60 baratze berri izanen dituzte Beasainen irailetik aurrera. Beasaingo Udalak Ekogunearekin eta Caritasekin lankidetzan abiatu du proiektua, eta Laia kooperatibaren bidez ari dira martxan jartzen. Udalei ingurumen zerbitzuak eskaintzen dizkie Laia kooperatibak: auzo konposta edo aldaketa klimatikoaren inguruko gaiak lantzen dituzte hainbat herritako udalekin. Baratze proiektu bat martxan jartzen duten lehen aldia da Beasaingoa, ordea.
“Batik bat Udala izan da baratzeen proiektuari izaera soziala ematea bultzatu duena”, azaldu digu Rosa Aurkia Laiako kideak: “Baratzeak herri askotan daude, baina Udalak behar berezia duen jendeari eman nahi zion lurra lantzen hasteko aukera”. Ongizate sailarekin batera bideratuko dute behar gehien dutenentzako baratzeen banaketa.
60 baratzeen esleipena egiterakoan beste bi talde ere izan dituzte kontuan: batetik, herriko elkarte eta ikastetxeentzako bideratu dira baratze batzuk, horien artean dago Caritas. Bestetik, zenbait baratze herritarren artean banatzeko bideratu dira; edonork egin zezakeen eskaera.
Baratzea lantzeko bi baldintza jarri dituzte: autokontsumorako baratze txikiak izanen dira, ezingo dituzte saldu bertatik ateratako produktuak, eta ekologikoan ekoiztu beharko dute.
Ekogunea Fundazioaren baratze parkeen sareko kide izango dira Beasaingo baratze publikoak, eta beren laguntza izanen dute parte hartzaileek baratzeak martxan jartzeko. “Ekogunearen laguntzarekin baratzezainen elkartea sortuko da. Elkarteak eramanen du baratzeen kudeaketa, baita Udalarekin eta Ekogunearekin harremanak ere”, kontatu digu Aurkiak. Ardurak ere eskatuko zaizkie parte hartzaileei, lurra lantzearen truk.
Ekainaren 30a arte izan zuten beasaindarrek baratzeak eskatzeko aukera. Obrak uztailean hasiko dira, eta bultzatzaileek espero dute irailean jada, aitzurrak eskuan, Beasaingo baratzeetako lurra lantzen hasteko aukera izatea.
Marurin kokatutako proiektua da Mustai Ortua, Gorka Areitio Elorduik eta Marcela Pava Gomezek bultzatua. Diseinu grafikoko ikasketak egin zituen Areitiok eta horretan ari zen lanean, baina gainezka eginda zebilen. Pava, berriz, abokatua da lanbidez, baina ezin zuen horretan... [+]
Aramaioko Beñat Ibarguren Arrizabalaga da Larrinbarri ahabi ekologikoak ekoizteko proiektuaren bultzatzailea, eta 2012tik ari da Anbotopeko bere lursailetan fruitu gorri landareak eredu ekologikoan lantzen. “Lagun batek eta biok sortu genuen proiektua, hasiera batean,... [+]
Burujabetzan sakontzeko egitasmoa da Oiartzun Burujabe proiektua, udalaren, herriko ehun ekonomikoaren eta herritarren artean bultzatu dutena. “Oiartzungo herritarrek bertako baliabideak eta produktuak, bertan ekoizten dena erabiltzea bultzatu nahi dugu, kanpoko... [+]
David de Blasek abiatutako proiektua da Azpigorri Ahuntz Txorizoak, eta izenak argi uzten duenez, azpigorri arrazako ahuntzekin ari da lanean. “Urteetan industrian aritu nintzen lanean, baina pandemia garaian artzain eskolara joan nintzen, eta ikasketak amaitutakoan... [+]
Hamabost urte baino gehiago daramatza martxan Bizkaiko Kimuak ernamuinduen proiektuak, baina hasierako bultzatzaileak erretiratu dira eta erreleboa hartu berri dute Mikel Landa Luzarragak eta Asier Iñigo Oraindik. Ernamuindutako kimu freskoak ekoizten dituzte batik bat,... [+]
Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]
2024ko irailetik martxan dute Urduñan Belardi hiltegia eta haragi-eraldaketarako gunea. Elikadura burujabetzaren bueltan herrian urte askoan egin duten prozesuaren ondorio da proiektua, Bedarbide abeltzainen elkarteak bultzatu duena. “Sektorean egindako ikerketatik,... [+]
Pirinioetan dago ezpel basatien munduko eremurik handiena, eta hain zuzen Nafarroako Pirinioan, Abaurregainan, sortu zuten 2020an Ezpelzaintza 2050 egitasmoa. Cydalima perspectalis sitsa hondamendi handia eragiten ari da ezpeldietan azken urteotan, eta espeziea babesteko eta... [+]
Duela urtebete pasa gauzatu zuten Ortulaguntza proiektua Debagoienan. Langile bat kontratatu dute bailarako nekazaritza proiektu txikietan txandaka lanean aritzeko, hartara ekoizleei lan karga arintzeko eta baldintzak duintzeko. “Sektorea zaurgarri zegoela eta errelebo... [+]
Maiatzaren 10ean egun osoko festa berezia antolatu dute Zestoako Amilibia baserrian. Agroekologiaren eta elikadura burujabetzaren alde, Gipuzkoako Biolur elkarteak abiatutako proiektua da Amillubi, eta udaberriko hitzordua aitzakia paregabea izanen da tarte eder bat partekatu... [+]
Proventza eskualdean, Alpeen hegoaldean abiatu zuten Lili Saint-Laurent euskaldunak eta Mathias Guibert proventzarrak abeltzaintza proiektua duela hamar urte pasatxo. “Ardi, ahuntz, behi, txerri eta pottokekin plantatu ginen etxalde dibertsifikatua landuz, baina laborantza... [+]
2021 inguruan hasi zen Itziar Presa Blasco gernikarra konbutxaren munduan murgiltzen. “Magisteritza ikasi nuen nik, eta hezkuntzan aritu nintzen urteetan lanean, baina semeak jaio zirenean etxean geratzeko aukera izan nuen, eta ordu arteko guztia, nolabait, apurtu egin... [+]
Gasteizko Basaldea etxaldean dago kokatuta Soilik nekazaritza birsortzaileko proiektua, Abetxuko auzoan, eta Jaime Garcia, Joseba Vigalondo eta Javier Chaves dira bultzatzaileak. “Lehen sektorean, eredu agroekologikoan inkorporazio berriak bultzatzea da gure helburua,... [+]
Duela lau urte abiatu zuten Azpeitian Enkarguk proiektua, Udalaren, Urkome Landa Garapen Elkartearen eta Azpeitiako eta Gipuzkoako merkatari txikien elkarteen artean. “Orain proiektua bigarren fasera eraman dugu, eta Azkoitian sortu dugu antzeko egitasmoa, bere izenarekin:... [+]