Irailaren 7an, Landare eta loreen kontsulta aurrez aurre, baratzetik platerera sortzen dugun paisaia jardunaldiak antolatu ditu ARGIAk, Orona Fundazioarekin, Diametro 200 eta Karabeleko proiektuekin elkarlanean. Galarreta auzoan dagoen Orona Ideo eraikinean izango da [hemen kokapenaren mapa], 11:00etan hasita. Bi zati nagusi izango ditu: Jakoba Errekondoren Bizi Baratzea liburua eta eskualdean abian diren lau proiektu oso berezi aurkeztuko dira hasieran, eta ondoren landareen eta loreen aurrez aurreko kontsultategia eskainiko dute Jakoba Errekondok eta Iñigo Segurolak.
Oronako Diametro 200 proiektuaren aurkezpenarekin hasiko da ekimena [erreportaje honetan azaldua du ARGIAk Diametro 200 jatetxearen proiektua]. Slow-kafetegi eta jangela honek Oronako langileei eta bisitariei ematen die jaten tokiko, garaiko eta ahal den heinean produkzio ekologikotik datozen gaiekin. Orona Fundazioaren Garapen Zuzendaria den Iñigo Marketek eta Luis Irizar sukaldari eskolako maisua den Fede Pachak aurkeztuko dute proiektu hau.
Diametro 200-en hornitzaile da Karabeleko Ekonekazaritza etxaldea, eta proiektu hau ezagutzeko aukera izango dugu, Oier Iurramendi kidearen eskutik. Bere baratze ekologikoa esperimentazio zentroa da, bertan espezie ugari aztertzen dituzte. Eta buru gaixotasuna duten pertsonei eta baztertze arriskuan dauden beste kolektibo batzuei zuzendutako errehabilitazio psikosozialerako zentroa ere bada Karabeleko.
Ondoren, Lur paisajistak enpresak azken urteetan martxan jarri duten Lur Garden lorategia aurkeztuko du Iñigo Segurolak: Oiartzunen 20.000 metro koadroko lorategi esperimentala osatzen joan dira azken sei urteetan eta hamasei gune ditu. Aurten hasi dira lorategian bisita gidatuak antolatzen.
Euskadi Irratian eta bizibaratzea.eus webgunean erantzuten die Jakoba Errekondok landarezainen galderei. Zuzeneko kontsultak ere egin ditu azken urteotan herriz herri, baina oraingoan Iñigo Segurola ekimenera batu izana da nobedadea. Duela urte askotik lorezaintzari eskainitako telebistako programa ezaguna egiten du Segurolak, eta aspaldi elkarrekin lan egindakoak dira biak.
Bertako eta garaiko produktu ekologikoekin osatutako luntxa dastatuz biribilduko dute bertaratutakoek esperientzia truke hau. Beraz, ikasturteari indarrez ekiteko aukera ona dute baratzean, landare eta loreetan, eta kontsumo jasangarrian interesa dutenek: irailaren 7an, goizeko 11:00etatik aurrera, Orona Ideon. Donostia-Hernani eta Andoain-Ospitaleak autobus lineak erabil ditzakete inguru horietatik hurbildu nahi dutenek.
Historikoki, artzaintzari eta abeltzaintzari guztiz lotuta egon den bailara da Erronkaribarrekoa, baina azken hamarkadetan nabarmen eraldatu da eta turismoa bihurtu da jarduera nagusia. “Ekonomia horrela aldatu da, eta hamarkadaz hamarkada ardi, behi eta behor kopurua... [+]
Urtero bezala, aurtengoan ere martxan dira Araban, Bizkaian eta Gipuzkoan Udako Azoka Ekologikoak. Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseiluak antolatzen ditu azokak, Gipuzkoako Biolurrekin, Bizkaiko Ekolurrekin eta Arabako Bionekazaritza elkarteekin batera... [+]
Pandemia garaian erabaki zuten Bea Lopez de Suso Marinak eta Iker Gonzalez Dominguezek landa eremura bizitzera joatea. “Nolabait, orduan berpiztu zen aspalditik landa eremuan proiektu bat sortzeko genuen grina”, azaldu du Lopez de Susok. Kuartangora iritsi zen... [+]
Pandemia garaian erabaki zuten Bea Lopez de Suso Marinak eta Iker Gonzalez Dominguezek landa eremura bizitzera joatea. “Nolabait, orduan berpiztu zen aspalditik landa eremuan proiektu bat sortzeko genuen grina”, azaldu du Lopez de Susok. Kuartangora iritsi zen... [+]
Marurin kokatutako proiektua da Mustai Ortua, Gorka Areitio Elorduik eta Marcela Pava Gomezek bultzatua. Diseinu grafikoko ikasketak egin zituen Areitiok eta horretan ari zen lanean, baina gainezka eginda zebilen. Pava, berriz, abokatua da lanbidez, baina ezin zuen horretan... [+]
Aramaioko Beñat Ibarguren Arrizabalaga da Larrinbarri ahabi ekologikoak ekoizteko proiektuaren bultzatzailea, eta 2012tik ari da Anbotopeko bere lursailetan fruitu gorri landareak eredu ekologikoan lantzen. “Lagun batek eta biok sortu genuen proiektua, hasiera batean,... [+]
Burujabetzan sakontzeko egitasmoa da Oiartzun Burujabe proiektua, udalaren, herriko ehun ekonomikoaren eta herritarren artean bultzatu dutena. “Oiartzungo herritarrek bertako baliabideak eta produktuak, bertan ekoizten dena erabiltzea bultzatu nahi dugu, kanpoko... [+]
David de Blasek abiatutako proiektua da Azpigorri Ahuntz Txorizoak, eta izenak argi uzten duenez, azpigorri arrazako ahuntzekin ari da lanean. “Urteetan industrian aritu nintzen lanean, baina pandemia garaian artzain eskolara joan nintzen, eta ikasketak amaitutakoan... [+]
Hamabost urte baino gehiago daramatza martxan Bizkaiko Kimuak ernamuinduen proiektuak, baina hasierako bultzatzaileak erretiratu dira eta erreleboa hartu berri dute Mikel Landa Luzarragak eta Asier Iñigo Oraindik. Ernamuindutako kimu freskoak ekoizten dituzte batik bat,... [+]
Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]
2024ko irailetik martxan dute Urduñan Belardi hiltegia eta haragi-eraldaketarako gunea. Elikadura burujabetzaren bueltan herrian urte askoan egin duten prozesuaren ondorio da proiektua, Bedarbide abeltzainen elkarteak bultzatu duena. “Sektorean egindako ikerketatik,... [+]
Pirinioetan dago ezpel basatien munduko eremurik handiena, eta hain zuzen Nafarroako Pirinioan, Abaurregainan, sortu zuten 2020an Ezpelzaintza 2050 egitasmoa. Cydalima perspectalis sitsa hondamendi handia eragiten ari da ezpeldietan azken urteotan, eta espeziea babesteko eta... [+]
Duela urtebete pasa gauzatu zuten Ortulaguntza proiektua Debagoienan. Langile bat kontratatu dute bailarako nekazaritza proiektu txikietan txandaka lanean aritzeko, hartara ekoizleei lan karga arintzeko eta baldintzak duintzeko. “Sektorea zaurgarri zegoela eta errelebo... [+]
Maiatzaren 10ean egun osoko festa berezia antolatu dute Zestoako Amilibia baserrian. Agroekologiaren eta elikadura burujabetzaren alde, Gipuzkoako Biolur elkarteak abiatutako proiektua da Amillubi, eta udaberriko hitzordua aitzakia paregabea izanen da tarte eder bat partekatu... [+]