Estimulatu, kontsumitu, zorpetu: Aste Santuan zertarako saltokiak ireki?

  • LAB eta ELA sindikatuek mobilizazioak antolatu dituzte Donostian, egunotan ateak irekiko dituzten hainbat komertzioren aurrean. Eusko Jaurlaritzaren ustez turismoarentzako “estimulua” litzateke saltokiak irekita edukitzea.

Urko Apaolaza Avila @urkoapaolaza
2017ko apirilaren 11

Aste Santua bertan da eta langileen baldintzei bete-betean eragiten dien eztabaida berriz azaleratu da: jai egunetan saltokiak irekita edo itxita edukitzearena. Sindikatuek, orain arteko esperientzia eta ikerketak eskuan, uste dute okerreko bidea dela dendak irekitzea, ez duelako onurarik ekartzen herritar eta langileentzako. Bestela pentsatzen du EAEko gobernuak.

Eusko Jaurlaritzako Turismo sailburu Alfredo Retortillok oporraldi hauetako kanpaina eta datuak aurkeztu ditu berrikitan. Azaldu duenez hotel eta nekazal etxeetako okupazioa %90 baino gehiago izango da eta “turismo esperimentala” ardatz hartuko duen kanpaina egingo dute.

Retortilloren ustez saltokiak itxita edukitzea “aprobetxatzen ez den aukera bat” da, hiriek “basamortu sentsazioa” edukitzeak ez baitu turismoa estimulatzen, bere aburuz.

Kanpotik bisitan etorritakoek egin dezaketen kontsumoan jarri du azpimarra sailburuak, eta hortik sortuko liratekeen etekin ekonomikoen banaketa “ekitatiboaz” hitz egin du: “Ikusi behar da nola eragiten die etekin horiek, ez bakarrik enpresei edo merkataritzari, baita langileei ere”.

Ongizatean arrakalak

Sindikatuek baina, garbi dute herritarren ongizatean arrakala handia sortzen duela jai egunetan dendak irekitzea.

LABek eta ELAk ohar bidez azaldu dutenez, ez dira lanpostu gehiago sortzen, langileek ordu gehiago sartzen dituzte kobratu gabe, ondoren ordu horiek “kasurik onenean lan egunetako deskantsuarekin konpentsatzeko”.

Aisialdiaren galeraz gain, kontsumismoa bultzatzeak sortzen duen zorpetzea ere nabarmendu dute: herritarrak ez badu gehiago irabazten ez du gehiago gastatuko, harik eta zorpetzen ez bada.

Donostian mobilizazioa antolatu dute sindikatuok asteartean 11:00etan, ateak ireki behar dituzten hainbat saltokiren aurrean. Gipuzkoako hiriburuan aspaldion ari dira borrokan hainbat denda handik jaiegunetan irekitzeko hartu duten joeraren aurka, Jaietan Denok Jai plataforma ere sortu dute horretarako.

Donostiako Udalak sustaturiko merkatarien plataforma batek baina, bere aldetik, Donostia San Sebastian shops atarian Aste Santu honetan irekita egongo diren saltokien mapa eskegi du, "erosketa" turismoa bultzatzeko helburu argiz.

ELA eta LABen ustez, Aste Santuan saltokiak irekitzea “igande eta jai egunetako irekiera normalizatzeko estrategia argia dira”. Sindikatuok esku artean dituzten datuek diote dendak irekita edukitzeak ez zuela kontsumoaren igoera deigarririk ekarri pasa den urtean –Eusko Jaurlaritzak berak onartu du turistek enogastronomiak erakarrita bisitatzen gaituztela–.

Barne kontsumitzaileak ere ez du halakorik nahi: herritarren %94 saltokien ordutegia zabaltzearen kontra dago.

 

 

ARGIAn egiten dugun kazetaritza independenteak bultzada merezi duela uste duzu?

Informazio askea lantzen dugu ARGIAn, langileok gara proiektuaren jabeak eta gure informazioen atzean ez duzu sekula multinazionalik, bankurik edo alderdi politikorik topatuko. Gure ustez, burujabetza guztien oinarrian dago informazio burujabetza, ezagutzen dugunaren gainean pentsatzen eta erabakitzen dugu. Horregatik diogu kazetaritza independentea dela demokraziaren oinarrietako bat.

Aldizkaria paperean etxean edo e-postan PDFan jaso nahi duzu? Pozik hartuko zaitugu ARGIAko komunitatean. ARGIAkoa izateko, nahi eta ahal duzun ekarpena egin dezakezu, eta bueltan egoki ikusten duzuna eskatu. Indartu dezagun indartzen gaituena!

