Ezagutzen dugun familia nekazaritza mehatxupean dago eta hau izan daiteke Europar Batasuneko familia nekazarien azken belaunaldia, Chris MacManus Sinn Feineko eurodiputatuaren arabera; izan ere, bere kezka azaldu zuen lurraren kontzentrazioagatik eta ustiategi txikientzako segurtasun sare zabalagoa eskatu zuen.
"Oso kezkatuta nago familia nekazarien azken belaunaldia izango delako Europar Batasunean", esan dio Chris MacManus Sinn Feineko eurodiputatuak EURACTIV hedabideari, eta EBko familia nekazaritzaren eredua salbatzeko neurriak hartzeko "erlojuaren aurkako borrokan" gabiltzala gaineratu du: "Familia duten pertsonak dira, eta askorentzat, belaunaldiz belaunaldi egin duten bizimodu baten amaiera esan nahi du".
Janusz Wojciechowski nekazaritza komisionatuak berriki aipatu zuen egunero 1.000 nekazarik erabakitzen dutela lanbidea uztea, errentagarritasun faltaren ondorioz. Macmanusek, horri gehituz, uste du honek osasun mentalean duen larritasuna ulertzeak azaldu dezakeela zergatik, esaterako, Frantzian bi egunean behin nekazari batek egiten duen bere buruaz beste.
MacManus Europako Parlamentuan da Nekazaritza Politika Bateratuaren (PAC famatuaren) negoziatzaileetaa da eta uste du familiako nekazaritza-ustiategi txikien desagerpenaren errudunetako dela lurraren kontzentrazioa, nekazari txikiak lurra uztera behartuta aurkitzea, kronikoki errentagarria ez delako, ondoren enpresa handiek erosteko.
COVID-19aren krisiak sektorean merkatu-boterearen kontzentrazioa larriagotu egin du, ohartarazi du MacManusek, eta "eskalako ekonomiarik ez lortzeak eta supermerkatuetako prezioen gerren pisua jasan behar izanak" eragin dute nekazari askok aurrera jarraitu ezin izatea. Orain, MacManusek dioenez, krisia larriagotzear dago eta konbinatzen ari dira bi faktore: alde batetik laborari askok beren produktuak ekoizpen kostuen azpitik saldu behar dituztela eta, bestetik, Europar Batasunaren diru-laguntzak murrizten ari direla. Horregatik, Europar Batasunaren PAC funtsek sinesgarritasunik edukitzekotan "segurtasun sare bat zabaldu behar dute etxalde txiki eta ertainek iraun dezaten".
Horretarako MacManusek proposatu du PAC funtsak eskuratu nahi dituzten etxaldeen lursailak kalkulatzerakoan, lehenbiziko hektareek dirulaguntza handiagoak edukitzea eta hektarea kopuru jakin batetik goragokoek txikiagoa, horrela sustatuko liratekeelako baserritar txiki eta ertainen etxaldeak.
Merkatua kontrolatzeko, merkataritza-jardunbide desleialei buruzko zuzentarau berria are gehiago indartu behar dela gaineratu du, EB osoko supermerkatuetan laborarien produktuak kostuen azpiko prezioetan saltzea debekatuz, "hori ez egitekotan ahultzen delako dendari txikien posizioa, bezeroek litro bat esneren edo kilo bat txahalkiren benetako prezioaz duten pertzepzioa ahultzen den bezala".
Via Campesinaren Europako koordinazioaren kalkuluetan, 2005tik 2016a bitartean Europar Batasunak 4,2 milioi etxalde galdu zituen, zeuzkan guztienen laurdena.
Irailaren 2an izango da epaiketa Iruñeko Zigor Arloko 2. epaitegian, ustez 2021ean makroetxaldeak haren inguruko lurrak minden hondakinekin kutsatzeagatik. Sasoi hartan Valle de Odieta makroetxaldeko administrazio kontseiluan ari ziren bost pertsona epaituko dituzte.
