Elikadura eskolak Durangaldeko ikastetxeetan


2020ko otsailaren 09an

Durangaldeko hamabi eskola publikotako gurasoetatik sortu zen Berton Bertokoa mugimendua, 2015ean, eta eskoletako zuzendaritza taldeekin elkarlanean ari dira geroztik. “Gure asmoa hasieratik bestelako jantoki eredu bat aldarrikatzea eta eskoletan sukaldeak lortzea izan da”, azaldu digu Isa Gonzalez Durangoko Zabalarra eskolako amak. Ekimen ugari eta oso desberdinak egin dituzte plataformatik urte hauetan zehar, eta oraingoan proposamen berri batekin datoz: elikadura eskolak.

Lau saio praktiko

Otsailaren 10ean, 17an, 24an eta martxoaren 5ean elikadurarekin lotutako hainbat saio praktiko eginen dituzte Durangaldeko ikastetxeetan. Lehena, Durangoko Zabalarra ikastetxean izanen da eta elikagaien jatorriaren eta banaketa kanalen inguruan arituko dira: “Zergatik erosten ditugun elikagai batzuk eta ez beste batzuk? Korporazio handiek nola eragiten duten aukeraketan?... Lehen sektorearen eta elikaduraren inguruan kontzientziatzeko izanen da lehen saioa”, dio Gonzalezek.

Bigarren saioa Zornotzan eginen dute, eta elikaduraren ikuspuntu nutrizionalera begira jarriko dira. Hirugarrena, Zaldibarko eskolan eginen dutena, eskola-jantokietako elikadurari buruzkoa izanen da: “Hitz egingo dugu gurasook zer egin dezakegun, jangela gune hezitzaile bihurtzeko”. Azken saioa, berriz, eskoletatik jatetxera pasatuko da. Izan ere, Atxondoko Akebaso jatetxean sukaldaritza saioa eginen dute Iñigo Fuertes sukaldariarekin.

Umoretik eta talde indarretik borrokan

“Hamabi eskola gara mugimenduan, 20-25 bat pertsonek hartzen dugu parte bertan, eta ikaragarria da bertan dagoen konpromisoa eta elkarrenganako errespetua”, dio Gonzalezek. Nabarmendu du Berton Bertokoa ez dela elkarte bat, mugimendu zabala baizik, eta taldean eta elkarlanean dago indarra Gonzalezen ustez. “Asko ikasten dugu batak bestearengandik eta elkar babesten dugu, hor dago gure indarra”. Beraien ekimenetan umorea ere asko erabili izan dute, aldarrikapenak egiteko.

Hainbat lorpen txiki izan dituzte urteotako ibilbidean:  esaterako, sukalderik ez zuten Durangaldeko lau eskoletatik hirutan lortu dute sukaldea. Bide horretan, giltzarri izan da mugimenduak eskualdean lortu duen babes zabala: eskualdeko alderdi politiko guztiek, sindikatuek, sukaldariek eta beste hainbat alorretako jendeak babestu dituzte mugimenduaren eskakizunak: katering enpresek menuetan tokiko eta sasoiko produktuak sartzea eta eskola bakoitzak sukaldea izatea.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Baratzetik mundura
2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


2024-04-14 | Garazi Zabaleta
Jakiak ehuntzen
Zangoza inguruan tokiko elikadura sistema eraikitzen

Zergatik doa mundu guztia Iruñera erosketak egitera, gure eskualdean elikagai asko ekoizten bada? Zergatik da hain zaila bailara hauetako produktuak bailara hauetako dendetan topatzea?”, galdera horiei eta beste zenbaiti tiraka hasi ziren lanean Zangoza aldean duela... [+]


2024-03-25 | Garazi Zabaleta
Hazien liburutegia
Liburuak eta haziak, aberastasun publiko

Urteak dira Nafarroan eta beste zenbait tokitan hazien liburutegi proiektuak martxan dituztela. Hazien liburutegiak, liburuen liburutegietan. Euskal Herriko Hazien Sareak antolatutako hitzaldi batean izan zuen egitasmo horien berri Ane Leturia Delfrade Antzuolako liburuzainak,... [+]


2024-03-18 | Garazi Zabaleta
Nekazariak eskolan
Eskola ezin bada baserrira igo, baserria jaitsiko da ikastetxera...

Hamar urte baino gehiago daramatza martxan Arabako Nekazariak Eskolan proiektuak, Hazi fundazioak zenbait ekoizlerekin elkarlanean bultzatzen duena. Haur eta gaztetxoak nekazal mundutik geroz eta deskonektatuago bizi diren garaiotan, inoiz baino beharrezkoagoa da elkar... [+]


2024-03-11 | Garazi Zabaleta
Gu zu bio
Ontziratu gabeko garbiketa produktu ekologikoak, Bermeoko dendan

Ateak ireki berri ditu Bermeon Gu Zu Bio dendak, otsailaren 17an egin baitzuten inaugurazio ekitaldia. Edurne Zulueta Aranguena da proiektuaren bultzatzailea, eta berak azaldu bezala, garbiketako produktuei lotutako kontsumoari buelta bat eman nahi izan dio egitasmoarekin... [+]


Eguneraketa berriak daude