Azukre-lantegiek ikerketak ordaindu zituzten, bihotzeko gaixotasunak gantzei egozteko

  • Harvard unibertsitateko ikertzaile talde batek Azukrearen Elkarteko kideekin izandako harremanak aztertuz ondorioztatu dute 60ko hamarkadan ordainketak egin zituztela.

Jon Ander De la Hoz Arregi @delarregi
2016ko irailaren 15a
Azukre enpresek ikerketetan influentzia izan dutela ondorioztatu du Kaliforniako Unibertsitateko ikerketa batek

New England Journal of Medicine agerkarian 1967an argitaratutako ikerketa baten arabera, gantza eta kolesterola dira bihotzeko gaixotasunen eragile nagusiak; ez hainbeste azukrea. Baieztapen hori kolokan jarri berri du Kaliforniako Unibertsitateko ikerketa talde batek, JAMA International Medicine aldizkariak dakarrenez: haren arabera, 60ko hamarkadako ikertzaile taldeari ordaindu egin zitzaion, azukrearen arriskuak gutxiesten zituen emaitzak ateratzeko.

Azukrearen Elkarteko –garai hartan, Azukrearen Ikerketarako Fundazioa– dokumentuetan arakatzen ondorioztatu dute Kaliforniako Unibertsitatekoek. Azukrearen Elkarteko eta Harvard Unibertsitateko elikadura irakasle baten arteko elkarrizketak aurkitu dituzte, influentzia-trafikoa bistaratzen dutenak.

Enpresen interesak, jo puntuan

Argitaratu berri den ikerketak duela 50 urteko egoera azaleratzen badu ere, Kaliforniako Unibertsitateko informeak adierazten du jokabide horrek gaur egundaino jarraitu duela. Hala, egoera aldatzeko beharra dagoela uste dute: “Ikerketa honek erakusten du beharrezkoa dela interes pertsonik gabeko ikertzaileek bideratzea halako lanak”.

Marion Nestle New Yorkeko Unibertsitateko Medikuntza doktoreak zehaztu duenez, “halako aurkikuntzek min handia egin diezaiokete komunitate zientifikoaren sinesgarritasunari”. Hala, dei egin du “politikariek, ikertzaileek, aldizkarien editoreek eta kazetariek kontuan hartu dezaten emaitzak aldatzeko beharra duten jaki enpresen ikerketek sinesgarritasunari egin diezaioketen kalteaz”. Bere esanetan, “finantzaketa eredu berriak eta interesak kudeatzeko moduak aurkitu behar dira”.

ARGIAn egiten dugun kazetaritza independenteak bultzada merezi duela uste duzu?

Informazio askea lantzen dugu ARGIAn, langileok gara proiektuaren jabeak eta gure informazioen atzean ez duzu sekula multinazionalik, bankurik edo alderdi politikorik topatuko. Gure ustez, burujabetza guztien oinarrian dago informazio burujabetza, ezagutzen dugunaren gainean pentsatzen eta erabakitzen dugu. Horregatik diogu kazetaritza independentea dela demokraziaren oinarrietako bat.

Aldizkaria paperean etxean edo e-postan PDFan jaso nahi duzu? Pozik hartuko zaitugu ARGIAko komunitatean. ARGIAkoa izateko, nahi eta ahal duzun ekarpena egin dezakezu, eta bueltan egoki ikusten duzuna eskatu. Indartu dezagun indartzen gaituena!

Kanal hauetan artxibatua: Elikadura  |  AEB  |  Ikerketa eta Garapena  |  Enpresak

Elikadura kanaletik interesatuko zaizu...
Ogia, nekazaritza baino zaharragoa

14.400 urteko ogia aurkitu du Jordaniako Shubayqa 1 aztarnategian Amaia Arranz Otaegi euskal ikerlaria buru duen Kopenhageko Unibertsitateko talde batek.


2018-07-29 | June Fernandez
Sahara "a feira"

Urtero, uztailaren lehen astean, nire amama eta aititek Barakaldotik Galiziarako bidaia egiten dute, euren jaioterrian, Boiron, udapasa egiteko. Lehenengo afaria beti berdina da: olagarroa a feira eran. Barakaldon A nosa terra tabernaren aurrean bizi dira, galegoa euskara baino maizago entzuten den auzo batean. Hala ere, olagarroa Boirorako edota ospakizun oso berezietarako erreserbatzen dute. Erritual bat da.

