Hartza gure mendietan berriz sartzeak artzainen artean sortu duen kezkaren inguruan bai baserritarrek eta bai kaletarrek dauzkaten iritzi eta erreakzioez solastatzeko, ELB sindikatuak bi elkarrizketa publiko antolatu ditu datozen ostegun eta ostiralerako, Ainiza-Monjolosen (21:00etan) eta Baionan (20:00etan).
Artzainek hartzaren ondoan lehentasuna dute? Zaintza neurriek elkarbizitzeko ahala emaiten dute? Herritarrek zer nolako laborantza eta elikadura nahi dute? Galderon eta oro har hartza berriro Pirinioan sartzeak sortu dituen erreakzio kontraesankorren inguruan ariko dira bi gaualdi publikotan, uztailaren 4an, ostegunez, 21:00etan Ainizako Laborantza Ganbararen egoitzan eta uztailaren 5ean, ostiralez, 20:00etan Baionako Elkarteen etxean.
Biarnoan bi hartz berriren sartzeak nekazarien eta batik bat artzainen mundua astindu du, mobilizazioak ere eraginez. Aldiz, ingurumenaz, bio-aniztasunaz eta animalien eskubideez kezka duten beste herritar askoren iritziarekin egin dute talka. Iparraldeko baserritar txikien sindikatuan prentsa oharrean laburbiltzen duenez, "ELBk dio hartza edo otsoa eta artalde eta bortuko artzaingoak ezin direla elgarrekin bizi lurralde berdinean. Denbora berean, hartzak jendeengan irudia positiboa du eta hartzen sartzea animaleen aniztasunaren azkartzeko manera bezala aurkeztua da. Laborari eta jendartearen arteko deslotzea haundituz doa alde batetik, eta laborantxa industrialari lotuak diren gehiegikeriek ezagunak dira bestetik, hau guziaren ondorioz, gero eta ohar edo ataka gehiago bada hazleen kontra, berexketarik egin gabe batzu edo besteen lan egiteko maneretaz. Egoera hunek oharren gogortzea eta posizioneen bortiztea ekartzen du. Alta sistima hau iraunkorragoa eta zuhurragoa izan dadin, agroekologia gehiagori buruz joan dadin, beharrezkoa da nahikeria hori dugun jende guziak elkar gaiten".
Bi bilkuretan Ariege eskualdeko –Foix hiriburu duen departamenduko– artzainen esperientziak aurkeztuko dira. Alde batetik Ariegen hartzen sarrerak sortutako egoeraz telebista publiko frantsesak egindako dokumentala eskainiko dute, eta bestetik eskualde hartatik espreski etorriko den artzain baten bizipenak entzungo.
Urtero bezala, aurtengoan ere martxan dira Araban, Bizkaian eta Gipuzkoan Udako Azoka Ekologikoak. Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseiluak antolatzen ditu azokak, Gipuzkoako Biolurrekin, Bizkaiko Ekolurrekin eta Arabako Bionekazaritza elkarteekin batera... [+]
Hainbat zigilu elkarrizketan jartzea. Horixe izan da Udako Euskal Unibertsitateak (UEU) eta EHKOlektiboak Usurbilen antolatutako jardunaldien abiapuntua. Bertan elkartu dira: EHKO Berme Sistema Parte hartzailea, Ekolurra zigilu ekologiko ofiziala, Idoki Iparraldeko etxe... [+]
Biolur laborantza ekologikoaren aldeko elkarteak frutazaintza sustatu nahi du eta horretarako egun-pasa ederra antolatu du uztailaren 29rako; hiru proiektu ezagutuko dituzte bertatik bertara: Erroak mintegia Ahatsan (Nafarroa Beherea), Kibbi Sat Donezteben (Nafarroa) eta... [+]
Hainbat zigilu elkarrizketan jartzea. Horixe izan da Udako Euskal Unibertsitateak (UEU) eta EHKOlektiboak Usurbilen antolatutako jardunaldien abiapuntua. Bertan elkartu dira: EHKO Berme Sistema Parte hartzailea, Ekolurra zigilu ekologiko ofiziala, Idoki Iparraldeko etxe... [+]
HoBBea proiektua hiru elkarte hauek elkarlanean egina da: Biharko Lurraren Elkartea (BLE), Biolur eta Hazialdeko. Nekazari-okinaren figura indartu nahi dute HoBBea proiektuaren bidez, eta lurraldeko ogi ekologikoa kontsumitzearen balioak eta onurak ezagutarazi nahi dituzte... [+]
Aramaioko Beñat Ibarguren Arrizabalaga da Larrinbarri ahabi ekologikoak ekoizteko proiektuaren bultzatzailea, eta 2012tik ari da Anbotopeko bere lursailetan fruitu gorri landareak eredu ekologikoan lantzen. “Lagun batek eta biok sortu genuen proiektua, hasiera batean,... [+]
Laborantza herrikoia eta jasangarria bultzatzen duen azokak 20. urteurrena beteko du. Azaroaren 7tik 9ra antolatu duten erakusketa eta merkatuan parte hartzera dei egin du.
Burujabetzan sakontzeko egitasmoa da Oiartzun Burujabe proiektua, udalaren, herriko ehun ekonomikoaren eta herritarren artean bultzatu dutena. “Oiartzungo herritarrek bertako baliabideak eta produktuak, bertan ekoizten dena erabiltzea bultzatu nahi dugu, kanpoko... [+]
Natura aspaldi deuseztatu genuen. Hori da gure kultura, natura deuseztatzea. Oinarrian, nekazaritzaren kultura, goldearen kultura, kultibatzea, berezko natura deuseztatzea da. Guk nahi ditugun mozkinak eta etekinak jezteko moduko “natura” dugu gurean.
Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]
Mandio eta kanpandorreetan hontz zuriaren ulu mikatza gero eta gutxiagotan entzuten dugu. Zer dela eta? Urbanismo basatiaren eta laborantza intentsiboaren ondorioz, bere habitata suntsitu dugu. Baina gaueko hegazti harrapari bitxia funtsezkoa zaigu, soroak osasuntsu mantentzen... [+]
Golde” hitza “kultura” hitzetik dator. Etimologialaria ez naizenez, ez naiz, badaezpada, bidezidor horretan barrenduko, edozein sastraka edo lahardiren (Rubus fruticosus) erdian itotzeko ere… Inor edo bestek argituko ote digu gakoa.
Maiatzaren 10ean Zestoako iraeta auzoan kokatuta dagoen amillubi proiektuan elkartu ziren elikadura burujabetzaren aldeko herritarrak eta laborariak. Udaberriko Festaren bigarren edizio honetan, goizean bi mahai-inguru antolatu zituzten eta entzulez bete zen amilibia baserri... [+]
Kapitalismoaren lekuan lekuko eta garaian garaiko egoerara moldatzeko gaitasuna harrigarria egiten zait batzuetan. Espero ez duzun tokian azaltzen dira antzekotasunak, eta hara non, bat-batean konturatzen zara munstroak Mallorcan hartzen duen itxura ez dagoela etxean bertan bizi... [+]
Ostia kolektiboko milintanteek 8.742 euro ordaindu beharko dizkiote Bouygues enpresari, eta beste 2.000 euro abokatuen gastuentzat. 2022ko abenduan buruturiko desobedientzia ekintzan promotore horren maketa bat zikindu izanagatik zigortu dituzte.