Lurra lantzen eta sukaldean egiten ikasteko udalekuak


2019ko uztailaren 14an

Iaz antolatu zituen Ortutik Ahora elkarteak lehen aldiz sukaldaritza udalekuak Gernikako Allende Salazar eskolan. Erantzun ona izan zutela ikusita, aurten errepikatzea erabaki dute, baina berrikuntza bat gehitu diote katering agroekologikoko kideek: sukaldean ez ezik, ortuan ere ari dira aurtengo udalekuetako parte-hartzaileak. Azken batean, elkartearen izena bera haurrekin praktikan jartzea da ideia: ortutik ahorainoko bide hori haurrak beraiek hasi eta bukatzea, zikloa itxiz.

Eskolako jangelan hasitako harremana sakontzen

“Eskolako neska-mutilek ezagutzen gintuzten lehenagotik, guk ekoiztutako barazki ekologikoak eramaten baitizkiegu jangelako sukaldera”, azaldu du Irati Saez de la Fuente elkarteko kideak. Eskolako haurrekin jada bazuten harreman txiki hori gehiago landu eta jarraitasuna ematea izan da udalekuetako antolatzaileen helburu nagusia: “Gaiok haurrekin pedagogikoki lantzea da asmoa, haiek ere ikustea zer nolako garrantzia duen bertakoa eta ekologikoa kontsumitzeak”.

Iaz soilik sukaldean aritu baziren, aurten aukera ona sortu zitzaien Ortutik Ahorako kideei: Allende Salazar eskolako Guraso Elkarteak eskola ortua jarri zuen martxan, eta haiekin elkarlanean lortu dute sukaldaritza eta nekazaritza udalekuak osatzea. “Haiek sortutako ortu ekologikoa lantzen dugu, barazkiak eta haziak nondik datozen ezagutzen dugu, eta bertatik lortzen ditugun barazkiak hartu eta sukaldera goaz umeekin horiek prestatzera”.

Norberak egindakoa beti da gozoago…

Ekainaren bukaeran hasi ziren udalekuak, eta uztail osoan jarraituko dute, astebeteko iraupena duten blokeetan banatuta. “Bost bloke dira guztira, bakoitzean 20 ume inguru. Nahi duenak gai batean aste bat egiten du, errepikatu nahi duenak aste bat baino gehiago edo bost asteak osorik”, azaldu du de la Fuentek. Goizez soilik elkartzen dira haurrak, eta haiek baratzetik jaso eta sukaldean prestatutakoarekin egiten dute hamaiketakoa eta bazkaria.

“Talde mistoak dira, bost urtetik 12 urterako haurrez osatuak, eta aberasgarria da eurentzat hori: zaharrenek txikienei laguntzen diete, eta txikienek asko jasotzen dute handiagoengandik”. Adin ezberdinetako haurren arteko elkarlan hori oso polita dela dio kideak. Baratzea lantzeaz eta sukaldean egiteaz gain, astelehenero Gernikako azokara joaten dira, bertako ekoizleak eta produktuak ezagutzera. Haurren erantzuna oso ona dela azpimarratu du antolatzaileak: “Gaur, adibidez, pizza egin dugu, eta ortuko lehen tomatetxoak eta piperrak jarri dizkiogu. Haurrak poz-pozik zeuden!”.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Baratzetik mundura
2024-04-22 | Garazi Zabaleta
Txaramela
Pasta ekologikoa, ortuko barazki eta espezieekin egina

Duela hamabi urte pasatxo ezagutu zuten elkar Izaskun Urbaneta Ocejok eta Ainara Baguer Gonzalezek, ingurumen hezkuntzako programa batean lanean ari zirela. Garaian, lurretik hurbilago egoteko gogoa zuten biek, teoriatik praktikara pasa eta proiektu bat martxan jartzekoa... [+]


2024-04-14 | Garazi Zabaleta
Jakiak ehuntzen
Zangoza inguruan tokiko elikadura sistema eraikitzen

Zergatik doa mundu guztia Iruñera erosketak egitera, gure eskualdean elikagai asko ekoizten bada? Zergatik da hain zaila bailara hauetako produktuak bailara hauetako dendetan topatzea?”, galdera horiei eta beste zenbaiti tiraka hasi ziren lanean Zangoza aldean duela... [+]


2024-03-25 | Garazi Zabaleta
Hazien liburutegia
Liburuak eta haziak, aberastasun publiko

Urteak dira Nafarroan eta beste zenbait tokitan hazien liburutegi proiektuak martxan dituztela. Hazien liburutegiak, liburuen liburutegietan. Euskal Herriko Hazien Sareak antolatutako hitzaldi batean izan zuen egitasmo horien berri Ane Leturia Delfrade Antzuolako liburuzainak,... [+]


2024-03-18 | Garazi Zabaleta
Nekazariak eskolan
Eskola ezin bada baserrira igo, baserria jaitsiko da ikastetxera...

Hamar urte baino gehiago daramatza martxan Arabako Nekazariak Eskolan proiektuak, Hazi fundazioak zenbait ekoizlerekin elkarlanean bultzatzen duena. Haur eta gaztetxoak nekazal mundutik geroz eta deskonektatuago bizi diren garaiotan, inoiz baino beharrezkoagoa da elkar... [+]


2024-03-11 | Garazi Zabaleta
Gu zu bio
Ontziratu gabeko garbiketa produktu ekologikoak, Bermeoko dendan

Ateak ireki berri ditu Bermeon Gu Zu Bio dendak, otsailaren 17an egin baitzuten inaugurazio ekitaldia. Edurne Zulueta Aranguena da proiektuaren bultzatzailea, eta berak azaldu bezala, garbiketako produktuei lotutako kontsumoari buelta bat eman nahi izan dio egitasmoarekin... [+]


Eguneraketa berriak daude