Lehen urtea ospatu dute Egia auzoko baratzean


2017ko ekainaren 07an
Argazkia: Egiako auzo baratzea

Baratzean hasi berri diren gazte askoren antzera, nola oso ongi jakin gabe baina zer edo zer egiteko gogotik sortu zen duela urte eta erdi inguru Donostiako Egia auzoko baratzea. “Auzoko hainbat gazte gogotsu geunden baratzaren kontuarekin. Urumea ondoan bazeuden beste alor batzuk lehenagotik okupatuak, eta bertan tokia bazegoela ikusita, sartzea eta pixkanaka lurra lantzen hastea erabaki genuen”. Ainhoa Gutierrez del Pozo kideak kontatu dizkigu proiektu txiki horren ingurukoak. Maiatzaren 21ean bete dute lehen urtea.

Arituz ikasten omen da

Hasieran inork gutxik zekien baratzea nola landu. “Baratzea ereiten genuen lehen aldia zen gehienontzat”. Urte honetan, ordea, pixkanaka ikasten eta hobetzen joan dira. Neguan, adibidez, teilatua egin dute euri ura aprobetxatu ahal izateko. Baratzean ur-sarrerarik ez dutela jakinda, aurrerapen garrantzitsua. “Iaz hor ibili ginen 25 litroko ur bidoiak garraiatzen, eskuz”.
    Lanerako nahiko modu “librean” antolatzen dira gazteak, eta hainbat formatu probatu dituzte denbora honetan. Udan, adibidez, lan gehiago dagoela eta, zaintza asteak banatzen zituzten baratzea ureztatu, belar txarrak kendu eta bestelako lanak egiteko. Neguan, berriz, lana lasaiagoa denez, astean egun bat jartzen zuten elkartzeko. Uzta denen artean banatzen dute baratzezainek.

Urtebeteko uzta

Maiatzaren 21ean ospatu zuten auzo baratzearen lehen urteurrena. Auzolanarekin eman zioten egunari hasiera: “Baratzean 30 bat lagun bildu ginen goizean lanerako”. Eguerdian, berriz, 40 gazte inguru elkartu ziren bazkaltzera. Osagai nagusiak, baratzeko barazkiak. “Lehengo urtean Porrontxo jaietako auzo bazkaria egiteko baratzeko uzta erabili genuen”, azaldu du Gutierrezek.
    Hurbilekoen arteko ospakizuna izanik ere, tokia ezagutzen ez zuten hainbat pertsonek lehen bisita egin zioten Egiako auzo baratzeari. “Norbaitek gogorik baldin badu bertan tokia baduela ikusteko aukera ona izan da”, dio baratzeko kideak. Landatzeko, ikasteko, nahiz uzta jasotzen jarraitzeko.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Baratzetik mundura
2024-06-24 | Garazi Zabaleta
Mendialdeko elikagaiak
Nafarroako mendialdeko 26 ekoizle bildu dituen gida

Urteak daramatza Cederna Garalur landa garapenerako elkarteak elikaduraren eta lehen sektorearen inguruko lanketa egiten Nafarroako Mendialdean. Elikadura osasuntsurako eta kontsumo jasangarriago baterako bidea egitea da asmoa, eta bide luze horretan, egitasmo berria gauzatu du:... [+]


2024-06-17 | Garazi Zabaleta
Lurbizi
Lurraren bankua sortzen, nekazaritzarako oinarrizko baliabidea bermatzekoa

Oiartzunen nekazaritza bultzatzeko eta elikadura burujabetzarako bidean pausoak emateko sortu zen Lurbizi egitasmoa, 2016 urte inguruan. “Herritar talde batek denbora zeraman herrian nekazaritzaren eta lehen sektorearen egoera kaxkarraz hausnartzen”, adierazi du Ibon... [+]


2024-06-10 | Garazi Zabaleta
Hiru Xilo
Baratzegintza ekologiko intentsiboa

Sarako Nicolas Chretien dago Hiru Xilo baratzegintza proiektuaren atzean. Urtarrilean hasi zen baratzea lantzen, eta martxoaren hasieran ekin zion ekoitzitako produktuak merkaturatzeari. “Banuen formazioa baratzegintzan, baina orain arte honekin zerikusirik ez zuten... [+]


2024-06-03
Agroekoop
Arabako gari zaharrak berreskuratzeko proiektua

Arabako Bionekazaritza elkartearen eta Euskadiko Hazien Sarearen arteko lankidetzatik sortu zen duela urte pare bat Agroekoop kolektiboa. “Arabako agroekologiaren bueltako elkarteak lotzeko eta indartzeko, eta sinergiak sustatzeko asmoz sortu genuen”, adierazi du... [+]


2024-05-27 | Garazi Zabaleta
Arsue zerbitzua
Ardi suhiltzaileak Lizarran

Lehen begi kolpean, ohiko artaldea dirudi argazkikoak, ezta? Bada, ez… ardi horiek suhiltzaile ere badira eta. Nafarroako Zunbeltz Nekazaritzako Test Guneak zerbitzu berria eta berritzailea jarri du martxan Lizarraldean: Arsue, edo artalde suhiltzaile estentsiboa... [+]


Eguneraketa berriak daude