Idoki eta Sarde-Sardexka elkarlana, haurrei laborantza herrikoia erakusteko

  • Usaia onak gaztedanik hartzen baitira, Idoki eta Sarde Sardexka elkarteek haurreri buruzko lanari inportantzia berezia emaiten diote. Uda huntan, hainbat hitzordu finkatu dituzte elgarrekin.

Sarde Sardexkaren atelier batean erlezain baten etxaldea bisitatzen. (Argazkia: Laborari)

2015eko ekainaren 29an - 13:55

 

Idoki marka pean diren etxaldeak kalitatea eta laborantxa molde herrikoi eta iraunkorrak sustatzen dituzte aspaldi danik. Sarde Sardexka elkarte berria da, Ezpeletan jarria, eta gai berdinetaz hezkuntza lana egin nahi du tailer pedagogikoen bidez bereziki. Bi egituren arteko lotura naturalki egin da beraz eta lehen entseguak eraman ziren jaz, Sarde Sardexkak haurren xokoa animatzen zuela Idokiren udako merkatuetan.

Aurten hedadura haundiagoa hartzen du partaidetzak. Alde batetik, Baionako besten kari, haurren piknika bere gain duela Idokik, Sarde Sardexka egun osoan presente izanen da, eskutan duten janaria eta laborantxa moldeen arteko lotura erakutsi nahiz haur bai eta heldueri ere. Bestalde, formula berezia sortu du uda huntako Ezpeletako elkarteak. “Euskal Herriko ekoizpenen bidean” deitzen da xedea.

Bi zirkuito pentsatuak dira, Idokiko bi etxalde hartuz ibilaldi bakotxean. Itsasu-Ezpeleta eta Sara aldean, udako asteart guziz, 15 bat jendeko taldeak

errezebituko dituzte Sarde Sardexkako animatzaileek eta tokiko laborariak. “Rallye gisa antolatua da, desafioekin. Ofizioaren ezagutzea, ekoizpenen

deskubritzea eta, bisita bukatzean, bilanaren egitea ekoizpenak jastatuz, hara zer den programa”, zehazten du Jenofa Irubetagoiena, Sarde Sardexkako animatzaileak.

Urtean zehar ere tailerrak proposatzen ditu elkarteak, eskola, kolegio eta lizeoetan. “Partaidetza hunek laguntzen gaitu gure lan moldeak beste manera batez aipatzen. Tailerrak biziki untsa landuak dira”, komentatzen du Ttele Leizagoien, Idokiko lehendakariak.

Baionako besten kari, haurren piknikak ekoizleak biziki hartzen dituela lan aldetik eta pedagogiarendako ahal guti dutela ikusiz, hortan berezituak direneri

gogo onez uzten dute xede hori etxe ekoizleek. “Haur eta burrasoekin Idokiren aipatzeko xantza bada Baionako bestetan. Untsa da hortan dakitenekin egitea”, dio Idokik.


Kanal honetatik interesatuko zaizu: Laborantza
2024-03-18 | Garazi Zabaleta
Nekazariak eskolan
Eskola ezin bada baserrira igo, baserria jaitsiko da ikastetxera...

Hamar urte baino gehiago daramatza martxan Arabako Nekazariak Eskolan proiektuak, Hazi fundazioak zenbait ekoizlerekin elkarlanean bultzatzen duena. Haur eta gaztetxoak nekazal mundutik geroz eta deskonektatuago bizi diren garaiotan, inoiz baino beharrezkoagoa da elkar... [+]


Nafarroako nekazaritza-ekoizpen ekologikoak lurren %25 kudeatu nahiko lituzke 2030ean

Nafarroako sektore ekologikoa egonkor mantendu da azken urtean eta nekazaritza ekoizpena %5 handitu da. Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluak erronka du 2030. urterako: lurren %25 ekologikoa izatea. "Bide horretan ari gara lanean, ahalik eta nekazari eta... [+]


Semilla y Belarra elkartea sortu dute Nafarroako O6 nekazarien mugimendutik

Aste honetan sortu da elkartea eta datorren astelehenean, hilaren 18an, laborarien sindikatuek Jose Mari Aierdi kontseilariarekin izango duten bileran egongo da.


2024-03-14 | Leire Artola Arin
EAEko nekazaritza lurren %5ak soilik dauka ziurtagiri ekologikoa

Gorantz egiten ari da nekazaritza ekologikoko eredua Araba, Bizkaia eta Gipuzkoan, Ekolurra Kontseiluak baieztatu duenez, baina Europako Itun Berdeak 2030erako helburutzat duen %25etik urrun dago oraindik.


2024-03-11 | ARGIA
“Talka-neurriak” adostu ditu Eusko Jaurlaritzak nekazaritza sindikatuekin

Eusko Jaurlaritzak, sindikatuekin egindako bileran, hamar konpromiso hartu ditu. Bilera ontzat eman badute ere, hauteskundeak egitear direnez, denborarik eza azpimarratu dute sindikatuek. ENBAk adierazi du denbora gutxi dutela neurriak gauzatzeko, eta UAGAk nabarmendu du... [+]


Eguneraketa berriak daude