EHUko ikerketa-talde batek azken bederatzi urtean glutenik gabeko produktuen ikerketa egin du, eta 200 produktu aztertu ditu. Elikagai horien kalitateak gora egin du azken urteetan, baina oraindik ez dira glutendunen baliokide.
Glutenik gabeko produktuak ez dira glutendunak bezain osasuntsuak, nutrizionalki begiratuta. Hala dio EHUko ikerketa-talde batek egin duen ikerketak. Gluten 3S ikerketa taldeak azken bederatzi urtean glutenik gabeko 200 produkturen nutrizio-analisiak egin ditu.
Gluten 3S ikerketa taldeak 2014an hasi zuen ikerketa, glutendun produktuak haien baliokide ziren glutendunekin alderatuz. Emaitzen arabera, glutenik gabeko produktu askok gantz kaltegarri gehiago zituzten besteek baino, zuntz-ekarpen murritzagoa zuten eta haien gantz-kantitatea eta proteinak kontrolatu beharra zegoen.
Zeliakia kasuak gora
Ikerketak dioenez, azken urteetan nabarmen handitu da glutenik gabeko produktuen kopurua. Izan ere, geroz eta zelakia-kasu gehiago daude, eta hazkuntza esponentziala da. Adituek diotenez, bi arrazoi egon daitezke horren atzean. Alde batetik, ingurumeneko faktoreen ondorioz zeliakia-kasuak handitu egin dira, eta bestetik, geroz eta diagnostiko gehiago eta hobeak egiten dituzte.
Zeliakoen proportzioa ez da aldatu ikerketa hasi zenetik hona, biztanleriaren %1 izaten jarraitzen du, baina biztanleria handitu egin da. Horrez gain, glutenak bestelako arazoak ere sortzen ditu, eta zeliakoen kopuruari glutenarekiko sentikortasuna duten pertsonak gehituta, biztanleriaren %10era igotzen da kopurua.
Ikerketa taldeak dioenez, gizarteak ikusi du geroz eta jende gehiagok duela glutenarekin arazoren bat, eta ondorioz askok uste du glutenik gabeko dieta osasuntsuagoa dela glutena duena baino. "Eta uste oker hori kaltegarria izan daiteke". Jonatan Miranda EHUko farmazilari eta Gluten 3Sko ikerketa-taldeko kideak gomendatu du glutenak kalterik egin ezean, hobe dela glutendun elikagaiak kontsumitzea.
Produktuak hobetzen
Hala ere, Jonatan Miranda EHUko farmazilari eta Gluten 3Sko ikerketa-taldeko kideak onartu du ikerketa hasi zutenetik hona nabarmen egin dutela hobera glutenk gabeko elikagaiek, kontsumitzaileak ere gehiago direlako. Azaldu duenez, industria kontziente izan da glutenarekin arazoren bat duten pertsonen hazkundeaz, eta produktuak gehiago garatu dira. "Horrek ahalbidetu du industriak gehiago ikertzea eta beste osagai batzuk hartzea kontuan".
Glutenik gabeko produktuek ere, ondoeza
Teknika ezberdinak erabiltzen dituzte glutenik gabeko elikagaiak egiteko. Kasu batzuetan, osagaiak aldatzen dituzte. Beste batzuetan, glutena ordezkatu beharrean apurtu egiten da, garagardoa egiterakoan, esaterako. Hala ere, Mirandak azaldu du Zeliakoen Elkargoko kideek esan ohi dietela glutenik gabeko garagardoak kalte egiten diela. Beraz, garagardo horietako arazoak aztertzeko beste ikerketa-lerro bat ireki dute. "Beste zenbait molekula ere kaltegarriak izan daitezke, eta glutenik gabeko produktu horiek ondoeza sor dezakete".
Urteak daramatzate salatzen administrazio publikoak “albo batera begiratu beharrean” tratamendu “integrala” eman beharko lukeela.
Uda sasoian hamalau egunetan baino ez dute medikurik izan herrian, “inoiz baino jende gehiago” biltzen den egunetan, hain zuzen. Osakidetza “gainbeheran” dagoela salatu du udalak, eta herritarrak mobilizatzera deitu ditu.