Urtero bezala, aurtengoan ere martxan dira Araban, Bizkaian eta Gipuzkoan Udako Azoka Ekologikoak. Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseiluak antolatzen ditu azokak, Gipuzkoako Biolurrekin, Bizkaiko Ekolurrekin eta Arabako Bionekazaritza elkarteekin batera... [+]
Hainbat zigilu elkarrizketan jartzea. Horixe izan da Udako Euskal Unibertsitateak (UEU) eta EHKOlektiboak Usurbilen antolatutako jardunaldien abiapuntua. Bertan elkartu dira: EHKO Berme Sistema Parte hartzailea, Ekolurra zigilu ekologiko ofiziala, Idoki Iparraldeko etxe... [+]
Biolur laborantza ekologikoaren aldeko elkarteak frutazaintza sustatu nahi du eta horretarako egun-pasa ederra antolatu du uztailaren 29rako; hiru proiektu ezagutuko dituzte bertatik bertara: Erroak mintegia Ahatsan (Nafarroa Beherea), Kibbi Sat Donezteben (Nafarroa) eta... [+]
Hainbat zigilu elkarrizketan jartzea. Horixe izan da Udako Euskal Unibertsitateak (UEU) eta EHKOlektiboak Usurbilen antolatutako jardunaldien abiapuntua. Bertan elkartu dira: EHKO Berme Sistema Parte hartzailea, Ekolurra zigilu ekologiko ofiziala, Idoki Iparraldeko etxe... [+]
HoBBea proiektua hiru elkarte hauek elkarlanean egina da: Biharko Lurraren Elkartea (BLE), Biolur eta Hazialdeko. Nekazari-okinaren figura indartu nahi dute HoBBea proiektuaren bidez, eta lurraldeko ogi ekologikoa kontsumitzearen balioak eta onurak ezagutarazi nahi dituzte... [+]
Aramaioko Beñat Ibarguren Arrizabalaga da Larrinbarri ahabi ekologikoak ekoizteko proiektuaren bultzatzailea, eta 2012tik ari da Anbotopeko bere lursailetan fruitu gorri landareak eredu ekologikoan lantzen. “Lagun batek eta biok sortu genuen proiektua, hasiera batean,... [+]
Laborantza herrikoia eta jasangarria bultzatzen duen azokak 20. urteurrena beteko du. Azaroaren 7tik 9ra antolatu duten erakusketa eta merkatuan parte hartzera dei egin du.
Burujabetzan sakontzeko egitasmoa da Oiartzun Burujabe proiektua, udalaren, herriko ehun ekonomikoaren eta herritarren artean bultzatu dutena. “Oiartzungo herritarrek bertako baliabideak eta produktuak, bertan ekoizten dena erabiltzea bultzatu nahi dugu, kanpoko... [+]
Natura aspaldi deuseztatu genuen. Hori da gure kultura, natura deuseztatzea. Oinarrian, nekazaritzaren kultura, goldearen kultura, kultibatzea, berezko natura deuseztatzea da. Guk nahi ditugun mozkinak eta etekinak jezteko moduko “natura” dugu gurean.
Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]
Mandio eta kanpandorreetan hontz zuriaren ulu mikatza gero eta gutxiagotan entzuten dugu. Zer dela eta? Urbanismo basatiaren eta laborantza intentsiboaren ondorioz, bere habitata suntsitu dugu. Baina gaueko hegazti harrapari bitxia funtsezkoa zaigu, soroak osasuntsu mantentzen... [+]
Golde” hitza “kultura” hitzetik dator. Etimologialaria ez naizenez, ez naiz, badaezpada, bidezidor horretan barrenduko, edozein sastraka edo lahardiren (Rubus fruticosus) erdian itotzeko ere… Inor edo bestek argituko ote digu gakoa.
Maiatzaren 10ean Zestoako iraeta auzoan kokatuta dagoen amillubi proiektuan elkartu ziren elikadura burujabetzaren aldeko herritarrak eta laborariak. Udaberriko Festaren bigarren edizio honetan, goizean bi mahai-inguru antolatu zituzten eta entzulez bete zen amilibia baserri... [+]
Kapitalismoaren lekuan lekuko eta garaian garaiko egoerara moldatzeko gaitasuna harrigarria egiten zait batzuetan. Espero ez duzun tokian azaltzen dira antzekotasunak, eta hara non, bat-batean konturatzen zara munstroak Mallorcan hartzen duen itxura ez dagoela etxean bertan bizi... [+]