60 baratze berri izanen dituzte Beasainen irailetik aurrera. Beasaingo Udalak Ekogunearekin eta Caritasekin lankidetzan abiatu du proiektua, eta Laia kooperatibaren bidez ari dira martxan jartzen. Udalei ingurumen zerbitzuak eskaintzen dizkie Laia kooperatibak: auzo konposta edo aldaketa klimatikoaren inguruko gaiak lantzen dituzte hainbat herritako udalekin. Baratze proiektu bat martxan jartzen duten lehen aldia da Beasaingoa, ordea.
“Batik bat Udala izan da baratzeen proiektuari izaera soziala ematea bultzatu duena”, azaldu digu Rosa Aurkia Laiako kideak: “Baratzeak herri askotan daude, baina Udalak behar berezia duen jendeari eman nahi zion lurra lantzen hasteko aukera”. Ongizate sailarekin batera bideratuko dute behar gehien dutenentzako baratzeen banaketa.
60 baratzeen esleipena egiterakoan beste bi talde ere izan dituzte kontuan: batetik, herriko elkarte eta ikastetxeentzako bideratu dira baratze batzuk, horien artean dago Caritas. Bestetik, zenbait baratze herritarren artean banatzeko bideratu dira; edonork egin zezakeen eskaera.
Baratzea lantzeko bi baldintza jarri dituzte: autokontsumorako baratze txikiak izanen dira, ezingo dituzte saldu bertatik ateratako produktuak, eta ekologikoan ekoiztu beharko dute.
Ekogunea Fundazioaren baratze parkeen sareko kide izango dira Beasaingo baratze publikoak, eta beren laguntza izanen dute parte hartzaileek baratzeak martxan jartzeko. “Ekogunearen laguntzarekin baratzezainen elkartea sortuko da. Elkarteak eramanen du baratzeen kudeaketa, baita Udalarekin eta Ekogunearekin harremanak ere”, kontatu digu Aurkiak. Ardurak ere eskatuko zaizkie parte hartzaileei, lurra lantzearen truk.
Ekainaren 30a arte izan zuten beasaindarrek baratzeak eskatzeko aukera. Obrak uztailean hasiko dira, eta bultzatzaileek espero dute irailean jada, aitzurrak eskuan, Beasaingo baratzeetako lurra lantzen hasteko aukera izatea.
Duela urtebete pasa gauzatu zuten Ortulaguntza proiektua Debagoienan. Langile bat kontratatu dute bailarako nekazaritza proiektu txikietan txandaka lanean aritzeko, hartara ekoizleei lan karga arintzeko eta baldintzak duintzeko. “Sektorea zaurgarri zegoela eta errelebo... [+]
Maiatzaren 10ean egun osoko festa berezia antolatu dute Zestoako Amilibia baserrian. Agroekologiaren eta elikadura burujabetzaren alde, Gipuzkoako Biolur elkarteak abiatutako proiektua da Amillubi, eta udaberriko hitzordua aitzakia paregabea izanen da tarte eder bat partekatu... [+]
Proventza eskualdean, Alpeen hegoaldean abiatu zuten Lili Saint-Laurent euskaldunak eta Mathias Guibert proventzarrak abeltzaintza proiektua duela hamar urte pasatxo. “Ardi, ahuntz, behi, txerri eta pottokekin plantatu ginen etxalde dibertsifikatua landuz, baina laborantza... [+]
2021 inguruan hasi zen Itziar Presa Blasco gernikarra konbutxaren munduan murgiltzen. “Magisteritza ikasi nuen nik, eta hezkuntzan aritu nintzen urteetan lanean, baina semeak jaio zirenean etxean geratzeko aukera izan nuen, eta ordu arteko guztia, nolabait, apurtu egin... [+]
Gasteizko Basaldea etxaldean dago kokatuta Soilik nekazaritza birsortzaileko proiektua, Abetxuko auzoan, eta Jaime Garcia, Joseba Vigalondo eta Javier Chaves dira bultzatzaileak. “Lehen sektorean, eredu agroekologikoan inkorporazio berriak bultzatzea da gure helburua,... [+]
Duela lau urte abiatu zuten Azpeitian Enkarguk proiektua, Udalaren, Urkome Landa Garapen Elkartearen eta Azpeitiako eta Gipuzkoako merkatari txikien elkarteen artean. “Orain proiektua bigarren fasera eraman dugu, eta Azkoitian sortu dugu antzeko egitasmoa, bere izenarekin:... [+]
Donostiako Amara auzoko Izko ileapaindegi ekologikoak 40 urte bete berri ditu. Familia-enpresa txikia da, eta hasieratik izan zuten sortzaileek ile-apainketan erabiltzen ziren produktuekiko kezka. “Erabiltzaileen azalarentzat oso bortzitzak dira produktu gehienak, baina... [+]
Ubidekoak (Bizkaia) dira Imanol Iturriotz eta Aritz Bengoa gazteak. “Lagunak gara txikitatik, eta beti izan dugu buruan abeltzaintza proiektu bat martxan jartzeko ideia”, azaldu du Iturriotzek. Nekazaritzari lotutako ikasketak izan ez arren, baserri munduarekin eta... [+]
Iruñean bizi ziren Iñaki Zoko Lamarka eta Andoni Arizkuren Eseberri gazteak, baina familiaren herriarekin, Otsagabiarekin, lotura estua zuten biek betidanik. “Lehen, asteburuetan eta udan etortzen ginen eta duela urte batzuk bizitzera etorri ginen”, dio... [+]
Gipuzkoako hamaika txokotatik gerturatutako hamarka lagun elkartu ziren otsailaren 23an Amillubiko lehen auzo(p)lanera. Biolur elkarteak bultzatutako proiektu kolektiboa da Amillubi, agroekologian sakontzeko eta Gipuzkoako etorkizuneko elikadura erronkei heltzeko asmoz Zestoako... [+]
Emakume bakoitzaren errelatotik abiatuta, lurrari eta elikadurari buruzko jakituria kolektibizatu eta sukaldeko iruditegia irauli nahi ditu Ziminttere proiektuak, mahai baten bueltan, sukaldean bertan eta elikagaiak eskutan darabiltzaten bitartean.
Mauleko Euskalduna ostatuak urteak daramatza Zuberoako etxe ekoizle txikien produktuekin lanean, eta hiriburuko ostatu parean eraikin bat erosi zutenean proposamena egin zien laborari horiei berei: zergatik ez ireki hurbileko ekoizleen saltokia bertan? “Motibatuta zegoen... [+]
Pandemiaren ondorengo testuinguruan, elikadura –ustez oinarrizko eskubide den hori– lantzeko mugitzen hasi zen talde bat Gasteizen. “Militantzia esparruan beste gaiak jorratzen ari ziren ordurako, etxebizitzarena kasu, baina elikadura ardatz hartuta ez zegoen... [+]
Errezilera bizitzera joan eta sagarrondoak landatu zituen Satxa Zeberiok, Bio-K proiektuaren bultzatzaileak, duela zenbait urte. “Iritsi zen sagarrekin zerbait egiteko momentua, eta sagar zukua eta sagardoa ekoizteari ekin genion orduan”, azaldu du. 2015ean sortu... [+]
Urteak daramatza Ipar Euskal Herriko Biharko Lurraren Elkarteak (BLE) bioaniztasun landatuaren inguruan lanean. “Hainbat proiekdu ditugu abian, eta horietako bat baratzeko hazien ingurukoa da”, azaldu du Nico Mendiboure Hazi Sareko kideak. Duela lau bat urte hasi... [+]