Tokiko produktu eta ekoizleen marka bateratua Aiaran


2022ko abenduaren 30an

Aiarako Kuadrillak martxan jarri berri duen egitasmoa da “Aiaraldea Azokak eta Merkatuak” marka. Eskualdean nekazarien eta artisauen azoka ugari egiten dituzte, baina guztiak logotipo beraren barruan kokatzearekin ekimenei indarra eta ikusgarritasuna eman nahi diete: “Gure azokak ezagutzera ematea eta bertako ekoizle, abeltzain eta artisauak ikusaraztea da helburua”, zioen Maider Basterra Aiarako Kuadrillako lehendakariak Radio Vitoriako elkarrizketan.

Eskualdeko azoken ikerketa

Eskualdeko baserritar, ekoizle nahiz artisau asko proiektu eta bide berrien bila ari ziren lanean, bizi zuten egoera zailak horretara behartuta. Aiarako Kuadrillak ere zer egina bazuela ikusi eta Arabako Foru Aldundiaren diru laguntza baliatuta ikerketa abiatzea erabaki zuen: herrietako azoka eta merkatuak aztertzeari ekin zion hutsuneak identifikatu eta horiei buelta emateko. “Lehen sektorearen eta artisauengandik azterketa hori egiteko eskaria genuen: turistak ezezik bertako kontsumitzaileak ere erakartzeko formula berriak bilatu beharra zegoen”, azaldu zuen Basterrak. AMIA analisia –ahulguneak, mehatxuak, indarguneak eta aukerak– egin dute ikerketan, eta bertan ateratako ondorio nagusietakoa izan da eskualdeko azoka eta merkatuek duten ezberdintzeko beharra.

Ezberdintzeko marka eta logotipoa sortu dituzte

Proiektuaren inguruko prentsa oharrean azaldu dutenez, ikerketak agerian utzi du erosleak jada ez direla produktuen kalitatearekin soilik konformatzen, eta ezinbestekoa dela produktuok besteengandik bereizteko eta ezberdintzeko tresnak sortzea. “Low cost kulturarantz doan mundu honetan ezin da prezioan lehiatu. Ezberdintasuna markatzea da aukera bakarra”, diote dokumentuan. Kuadrillako lehendakariaren ustez, ezberdintzeko ezezik, kontsumitzaileek produktuok kokatzeko ere balioko du markak.

Bereizteko lehen pausoa izan da denek erabiliko duten marka eta logotipoa sortzea. Baserriko bizimodua berreskuratzeko eta tokiko ekoizpena bultzatzeko Kuadrillaren ekarpena izan da merkatuen gaineko ikerketa egitea eta “Aiaraldea Azokak eta Merkatuak” marka eta logotipoa sortzea. Aurrerantzean pauso gehiago ematen jarraitu beharko dutela argi azaldu zuen Basterrak elkarrizketan: “Lehen sektorearekin elkarlanean jarraituko dugu, jendea berriz ilusionatzeko eta jada lan izugarria egiten ari diren ekoizle horiek babesteko”.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Baratzetik mundura
2024-05-27 | Garazi Zabaleta
Arsue zerbitzua
Ardi suhiltzaileak Lizarran

Lehen begi kolpean, ohiko artaldea dirudi argazkikoak, ezta? Bada, ez… ardi horiek suhiltzaile ere badira eta. Nafarroako Zunbeltz Nekazaritzako Test Guneak zerbitzu berria eta berritzailea jarri du martxan Lizarraldean: Arsue, edo artalde suhiltzaile estentsiboa... [+]


2024-05-20 | Garazi Zabaleta
Biezko
“Baso jangarri txiki batekin hasi ginen, baina kaos gehiago nahi genuen”

Urteak daramatzate Atxondoko Biezko baserrian bizitzen eta lanean Aner Garitaonandiak eta Oihane Lekunberrik. “Kaletarrak ginen gu, nik enpresa eta turismo ikasketak egin nituen, baina mundu hori ez zitzaidan gustatzen…”, azaldu du ekoizleak. Lekunberrik,... [+]


2024-05-14 | Garazi Zabaleta
Ja(ki)tea
Betiko eta bertako sukaldaritza sustatzeko elkartea

2009an sortu zen Ja(ki)tea elkartea zenbait jatetxe, sukaldari eta gastronomia kritikariren arteko elkarlanetik. “Hasiera hartan, Gipuzkoako 14 bat jatetxe elkartu ginen, baina pixkanaka hazten joan da proiektua, eta gaur egun 37 gara”, azaldu du Xabier Zabaletak,... [+]


2024-05-06 | Garazi Zabaleta
Erlauntzako airea arnastearen onurak

Eladi Balerdi erlezainaren eta Jose Manuel Atxaga erleen zale sutsuaren arteko elkarlanetik egitasmo berritzailea sortu da duela gutxi. "Arnastu erlauntzaren airea" eta "Erleen sauna" jarduerak proposatu dituzte, konbentzituta baitaude onuragarri direla... [+]


2024-04-29 | Garazi Zabaleta
Elkea
%100 Amezkoako garagardo ekologikoa, olibondoak eta beste

Elkea proiektuan produktu asko eta desberdinak ekoizten ditu David Ruiz de Galarreta Azpilikueta ekoizle amezkoarrak. Olibondoekin hasi zen, baina fruta arbolek, lekaleek eta zekaleek ere beren tokia egin dute proiektuan urteotan. Eta, orain, jarduera berri bat gehitu die... [+]


Eguneraketa berriak daude