Jatorra, alaia eta positiboa da Sara Mirones (Bilbo, 1997). Pandemian mastozitosia izeneko gaixotasun arraro bat diagnostikatu zioten. Ordutik, Maratón de Lunares kanpaina abiatu du gaixotasuna ikusarazteko, gizartea kontzientziatzeko eta ikerketarako dirua biltzeko... [+]
Aintzane Mariezcurrena Afan elkarteko psikologoak nabarmendu du “oso garrantzitsua” dela txikitatik alzheimerrari loturako zalantzak argitzea eta gaiaz hitz egitea, haurrek beldurrik izan ez dezaten.
Osakidetzak Itzulbide aurkeztu berri du. Itzultzaile neuronal bat da EAEko osasuneko profesionalentzat, euskaraz egiten diren kontsulta medikoetako informazioa gaztelaniara itzultzen duena. Euskara lan-hizkuntza eraginkorra izateko baliabide gehiago eskainiko dizkie... [+]
Bertigo baten ostean, etengabeko txistu bat entzuten hasi zen Jexux Mari Irazu Muñoa (Larraul, Gipuzkoa, 1972) bertsolaria, bertso-eskolako irakaslea eta gai-jartzailea. Tinnitus edo akufeno deitzen zaie Irazuk entzuten dituen zaratei. Horrek egunerokoan daukan inpaktuaz... [+]
Nafarroako Osasun Departamentuak iragarri du ospitaleko solairu gehienak klimatizatuko dituztela 2026 amaierarako. ARGIAk elkarrizketaturiko bi erizain laguntzaileek nabarmendu dute premiazkoa dela banako gelak, komun irisgarriak eta aire girotua izatea.
Baionako ospitalean unitate berritzaile bat ideki da: kardio-ginekologia unitatea, menopausian diren emazteei zuzendua. Gai hau, askotan tabu edo bazterrean utzia, osasun arazoak eragin ditzake bizitzako etapa horretan.
Abuztuan chikungunya infekzio kasu bat atzeman dute Hendaian. Bero boladek, tenperaturaren igoerak eta eremu tropikaletara egindako bidaiek areagotu dituzte kasuak.
Duela gutxi Eusko Jaurlaritzak bultzatutako "Euskadiko Osasun Ituna" izenekoaren porrota ez da anekdota politiko soil bat, ezta osasun-kudeaketan unean-uneko estropezu bat ere. EAEko osasunaren ikuspegi kolektibo, inklusibo eta benetan publiko bat galtzea politika... [+]
Abuztua heldu zaigu, irakurle. Oporretan zaude eta zuretzako denbora gehiago daukazu? Edo agian ez daukazu denborarik, oporrak planez bete dituzulako? Edozein modutan, kontuz! Egungo bizimoduaren psikologizazioak edonon sailkatzen ditu sindrome berriak, eta oporraldiak ez daude... [+]
Bilboko Aste Nagusia pertsona autistentzat irisgarriagoa izateko zenbait gako dakartzate Oihan Iriarte Eletxigerrak eta Iker Boveda Martinek, euren esperientziatik.
25,6 eguneko batez besteko itxaron zerrendak daude Osakidetzako Osasun Mentaleko Zentruetan. Larrialdi kasuetan, aldiz, 24 eta 72 ordu arteko itxaronaldiak daude.
The Lancet aldizkariak argitaratutako ikerketa batek eman du datua eta ohartarazi du plastikoaren ekoizpenak osasunean eragina duela bere ekoizpen prozesu osoan eta gazte zein helduei eragiten diela. Gehitu du 1950tik 200 aldiz biderkatu dela plastikoen ekoizpena.
Sendabelarra oliotan beratzeaz ariko gara baina ukendurik egin gabe. Bai, arraroa dirudi baina sendabelar freskoak oliotan beratu, iragazi eta erle argizaria ipinita ukendua egiten ikasi duenari olioarekin beste era batera lan egitea badagoela esan nahi nioke. Oleato edo olio... [+]