Tuestako tomate negutegiaren inguruko jardunaldia antolatu dute

  • Elikadura Jasangarriaren Aldeko Mugimenduak antolatuta, uztailaren 11n, solasaldia, tomate dastaketa, antzerkia eta kontzertua egingo dute Espejoko makaldian.

Argazkia: Alea
Artikulu hau CC BY-SA 3.0 lizentziari esker ekarri dugu.

2021eko uztailaren 07an - 07:14
Azken eguneraketa: 09:18

Tuestako industriagunearen inguruetan Cultivos Araba enpresak eraiki nahi duen tomate hidroponikoen negutegia hizpide izango dute hurrengo igandean, Espejon. Elikadura Jasangarriaren Aldeko Mugimenduak egun osoko jardunaldia antolatu du herriko makaldian. Hemen tomatea dago! lelopean antolatu duten topaketa 11:30ean hasiko da, elikadura, nekazaritza eta Gaubeako etorkizunari buruzko solasaldiarekin. 12:15ean, berriz, tomateen dastaketa egingo dute; eta 13:00etan, Tomate baten jira-birak kale antzerkia izango da, Yorekendan Gasteizko taldearekin. Tomateen hazien banaketa egingo dute ondoren; eta 14:00etan Somos Humus taldearen rock kontzertua hasiko da.

Elikadura Jasangarriaren Aldeko Mugimenduak azaldu duenez, Tuestan martxan jarriko duten tomate hidroponikoen negutegiak hogei hektareatik gora okupatuko ditu, gaur egun zereala landatzen duten lurretan. Mugimenduaren esanetan, tamaina horretako berotegiek "ingurune naturalari bizkar emanda elikagaiak ekoizten dituzte", eta lurra euskarri soila bilakatzen dute.

Energia gastua

Gainera, salatu dutenez, energia asko kontsumituko du instalazioak urte osoan zehar tomateak ekoitzi ahal izateko, eta 5.000 metro kubikoko ur-biltegi bat eraikiko dute negutegiaren beharrak asetzeko. Gogoratu dute Europako Batasuneko nekazaritza politikek klima aldaketa arintzeko helburua duten bitartean, Tuestako proiektuak klima aldaketa "areagotzen" laguntzen duela.

Alde ekonomikoan ere kritiko dira proiektuarekin. Oraindik eraikitzen hasi ez diren negutegiaren enpresak Eusko Jaurlaritzaren aldetik "659.435 euro" jaso dituela azaldu du Elikadura Jasangarriaren Aldeko Mugimenduak. "Tomate horiek gaur egun bertako tomatea ekoizten duen familia-nekazaritzarekin lehiatu nahi dute, eta are gehiago oztopatuko dute beren jarduna".


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Elikadura
2024-05-15 | Estitxu Eizagirre
Zer ikasi Kubako laborantza eta elikadura sistema (ezinbestean) agroekologikotik?

Amets Ladislao Kuban egon berri da bertako laborantza eredua eta elikadura sistema ezagutzen. Sobiet Batasuna (SESB) erori zenean eta jasaten duen mundu mailako blokeoa dela-eta, pestizida eta ongarri kimikorik gabe geratu zen Karibeko irla, eta kimiko horien ondorioz, lur oso... [+]


2024-05-14 | Garazi Zabaleta
Ja(ki)tea
Betiko eta bertako sukaldaritza sustatzeko elkartea

2009an sortu zen Ja(ki)tea elkartea zenbait jatetxe, sukaldari eta gastronomia kritikariren arteko elkarlanetik. “Hasiera hartan, Gipuzkoako 14 bat jatetxe elkartu ginen, baina pixkanaka hazten joan da proiektua, eta gaur egun 37 gara”, azaldu du Xabier Zabaletak,... [+]


2024-05-06 | Jakoba Errekondo
Intsusa lore edariak

Edanari emateko prest? Uda atari hau aproposa da gero berokoak etortzean ez lehortzeko edariak destilatzeko. Hezetasunari eustea garrantzitsua da gorputzari bere onenean atxikitzeko, eta etxean sortutako mamarekin bada zer esanik ez.


Erromatar ardoa ez zein hain txarra

Antzinako erromatarrek edaten zuten ardoa gaizki egina, gorputzik gabea eta zapore desatseginekoa zela uste izan da. Baina Gante eta Varsoviako unibertsitateetako ikerlariek Antiquity-n argitaratu duten lanak uste hori  bertan behera uztea eragin du.

Antzinako... [+]


2024-05-03 | ARGIA
Ja(ki)tea, gertuko ekoizleek hasitako lana borobildu nahi duen sukaldari elkartea

Sukaldean ere tokian tokiko produktuekin lan egitearen garrantzia nabarmentzeko asmoz, Ja(ki)tea elkarteko bazkideek ezagutarazi nahi dute “euskal gastronomia tradizionala” sustatzen dihardutela euren jatetxeetan; horretarako, zenbait otordu berezi eta ikastaro... [+]


Eguneraketa berriak daude