Kanal hauetan artxibatua: Kontsumismoa  |  Langile borroka  |  Aisialdia

Kontsumismoa kanaletik interesatuko zaizu...
Besaulkiko tronutik

Ezkerrekoak gara, langileak. Tira, langileak bai, baina klase ertainekoak. Hori bai, kontsumitzen dugunean, kapitalista gara. Lanegun luze baten ostean, hozkailua ireki eta ganorazko afaririk prestatzeko ezertxo ez. Gaur ere astirik ez dugu izan erosketak egiteko. Auzoko denda txikiak goizegi ixten dituzte eta!

Eskuko telefonoa hartu eta errazena egingo dugu. Astea gogorra egiten ari da eta hainbeste lan egin ostean... delivery bat eskatuko dugu. Zerk tentatzen nau gehien? Zer arraio,... [+]


2018-07-10 | Nahia Ibarzabal
Maddalen Aduriz, moda eta berdintasun hezitzailea
"Emakumeon aurkako indarkeria kontsumitzen dugu"

Egungo moda kontsumitzeak sortzen dituen arazoez mintzatu da moda eta berdintasun hezitzailea den Aduriz Hik Hasiren webgunean.


2018-06-15 | Nahia Ibarzabal
Hazparnen bukatuko da kontsumo ereduaz eztabaidatzea xede duen Bizi egunak dinamika

Bilbo, Iruñea, Donostia eta Gasteiztik igaro ondoren, Hazparnen emango zaio amaiera LAB sindikatuak antolatutako dinamikari.


Neoliberalismoak euskarari (I)

Gure herriaren kultur-asimilazio eta –ordezkatze prozesu luzea testuinguru kapitalista batean gertatzen ari da. Merkatu-ekonomiaren ezaugarriek eta irizpideek ere azaltzen dute euskarak jasandako gutxitzea, eta eragiten diote bere garapenari. Batetik, kontsumo-gizartearen logika honek ez duelako euskararen alde (aski) egin, oraingoz behintzat. Merkatuak kulturaren uniformizazioa bultzatzen du, errazago saltzeko, gainbalioa eta aberastasunak biderkatzeko. Lukurreriak hizkuntza nagusiak... [+]


2018-04-01 | Adur Larrea
Ez hanka ez buru
Euskal kultura salgai

Kontsumismoa mahai gainera
MULTIMEDIA - Blai, gazteon telebista

Kontsumo ereduaren eta prekarietatearen bueltan aritu dira eztabaidan Mahai Gainera emankizunaren bigarren saioan. Olatukoopeko Amaia Oleagak, Eragineko Eneko Errastik eta Estitxu Agirre langile gazteak gazteen egoera aletu eta alternatibak proposatu dituzte, Aitor Altuna aurkezleak gidatuta


2018-01-23 | Steve Cutts
Zoriontasuna
MULTIMEDIA - film laburra

Steve Cutts ilustratzaile ezagunaren azken lana. Mugarik gabeko kontsumoaren bitartez zoriontasunaren bila ari den gizarteari buruzko kritika gordina da.


2017-12-26 | ARGIA
Azalera handiko merkataritza guneen salmenta %2,5 hazi da 2017an EAEn

Eustat estatistika institutuak emandako datuen arabera, elikadura saltoki-kateek eta azalera handiko supermerkatu eta dendek hazkunde nabarmenarekin amaituko dute 2017 urtea. Hala, azarora arteko hamaika hilabetetan %2,5eko hazkundea izan dute eta azaroan igoera hori %3,4koa izan da gainera, aurreko urtekoarekin konparatuz.


Green Slow Gabonak

Plastikozko jostailuak oparitzetik egurrezkoak oparitzera igaro ginen, lehenik. Egindako opariak oparitzetik egitekoak oparitzera, gero.

Orain etxerako banbuzko sushi-kit bat oparitzen dugu. Edo Marokoko tajinetan inspiratutako terrakotazko slow-cooker-a. Are hobeto. Urte osorako Kundalini yoga ikastaroa. Izen-ematearekin batera, Indonesiako Gunung Leuser parke naturala oihan-berritzeko landatuko den zuhaitz-hazi bat erosten ari zara. Egin yoga; salbatu orangutanak. Kalamuzko estera... [+]


Ez dugu ikusi nahi

Zergatik egiten dugu geure Black Friday, Cyber Monday, Halloween eta kontsumoa handitzeko AEBetatik datozkigun moda berri oro? Zergatik guk hartzen dugu haiena eta ez alderantziz? Galdera erretorikoa da, bai. Munduan buruko gehien kontsumitzen duen gizartetik datoz ekimenak eta mugarik gabeko kontsumoa behar, ranking horretan lehena izaten jarraitzeko.


Azkenak
EGILEA
Eguneraketa berriak daude