Estitxu Eizagirre
Frutazaintza ekologikoa ezagutzeko txangoa deitu du Biolurrek

Biolur laborantza ekologikoaren aldeko elkarteak frutazaintza sustatu nahi du eta horretarako egun-pasa ederra antolatu du uztailaren 29rako; hiru proiektu ezagutuko dituzte bertatik bertara: Erroak mintegia Ahatsan (Nafarroa Beherea), Kibbi Sat Donezteben (Nafarroa) eta... [+]


Zigiluen artean elkar ulertu, alternatibak eraikitzeko

Hainbat zigilu elkarrizketan jartzea. Horixe izan da Udako Euskal Unibertsitateak (UEU) eta EHKOlektiboak Usurbilen antolatutako jardunaldien abiapuntua. Bertan elkartu dira: EHKO Berme Sistema Parte hartzailea, Ekolurra zigilu ekologiko ofiziala, Idoki Iparraldeko etxe... [+]


2025-07-07 | Estitxu Eizagirre
Lurraldeko ogi ekologikoaren balio nutrizionalak aztertu dituzte HoBBea proiektuaren baitan

HoBBea proiektua hiru elkarte hauek elkarlanean egina da: Biharko Lurraren Elkartea (BLE), Biolur eta Hazialdeko. Nekazari-okinaren figura indartu nahi dute HoBBea proiektuaren bidez, eta lurraldeko ogi ekologikoa kontsumitzearen balioak eta onurak ezagutarazi nahi dituzte... [+]


2025-07-07 | Garazi Zabaleta
Larrinbarri
Ahabi ekologikoak Anbotopetik

Aramaioko Beñat Ibarguren Arrizabalaga da Larrinbarri ahabi ekologikoak ekoizteko proiektuaren bultzatzailea, eta 2012tik ari da Anbotopeko bere lursailetan fruitu gorri landareak eredu ekologikoan lantzen. “Lagun batek eta biok sortu genuen proiektua, hasiera batean,... [+]


Lurramak “Bihar ere laborari” lelopean ospatuko du 20. urteurrena

Laborantza herrikoia eta jasangarria bultzatzen duen azokak 20. urteurrena beteko du. Azaroaren 7tik 9ra antolatu duten erakusketa eta merkatuan parte hartzera dei egin du.


2025-06-30 | Garazi Zabaleta
Oiartzun Burujabe
Auzolan praktikak herriko nekazari eta abeltzainekin

Burujabetzan sakontzeko egitasmoa da Oiartzun Burujabe proiektua, udalaren, herriko ehun ekonomikoaren eta herritarren artean bultzatu dutena. “Oiartzungo herritarrek bertako baliabideak eta produktuak, bertan ekoizten dena erabiltzea bultzatu nahi dugu, kanpoko... [+]


2025-06-09 | Jakoba Errekondo
Gaitz terdi eta lotsa oneko nekazariak

Natura aspaldi deuseztatu genuen. Hori da gure kultura, natura deuseztatzea. Oinarrian, nekazaritzaren kultura, goldearen kultura, kultibatzea, berezko natura deuseztatzea da. Guk nahi ditugun mozkinak eta etekinak jezteko moduko “natura” dugu gurean.


2025-06-09 | Garazi Zabaleta
Basotxoa
Nafarroako ekoizle eta artisauen azoka berria Iruñeko Basotxoan

Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]


Hontz zuriarekin bakeak egitea komeni zaigu, gure zaindaria da

Mandio eta kanpandorreetan hontz zuriaren ulu mikatza gero eta gutxiagotan entzuten dugu. Zer dela eta? Urbanismo basatiaren eta laborantza intentsiboaren ondorioz, bere habitata suntsitu dugu. Baina gaueko hegazti harrapari bitxia funtsezkoa zaigu, soroak osasuntsu mantentzen... [+]


2025-06-02 | Jakoba Errekondo
Iraultzak pobretzea dakar, motzarelo

Golde” hitza “kultura” hitzetik dator. Etimologialaria ez naizenez, ez naiz, badaezpada, bidezidor horretan barrenduko, edozein sastraka edo lahardiren (Rubus fruticosus) erdian itotzeko ere… Inor edo bestek argituko ote digu gakoa. 


2025-05-21 | Estitxu Eizagirre
Amillubi proiektuaren Udaberriko Festa
Antolaketa kolektiboa eta erreleboa aztergai

Maiatzaren 10ean Zestoako iraeta auzoan kokatuta dagoen amillubi proiektuan elkartu ziren elikadura burujabetzaren aldeko herritarrak eta laborariak. Udaberriko Festaren bigarren edizio honetan, goizean bi mahai-inguru antolatu zituzten eta entzulez bete zen amilibia baserri... [+]


Eguneraketa berriak daude