Venezuelako iraultza bolibartarrarekin lurrak terrateniente handien eskuetatik herritarrenera pasatzen hasi zirenean, eremu soziopolitiko eta produktibo berriak martxan jarri zituzten herrialde osoan: komunak. 2009an hasi zen komunen prozesu progresiboa; 2015ean 1.500 bat zeuden, eta gaur egun jada 3.000 ingurura heldu dira. “Egia da denek ez dutela berdin funtzionatzen, eta bereziki El Maizal komuna dela Venezuelan erreferentzia eta indar handia duena”, azaldu du Saul Curto America Latina Parte Hartuz ikerketa taldeko kideak.
El Maizal komunak hamar urte bete dituen honetan, hango nekazariek haziak lortzeko zailtasun handiak dituztela dio ekintzaile internazionalistak: “5-6 urte daramatzate El Maizalen eraso inperialistak jasaten, gerra ekonomikoa kasu, eta nekazari komuna izanik haziak lortzeko dituzten zailtasunen aurrean erabaki dugu hemen eragile ezberdinen artean elkartasun kanpaina internazionalista abiatzea”.
Zertan datzan kanpainak? Bada, haziak bilduko dituzte Euskal Herrian, ondoren El Maizaleko nekazariei eramateko. Diru bilketa ere eginen dute haziak erosi eta bidaltzeko nahiz han bertan haziak erosteko. “Landatzeko bi garai dituzte Venezuelan: bata abuztu-irailean da, beraz, oraingo kanpainatik lortzen diren haziak uztailean eramanen ditu Euskal Herritik joanen den brigada internazionalistak, ondoren hango nekazariek landatu ditzaten”.
Hainbat eragilek elkarlanean abiatu dute El Maizal komuna babesteko kanpaina Euskal Herrian: Askapena eta Komite Internazionalistak, Amerika Latina Parte Hartuz ikerketa taldea, Euskal Herriko Hazien Sarea, EHNE, Etxalde, Bizilur, Paz con Dignidad, Emakumeen Mundu Martxa eta Argia daude sare zabal horretan. “Antolakuntza herritarra duten eremuak dira komunak, eta eredu horiek babesteko gure alea jartzea da kanpainaren asmoa”, dio Curtok.
Hazien bilketarako kanpaina hau komunaren eta orokorrean iraultza bolibartarraren proiektu komunala zabaltzeko ere aprobetxatu nahi dute bultzatzaileek. Horretarako, hainbat hitzaldi emanen dituzte hurrengo hilabeteetan Euskal Herrian zehar.
Hazien kanpainarekin bat egin nahi duenarentzat kontu korrontea zabaldu dute: 3035 0028 16 0280101602 El Maizal Kanpaina.
Hamabost urte baino gehiago daramatza martxan Bizkaiko Kimuak ernamuinduen proiektuak, baina hasierako bultzatzaileak erretiratu dira eta erreleboa hartu berri dute Mikel Landa Luzarragak eta Asier Iñigo Oraindik. Ernamuindutako kimu freskoak ekoizten dituzte batik bat,... [+]
Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]
2024ko irailetik martxan dute Urduñan Belardi hiltegia eta haragi-eraldaketarako gunea. Elikadura burujabetzaren bueltan herrian urte askoan egin duten prozesuaren ondorio da proiektua, Bedarbide abeltzainen elkarteak bultzatu duena. “Sektorean egindako ikerketatik,... [+]
Pirinioetan dago ezpel basatien munduko eremurik handiena, eta hain zuzen Nafarroako Pirinioan, Abaurregainan, sortu zuten 2020an Ezpelzaintza 2050 egitasmoa. Cydalima perspectalis sitsa hondamendi handia eragiten ari da ezpeldietan azken urteotan, eta espeziea babesteko eta... [+]
Duela urtebete pasa gauzatu zuten Ortulaguntza proiektua Debagoienan. Langile bat kontratatu dute bailarako nekazaritza proiektu txikietan txandaka lanean aritzeko, hartara ekoizleei lan karga arintzeko eta baldintzak duintzeko. “Sektorea zaurgarri zegoela eta errelebo... [+]
Maiatzaren 10ean egun osoko festa berezia antolatu dute Zestoako Amilibia baserrian. Agroekologiaren eta elikadura burujabetzaren alde, Gipuzkoako Biolur elkarteak abiatutako proiektua da Amillubi, eta udaberriko hitzordua aitzakia paregabea izanen da tarte eder bat partekatu... [+]
Proventza eskualdean, Alpeen hegoaldean abiatu zuten Lili Saint-Laurent euskaldunak eta Mathias Guibert proventzarrak abeltzaintza proiektua duela hamar urte pasatxo. “Ardi, ahuntz, behi, txerri eta pottokekin plantatu ginen etxalde dibertsifikatua landuz, baina laborantza... [+]
2021 inguruan hasi zen Itziar Presa Blasco gernikarra konbutxaren munduan murgiltzen. “Magisteritza ikasi nuen nik, eta hezkuntzan aritu nintzen urteetan lanean, baina semeak jaio zirenean etxean geratzeko aukera izan nuen, eta ordu arteko guztia, nolabait, apurtu egin... [+]
Gasteizko Basaldea etxaldean dago kokatuta Soilik nekazaritza birsortzaileko proiektua, Abetxuko auzoan, eta Jaime Garcia, Joseba Vigalondo eta Javier Chaves dira bultzatzaileak. “Lehen sektorean, eredu agroekologikoan inkorporazio berriak bultzatzea da gure helburua,... [+]
Duela lau urte abiatu zuten Azpeitian Enkarguk proiektua, Udalaren, Urkome Landa Garapen Elkartearen eta Azpeitiako eta Gipuzkoako merkatari txikien elkarteen artean. “Orain proiektua bigarren fasera eraman dugu, eta Azkoitian sortu dugu antzeko egitasmoa, bere izenarekin:... [+]
Donostiako Amara auzoko Izko ileapaindegi ekologikoak 40 urte bete berri ditu. Familia-enpresa txikia da, eta hasieratik izan zuten sortzaileek ile-apainketan erabiltzen ziren produktuekiko kezka. “Erabiltzaileen azalarentzat oso bortzitzak dira produktu gehienak, baina... [+]
Ubidekoak (Bizkaia) dira Imanol Iturriotz eta Aritz Bengoa gazteak. “Lagunak gara txikitatik, eta beti izan dugu buruan abeltzaintza proiektu bat martxan jartzeko ideia”, azaldu du Iturriotzek. Nekazaritzari lotutako ikasketak izan ez arren, baserri munduarekin eta... [+]
Iruñean bizi ziren Iñaki Zoko Lamarka eta Andoni Arizkuren Eseberri gazteak, baina familiaren herriarekin, Otsagabiarekin, lotura estua zuten biek betidanik. “Lehen, asteburuetan eta udan etortzen ginen eta duela urte batzuk bizitzera etorri ginen”, dio... [+]
Gipuzkoako hamaika txokotatik gerturatutako hamarka lagun elkartu ziren otsailaren 23an Amillubiko lehen auzo(p)lanera. Biolur elkarteak bultzatutako proiektu kolektiboa da Amillubi, agroekologian sakontzeko eta Gipuzkoako etorkizuneko elikadura erronkei heltzeko asmoz Zestoako... [+]
Emakume bakoitzaren errelatotik abiatuta, lurrari eta elikadurari buruzko jakituria kolektibizatu eta sukaldeko iruditegia irauli nahi ditu Ziminttere proiektuak, mahai baten bueltan, sukaldean bertan eta elikagaiak eskutan darabiltzaten bitartean.