McDonalds jatetxeen kateak irlan saltoki bat jarri ala ez, lau urte dirau auziak zabalik. Irailerako espero da auziari amaiera emango dion ebazpena.
Frantziako puntu turistiko garrantzitsua den Oleron irlak 30 kilometroko hedadura du, eta berez 22.000 biztanle dituen arren, abuztuan 300.000 pertsona hartzen ditu. Alabaina, turismo masiboa erakartzen duen lekua izanik ere, gaur artean McDonalds jatetxerik gabe eutsi dio. Multinazional estatubatuarraren ordez, jatetxe txikiek eskaini izan dute janari azkarra gaur eguneraino. Jatetxe katea, baina, irlara sartu nahirik dabil duela lau urtetik.
Biztanleriaren gehiengoa McDonalds jatetxe bat irekitzearen kontra dagoela ziurtatzen du multinazionalari irlako ateak ixtearen aldeko borrokaren aurpegi ezaguna den Grégory Gendrek. Irlako Dolus herriko alkatea da Gendre, eta 2014an McDonalds bat irekitzeko lehen eskaera jaso zuenetik dirau borrokan buru-belarri.
Iazko udazkenean, Poitiers-eko (Frantzia) epaitegi batek emandako epaiaren arabera, Gendre alkate den herriak ez dauka legezko oinarririk McDonalds baten irekiera debekatzeko. Epai horren arabera, Dolus herriak jatetxea eraikitzeko baimena esleitu behar zion multinazionalari, eta hala egin ezean eguneko 300 euroko isuna ordaintzera behartzen zuen. Gendrek apelazioa aurkeztu zuen epaiaren aurrean, eta irailerako espero da ebazpena.
Gendrek, bere aldetik, McDonalds-en alternatiba jasangarriago bat promestu du: “McDol” izena eman dio, eta proiektu jasangarriak eta janari organikoa eskainiko dituen gune komertziala izan nahi du. “Hau ez da guda bat, sen ona baino”, adierazi du Dolus herrian bizitza jasangarria bultzatu nahi duen Gendrek. BigMac hamburguesa bat jateari txarrik ikusten ez diotenak ere badiren arren, Oleronen McDonalds bat zabaltzearen kontrako sare bidezko eskaera sinatu duten norbanakoak 82.000tik gora dira dagoeneko.
Herriko Etxeak elikadura burujabetzaren aldeko urrats handia egingo du 380 metro koadroko azpiegitura berriarekin. Sukaldeak haur eta adinekoentzako janari osasungarria eskainiko du, tokiko produktuekin eta tokiko laborantza indartuko du.
109 elkartek adierazi berri dute, tartean Munduko Osasun Erakundeak edo Mugarik Gabeko Medikuek, Gazan gosete masiboa sufritzen ari direla, Israelgo Gobernuak hala erabakita. Bi milioi lagunen kontra gosea arma gisa erabiltzen ari dira, etekin politikoak lortu asmoz. 2025ean,... [+]
Urtero bezala, aurtengoan ere martxan dira Araban, Bizkaian eta Gipuzkoan Udako Azoka Ekologikoak. Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseiluak antolatzen ditu azokak, Gipuzkoako Biolurrekin, Bizkaiko Ekolurrekin eta Arabako Bionekazaritza elkarteekin batera... [+]
Gabezia, pobrezia eta erromestasuna orokortu ziren. Euskal Herri atlantikoa harropuzkeriaren ur gaineko bitsetan bizi zen. Itsasoz haraindiko merkataritzak, arrantzak eta estraperloak gure iparralde osoko jendartea aberasten zuten. XVI-XVIII mendeak ziren. Meatzariak,... [+]
Zazpigarren urtez, Adunako (Gipuzkoa) Zabala sagardotegian egin dute Ja(ki)tea sarien banaketa, euskal gastronomia tradizionala oinarri duten jatetxeen artekoa. Besteren artean, Getariako Kosta Aroak irabazi du bertako ekoizle onenaren saria, Tafallako Tubalek plater... [+]
Marurin kokatutako proiektua da Mustai Ortua, Gorka Areitio Elorduik eta Marcela Pava Gomezek bultzatua. Diseinu grafikoko ikasketak egin zituen Areitiok eta horretan ari zen lanean, baina gainezka eginda zebilen. Pava, berriz, abokatua da lanbidez, baina ezin zuen horretan... [+]
Lau astetan 550 hildako eta 4.000 kolpatu egon dira GHF fundazioaren banaketetan. Jakiaz gain, tiroak ere banatzen dabiltzalako sionistak. 170 GKEk dute egitura horren desagerpena galdatzen. Baina Israelek beregain nahi du laguntzaren saila ere –finean, gosetearena... [+]
AEBek eta Israelek kudeaturiko erakundeak ez du Suitzako ordezkaririk ezta helbiderik bertan eta horregatik abiatu du egitura desegiteko bidea Suitzako Zaintza Agintaritza Federalak. Gazarako Israelek kontrolaturiko "laguntza" bideratzen dabil GHF fundazioa, soilik lau... [+]
Ostirala da, bero handia egin du gaur ere. Baserriko lanak bukatu ditugu, belarretan egin dugu. Nekatuta, izerditan, berotuta, baina pozik! Denon artean lortu dugu, denok bat ekinda lana hobeto egiten da.
Lanez lepo harrapatu dugun arren, eskuzabal hartu gaitu Eusko Jaurlaritzako Hezkuntza sailburuak; elkarrizketarako aurrez adostuta genuen denbora luzatzen utzi digu, luze jo baitu solasaldiak. Karguan urtebete egin duelarik, berrikuntzaz aritu gara Begoña Pedrosarekin,... [+]
Hamabost urte baino gehiago daramatza martxan Bizkaiko Kimuak ernamuinduen proiektuak, baina hasierako bultzatzaileak erretiratu dira eta erreleboa hartu berri dute Mikel Landa Luzarragak eta Asier Iñigo Oraindik. Ernamuindutako kimu freskoak ekoizten dituzte batik bat,... [+]
Eusko Jaurlaritzako Hezkuntza sailburuak iragarri duelarik hainbat ikastetxe eta zonaldetan sukaldeak jarriko dituztela, EHIGE gurasoen federazioak dio gaur egun catering-enpresen esku dauden eskola-jantokietako eredua bera aztertzea eta bestelako kudeaketa bat bultzatzea dela... [+]
Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]