Gipuzkoako hamasei ekoizle ekologikok bat egin zuten konfinamendu hasieran Donostiako etxeetara tokiko produktu ekologikoak helarazteko. sareko.net plataforma lehendik sortua zuten, eta egoera berrira egokituta, Donostian etxez etxeko banaketa egiteari ekin diote. Denetariko produktuak eskatu daitezke plataforma horretan, denak bertakoak eta ekologikoak: barazkiak, sagardoa, esnekiak, gaztak, arrautzak, ogia, marmelada, pasta freskoa...
Gipuzkoako hamasei ekoizle ekologikok bat egin zuten konfinamendu hasieran Donostiako etxeetara tokiko produktu ekologikoak helarazteko. Ekoizle horiek bazuten lehendik haien arteko harremana, Euskadiko Nekazaritza Ekoizpen Ekologikoaren Kontseiluak (ENEEK) eta Gipuzkoako Biolur elkarteak ostalariei produktu ekologikoak eskaintzeko sortutako proiektu pilotua zela-eta. “Internetez eskaerak egiteko plataforma martxan zegoen jada, Sareko.net. Justu denda digital hori prest zegoen unean iritsi zen COVID-19aren krisi hau”, azaldu digu Asier Bastarrika Goiabe Sukaldeko ekoizleak eta proiektuko kideak.
Koronabirusak eragindako egoera berrian, eta ekoizleentzat beraien salmentak egitea nola zaildu zen ikusita, jada sortua zegoen plataforma horri beste erabilera bat ematea pentsatu zuten: “Krisi honen lehen bi asteetan antolatu ginen, plataforma erabilera berrirako moldatu eta elkarlanean hasi ginen Donostian banaketak egiten”. Proiektura batutako ekoizleen bidez, denetariko produktuak eskaintzen dizkiete familiei: barazkiak, sagardoa, esnekiak, gaztak, arrautzak, ogia, marmelada eta bestelako ontziratuak, pasta freskoa, eztia... “Jendeari erosketa ahalik eta zabalena egiteko aukera eman nahi diogu”.
Astean bitan egiten dute produktuen etxez etxeko banaketa. “Bi bide ditugu: Oria ingurutik biltzen ditugu produktuak alde batetik, eta Urolatik bestetik. Denak Hernanin bildu eta etxez-etxeko banaketa egiten dugu jarraian”. Familiek igande arte dute astearteko banaketarako eskaerak egiteko aukera, eta astearte iluntze arte ostiraleko banaketakoa egiteko. Erantzun oso ona jaso dute, pozik daude ekoizleak: 140 etxetan egin dituzte 220 banaketatik gora.
Tokiko produktu ekologikoak soilik eskaintzen dituzte Etxeko Azoka proiektuan, eta erantzun ona izan dutela ikusita, jendea krisi garaiotan kontsumo ohiturak aldatzen ari ote den galdetu diogu Bastarrikari. “Nik esango nuke zertxobait baietz, iruditzen zait kontsumo taldeak ere berpiztu direla egoera honetan. Ez dakit momentuko beldurra edo zer izan den, baina egia da jendarteak erantzuna eman dion kasik gauza bakarrenetakoa izan dela elikaduraren eta baserritarren gaia: lortu da azokak irekitzea adibidez”, dio.
Plataforma bidezko salmentak mantentzea lortzen badute aurrera begira ere funtzionatzen jarraitzeko asmoa dute proiektuko kideek. “Erraminta oso interesgarria da, denden eta kontsumo taldeen osagarria izan daitekeena”.
