Frantziako Oleron irla McDonalds gabeko eremu izaten jarraitzeko borrokan

  • McDonalds jatetxeen kateak irlan saltoki bat jarri ala ez, lau urte dirau auziak zabalik. Irailerako espero da auziari amaiera emango dion ebazpena.


2018ko abuztuaren 28an - 13:44
McDonald's jatetxe katearen kontrako mobilizazioa (Argazkia: Liz Cooke)

Frantziako puntu turistiko garrantzitsua den Oleron irlak 30 kilometroko hedadura du, eta berez 22.000 biztanle dituen arren, abuztuan 300.000 pertsona hartzen ditu. Alabaina, turismo masiboa erakartzen duen lekua izanik ere, gaur artean McDonalds jatetxerik gabe eutsi dio. Multinazional estatubatuarraren ordez, jatetxe txikiek eskaini izan dute janari azkarra gaur eguneraino. Jatetxe katea, baina, irlara sartu nahirik dabil duela lau urtetik.

Biztanleriaren gehiengoa McDonalds jatetxe bat irekitzearen kontra dagoela ziurtatzen du multinazionalari irlako ateak ixtearen aldeko borrokaren aurpegi ezaguna den Grégory Gendrek. Irlako Dolus herriko alkatea da Gendre, eta 2014an McDonalds bat irekitzeko lehen eskaera jaso zuenetik dirau borrokan buru-belarri.

Iazko udazkenean, Poitiers-eko (Frantzia) epaitegi batek emandako epaiaren arabera, Gendre alkate den herriak ez dauka legezko oinarririk McDonalds baten irekiera debekatzeko. Epai horren arabera, Dolus herriak jatetxea eraikitzeko baimena esleitu behar zion multinazionalari, eta hala egin ezean eguneko 300 euroko isuna ordaintzera behartzen zuen. Gendrek apelazioa aurkeztu zuen epaiaren aurrean, eta irailerako espero da ebazpena.

Gendrek, bere aldetik, McDonalds-en alternatiba jasangarriago bat promestu du: “McDol” izena eman dio, eta proiektu jasangarriak eta janari organikoa eskainiko dituen gune komertziala izan nahi du. “Hau ez da guda bat, sen ona baino”, adierazi du Dolus herrian bizitza jasangarria bultzatu nahi duen Gendrek. BigMac hamburguesa bat jateari txarrik ikusten ez diotenak ere badiren arren, Oleronen McDonalds bat zabaltzearen kontrako sare bidezko eskaera sinatu duten norbanakoak 82.000tik gora dira dagoeneko.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Elikadura
2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


2024-04-14 | Garazi Zabaleta
Jakiak ehuntzen
Zangoza inguruan tokiko elikadura sistema eraikitzen

Zergatik doa mundu guztia Iruñera erosketak egitera, gure eskualdean elikagai asko ekoizten bada? Zergatik da hain zaila bailara hauetako produktuak bailara hauetako dendetan topatzea?”, galdera horiei eta beste zenbaiti tiraka hasi ziren lanean Zangoza aldean duela... [+]


Porrotak, ikasketak, baso jangarriak

Bidaia hau hasi nuenean, ikuspuntu erromantikoz imajinatzen nituen baso jangarriak: zuhaitz artean ibili, fruitu goxoak dastatu, loreak usaindu... baina baso jangarriek badituzte arantza ugari ere, porrotak, erratak... Gaur, ikasketa politak eskaini dizkidaten porrot horietako... [+]


"Eskolan ortu xume bat lantzeak testuingurua ematen digu planetan ditugun arazoez aritzeko"

Gasteizko Haur eta Lehen Hezkuntzako ikastetxeetako baratzeak ikertu ditu Iratz Pou EHUko ikasleak. Zenbat eskolek dute ortua? Nolako erabilera ematen diote, zein helburu eta asmorekin? Probetxu pedagogiko eta didaktikoa ateratzen al diote baratzeari? Pourekin eta Igone Palacios... [+]


2024-04-03 | Estitxu Eizagirre
Juanma Intxaurrandieta, ekonomia irakasle eta INTIAko kudeatzaile ohia
"Merkatu globalean elikagaien prezioa oso hauskorra da, zuzenean erosita egonkorragoa"

Elikagaien prezioak zergatik igo dira hainbeste? Nola ezartzen dira prezioak? Juanma Intxaurrandieta Nafarroako Unibertsitateko ekonomia irakaslea eta INTIAko kudeatzaile ohia da, egun erretiratua. Eli Pagolak Egonarria saioan egin dion elkarrizketan, hizkuntza arruntean eta... [+]


Eguneraketa berriak daude