Amak aitite pulpo a feria jaten ari dela ateratako argazkia bidali zidan egun... [+]


Koma baten indarra

Alemania, 1870. Erich von Wolf kimikariak hosto berdeko barazkiak aztertu zituen, bakoitzak zenbat burdina zeukan ondorioztatzeko. Ikerketaren emaitzak koaderno batean idatzi zituen eta zerrenda horretan espinakak garbi nabarmendu ziren: 100 gramo espinakatan 35 miligramo burdina zeuden; burdin iturri oparotzat ditugun dilistetan, aldiz, 8 miligramo inguruan dabil. Egin kontu!


2018-07-18 | Nahia Ibarzabal
32.000 lagunek baino gehiagok janari-bankura jotzen dute Nafarroan

Datu makroekonomikoek  ekonomia hobera egiten ari dela dioten arren,  herritar askorentzat egoera bestelakoa dela dio Nafarroako elikagai bankuak.


2018-07-05 | Erran .eus
Tokiko elikadura kontseilua sortu du Baztango Udalak

Ereiaroaren 27a egindako bilkuran Baztango Udalak tokiko elikadura kontseilua osatzeko EH Bilduren proposamena aho batez onartu zuen.


Fauna publikoa
Gastroenteritisa

Pernandoren egia da: edozein gizarteren kulturaren isla izan daiteke gastronomia, baldin eta kultura zentzu Antropologikoan ulertzen badugu –jakintzak, sinesmenak, artea, morala, zuzenbidea, ohiturak… eta jaten duguna, dena da kultura–. Ez dut uste Aduriz pernandokerietan dabilenik ordea, aspalditik bere sektore ekonomikoak Euskal Herrian daukan posizio pribilegiatua hauspotzen baizik.


2018-06-24 | Garazi Zabaleta
Berpiztu Agrokultura proiektua
Permakultura baratzea Gatikan, hiriari jaten emateko

“Bilboko gaztea izanik, sumatzen nuen hiriko gizartea ez dagoela nekazaritzarekin konektatuta”. Horrela azaldu du Kepa Añibarro Zoritak nondik sortu zitzaion ingurumenarekiko eta lurrarekiko interesa. Ingurumen-kimikako eta Paisajismo eta Landa-Ingurumeneko ikasketak egin ondoren argi zuen nekazaritzarekin edo paisajismoarekin lotutako zerbaitetan egin nahi zuela lan. Non eta nola zen galdera. Iaz zalantzetatik atera eta proiektu berriari ekin zion: Berpiztu... [+]


2018-06-19 | ARGIA
Protesta Bizkaiko baserritarrek, "The World's 50 Best Restaurants" galaren aurrean

The World's 50 Best Restaurants sari-banaketa galaren ataritan, The Chef's Feast ekitaldia egin dute astelehenean Atxondon (Bizkaia). Inguruko baserritarrek hainbat pankarta jarri dituzte “Diputazioak bultzatzen duen elitearentzako gastronomia ereduaren kontra”.


Diabetesa
Intsulina, azukrea odoletik ateratzeko

Jon Cano donostiarrak diabetesa du. 12 urterekin diagnostikatu zioten eta gaur, hamar urte beranduago, hauxe da bere mezua: “Jendea asko larritzen da gaixotasunarekin, baina zaindu eta kontrolatuz gero, bizitza ez da hainbeste aldatzen. Gauza okerragoak badaude munduan”.


2018-06-13 | Uriola.eus
Munduko Arrozak ekimena egingo da Bilbon larunbatean

Bilbo Zaharra, San Frantzisko eta Zabalako taldeen koordinakundeak Munduko Arrozak ekimenaren edizio berri bat antolatu dute Bilbon larunbat honetarako. Izen ematea bukatu da, eta plaza bete-beteta egongo dela berriro azaldu dute.


Azkenak
EGILEA
Eguneraketa berriak daude