Pandemia garaian erabaki zuten Bea Lopez de Suso Marinak eta Iker Gonzalez Dominguezek landa eremura bizitzera joatea. “Nolabait, orduan berpiztu zen aspalditik landa eremuan proiektu bat sortzeko genuen grina”, azaldu du Lopez de Susok. Kuartangora iritsi zen... [+]
Pandemia garaian erabaki zuten Bea Lopez de Suso Marinak eta Iker Gonzalez Dominguezek landa eremura bizitzera joatea. “Nolabait, orduan berpiztu zen aspalditik landa eremuan proiektu bat sortzeko genuen grina”, azaldu du Lopez de Susok. Kuartangora iritsi zen... [+]
Marurin kokatutako proiektua da Mustai Ortua, Gorka Areitio Elorduik eta Marcela Pava Gomezek bultzatua. Diseinu grafikoko ikasketak egin zituen Areitiok eta horretan ari zen lanean, baina gainezka eginda zebilen. Pava, berriz, abokatua da lanbidez, baina ezin zuen horretan... [+]
Aramaioko Beñat Ibarguren Arrizabalaga da Larrinbarri ahabi ekologikoak ekoizteko proiektuaren bultzatzailea, eta 2012tik ari da Anbotopeko bere lursailetan fruitu gorri landareak eredu ekologikoan lantzen. “Lagun batek eta biok sortu genuen proiektua, hasiera batean,... [+]
Burujabetzan sakontzeko egitasmoa da Oiartzun Burujabe proiektua, udalaren, herriko ehun ekonomikoaren eta herritarren artean bultzatu dutena. “Oiartzungo herritarrek bertako baliabideak eta produktuak, bertan ekoizten dena erabiltzea bultzatu nahi dugu, kanpoko... [+]
David de Blasek abiatutako proiektua da Azpigorri Ahuntz Txorizoak, eta izenak argi uzten duenez, azpigorri arrazako ahuntzekin ari da lanean. “Urteetan industrian aritu nintzen lanean, baina pandemia garaian artzain eskolara joan nintzen, eta ikasketak amaitutakoan... [+]
Hamabost urte baino gehiago daramatza martxan Bizkaiko Kimuak ernamuinduen proiektuak, baina hasierako bultzatzaileak erretiratu dira eta erreleboa hartu berri dute Mikel Landa Luzarragak eta Asier Iñigo Oraindik. Ernamuindutako kimu freskoak ekoizten dituzte batik bat,... [+]
Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]
2024ko irailetik martxan dute Urduñan Belardi hiltegia eta haragi-eraldaketarako gunea. Elikadura burujabetzaren bueltan herrian urte askoan egin duten prozesuaren ondorio da proiektua, Bedarbide abeltzainen elkarteak bultzatu duena. “Sektorean egindako ikerketatik,... [+]
Pirinioetan dago ezpel basatien munduko eremurik handiena, eta hain zuzen Nafarroako Pirinioan, Abaurregainan, sortu zuten 2020an Ezpelzaintza 2050 egitasmoa. Cydalima perspectalis sitsa hondamendi handia eragiten ari da ezpeldietan azken urteotan, eta espeziea babesteko eta... [+]
Duela urtebete pasa gauzatu zuten Ortulaguntza proiektua Debagoienan. Langile bat kontratatu dute bailarako nekazaritza proiektu txikietan txandaka lanean aritzeko, hartara ekoizleei lan karga arintzeko eta baldintzak duintzeko. “Sektorea zaurgarri zegoela eta errelebo... [+]
Maiatzaren 10ean egun osoko festa berezia antolatu dute Zestoako Amilibia baserrian. Agroekologiaren eta elikadura burujabetzaren alde, Gipuzkoako Biolur elkarteak abiatutako proiektua da Amillubi, eta udaberriko hitzordua aitzakia paregabea izanen da tarte eder bat partekatu... [+]
Proventza eskualdean, Alpeen hegoaldean abiatu zuten Lili Saint-Laurent euskaldunak eta Mathias Guibert proventzarrak abeltzaintza proiektua duela hamar urte pasatxo. “Ardi, ahuntz, behi, txerri eta pottokekin plantatu ginen etxalde dibertsifikatua landuz, baina laborantza... [+]
2021 inguruan hasi zen Itziar Presa Blasco gernikarra konbutxaren munduan murgiltzen. “Magisteritza ikasi nuen nik, eta hezkuntzan aritu nintzen urteetan lanean, baina semeak jaio zirenean etxean geratzeko aukera izan nuen, eta ordu arteko guztia, nolabait, apurtu egin... [+]