Janaria tokiko produktuekin prestatzen duen kamioia

  • 2019ko apirilean sortu zuen Mutturfin proiektua Donamartiriko Guilhem Marrimpoey sukaldari gazteak. Herri batetik bestera mugitzen duen sukalde ibiltaria da Mutturfin, baina badu berezitasun bat: hurbileko ekoizleen produktuak dira nagusi bertan. “Aski gauza sinpleak egiten ditugu Mutturfineko kamioian: bio hanburgesak, astero aldatzen goazen plater bat… hori bai, hemengo ekoizleekin lan egitea da proiektuaren ideia nagusia”, dio egitasmoaren sortzaileak.


2020ko abenduaren 10an - 06:56

Hanburgesak eta eguneko platerak eskaintzen dituzte Mutturfineko kideek astean zehar mugitzen diren herrietan, eta erabiltzen duten produktu guztia Ipar Euskal Herrikoa izan dadin saiatzen dira: Donapaleuko La Ferme Elizaldia etxeko eta Mauleko Axuria kooperatibako haragiak, Irisarriko ogia eta barazki ekologikoak, Donazaharreko gasna… “Alimaleko aukera daukagu hemen”, dio Marrimpoeyk. Erabiltzen dituzten produktuen zerrenda eskuragarri dute webgunean; guztira, inguruko 14 ekoizleri hartzen dizkiete osagaiak. Eta produktu horietako asko jasotzera, gainera, zuzenean pasatzen dira Mutturfineko kideak.

Gertutik bizi izan du ekoizpenaren alderdia proiektuaren sortzaileak: “La Ferme Elizaldian aritu nintzen lanean, bertako txerriak ekoizten dituen enpresan”. Sukaldean aritu zen zenbait urtez, eta han hasi zen sumatzen jendeari asko interesatzen zitzaiola haragia eta beste produktuak nondik zetozen jakitea. “Badago horrekiko ardura, asko galdetzen didate orain ere ea nola moldatzen naizen bertako ekoizleekin lan egiteko”.

Barrualdeko herri txikiei bizia ematen

Bertan ekoiztutakoa bertan kontsumitzea ahalbidetzen du Mutturfin food truck-ak. Izan ere, beraien plateretarako osagaiak datozen zenbait herritatik pasatzen da astero: asteartetan Donamartiritik eta Izturitzetik, asteazkenetan Irisarritik eta Heletatik, ostegunetan Ortzaizetik eta ostiraletan Hazparnetik. “Donamartirikoa naiz ni, eta hasieratik nuen hemengo herriei eta jendeari zerbait eskaintzeko gogoa, barnealderako proiekturen bat egitekoa”.

Lapurdiko kostaldean eta hirietan zerbitzu eta eskaintza askoz handiagoa dagoela ikusita, barnealdean zerbait sortzeko mugitzea zegokiola pentsatzen zuen Marrimpoeyk. Ideia horretatik sortu zen Mutturfin, eta buruan zuen proiekturako food truck-aren forma zen egokiena. “Asteartetik ostiralera furgonetarekin aritzen gara, eta asteburuetan, berriz, jendearen etxeetan pintxo bidezko otorduak edo afari klasikoak prestatzen ditugu”. Jendearen beharretara egokitzen dira Mutturfineko bi lankideak. Momentuz, urte eta erdiko ibilbidean izan duten erantzunarekin oso pozik dago sukaldaria.


Irakurrienak
Matomo erabiliz
#1
Gorka Bereziartua
#3
AEK koordinakundea
#4
Ruben Sánchez Bakaikoa
Azoka
Kanal honetatik interesatuko zaizu: Baratzetik mundura
2024-03-18 | Garazi Zabaleta
Nekazariak eskolan
Eskola ezin bada baserrira igo, baserria jaitsiko da ikastetxera...

Hamar urte baino gehiago daramatza martxan Arabako Nekazariak Eskolan proiektuak, Hazi fundazioak zenbait ekoizlerekin elkarlanean bultzatzen duena. Haur eta gaztetxoak nekazal mundutik geroz eta deskonektatuago bizi diren garaiotan, inoiz baino beharrezkoagoa da elkar... [+]


2024-03-11 | Garazi Zabaleta
Gu zu bio
Ontziratu gabeko garbiketa produktu ekologikoak, Bermeoko dendan

Ateak ireki berri ditu Bermeon Gu Zu Bio dendak, otsailaren 17an egin baitzuten inaugurazio ekitaldia. Edurne Zulueta Aranguena da proiektuaren bultzatzailea, eta berak azaldu bezala, garbiketako produktuei lotutako kontsumoari buelta bat eman nahi izan dio egitasmoarekin... [+]


2024-03-03 | Garazi Zabaleta
Azokoop
Pirinioetako Artzibarren lan eta bizi: hurbileko kontsumorako denda eta proiektua

Artzibarko Urdirotz herrian, Nafarroako Pirinioetan, proiektu berri batek zabaldu ditu ateak otsailaren 24an. "Azoka-Denda" deitu diote Txabi Bados Ruizek eta Rita Perandrés Martínezek haien etxe azpian ireki duten dendatxoari. Azokoop mikrokooperatibaren... [+]


2024-02-26 | Garazi Zabaleta
Agharas elkartea
Kulturarteko ortua, Barakaldoko Gurutzeta auzoan

Amazigh gazteek sortutako elkartea da Agharas, eta urteak daramatza kulturartekotasuna lantzen Barakaldo inguruan. Duela lau bat urtetik, kalean bizi diren gazteei astean hirutan afariak ematen dizkiete, eta harrera pisu bat ere badute martxan, aldi baterako erabiltzeko... [+]


2024-02-19 | Garazi Zabaleta
Garroko Etxaldea
Herriko etxeak bultzatutako proiektua, laborantza biologikoan erreferente

2011n abiatu zuten Lekorneko Garroko Etxaldean laborantza biologikoko proiektua: “Lurrak Herriko Etxearenak ziren, eta bertako eta Herri Elkargoko hautetsiek sortu zuten proiektua”, azaldu du Argitxu Ithourria kideak. Laborantza biologikoa bultzatzeko helburuz abiatu... [+]


Eguneraketa berriak daude