Ezagutzen dugun familia nekazaritza mehatxupean dago eta hau izan daiteke Europar Batasuneko familia nekazarien azken belaunaldia, Chris MacManus Sinn Feineko eurodiputatuaren arabera; izan ere, bere kezka azaldu zuen lurraren kontzentrazioagatik eta ustiategi txikientzako segurtasun sare zabalagoa eskatu zuen.
"Oso kezkatuta nago familia nekazarien azken belaunaldia izango delako Europar Batasunean", esan dio Chris MacManus Sinn Feineko eurodiputatuak EURACTIV hedabideari, eta EBko familia nekazaritzaren eredua salbatzeko neurriak hartzeko "erlojuaren aurkako borrokan" gabiltzala gaineratu du: "Familia duten pertsonak dira, eta askorentzat, belaunaldiz belaunaldi egin duten bizimodu baten amaiera esan nahi du".
Janusz Wojciechowski nekazaritza komisionatuak berriki aipatu zuen egunero 1.000 nekazarik erabakitzen dutela lanbidea uztea, errentagarritasun faltaren ondorioz. Macmanusek, horri gehituz, uste du honek osasun mentalean duen larritasuna ulertzeak azaldu dezakeela zergatik, esaterako, Frantzian bi egunean behin nekazari batek egiten duen bere buruaz beste.
MacManus Europako Parlamentuan da Nekazaritza Politika Bateratuaren (PAC famatuaren) negoziatzaileetaa da eta uste du familiako nekazaritza-ustiategi txikien desagerpenaren errudunetako dela lurraren kontzentrazioa, nekazari txikiak lurra uztera behartuta aurkitzea, kronikoki errentagarria ez delako, ondoren enpresa handiek erosteko.
COVID-19aren krisiak sektorean merkatu-boterearen kontzentrazioa larriagotu egin du, ohartarazi du MacManusek, eta "eskalako ekonomiarik ez lortzeak eta supermerkatuetako prezioen gerren pisua jasan behar izanak" eragin dute nekazari askok aurrera jarraitu ezin izatea. Orain, MacManusek dioenez, krisia larriagotzear dago eta konbinatzen ari dira bi faktore: alde batetik laborari askok beren produktuak ekoizpen kostuen azpitik saldu behar dituztela eta, bestetik, Europar Batasunaren diru-laguntzak murrizten ari direla. Horregatik, Europar Batasunaren PAC funtsek sinesgarritasunik edukitzekotan "segurtasun sare bat zabaldu behar dute etxalde txiki eta ertainek iraun dezaten".
Horretarako MacManusek proposatu du PAC funtsak eskuratu nahi dituzten etxaldeen lursailak kalkulatzerakoan, lehenbiziko hektareek dirulaguntza handiagoak edukitzea eta hektarea kopuru jakin batetik goragokoek txikiagoa, horrela sustatuko liratekeelako baserritar txiki eta ertainen etxaldeak.
Merkatua kontrolatzeko, merkataritza-jardunbide desleialei buruzko zuzentarau berria are gehiago indartu behar dela gaineratu du, EB osoko supermerkatuetan laborarien produktuak kostuen azpiko prezioetan saltzea debekatuz, "hori ez egitekotan ahultzen delako dendari txikien posizioa, bezeroek litro bat esneren edo kilo bat txahalkiren benetako prezioaz duten pertzepzioa ahultzen den bezala".
Via Campesinaren Europako koordinazioaren kalkuluetan, 2005tik 2016a bitartean Europar Batasunak 4,2 milioi etxalde galdu zituen, zeuzkan guztienen laurdena.
HoBBea proiektua hiru elkarte hauek elkarlanean egina da: Biharko Lurraren Elkartea (BLE), Biolur eta Hazialdeko. Nekazari-okinaren figura indartu nahi dute HoBBea proiektuaren bidez, eta lurraldeko ogi ekologikoa kontsumitzearen balioak eta onurak ezagutarazi nahi dituzte... [+]
Aramaioko Beñat Ibarguren Arrizabalaga da Larrinbarri ahabi ekologikoak ekoizteko proiektuaren bultzatzailea, eta 2012tik ari da Anbotopeko bere lursailetan fruitu gorri landareak eredu ekologikoan lantzen. “Lagun batek eta biok sortu genuen proiektua, hasiera batean,... [+]
Laborantza herrikoia eta jasangarria bultzatzen duen azokak 20. urteurrena beteko du. Azaroaren 7tik 9ra antolatu duten erakusketa eta merkatuan parte hartzera dei egin du.
Burujabetzan sakontzeko egitasmoa da Oiartzun Burujabe proiektua, udalaren, herriko ehun ekonomikoaren eta herritarren artean bultzatu dutena. “Oiartzungo herritarrek bertako baliabideak eta produktuak, bertan ekoizten dena erabiltzea bultzatu nahi dugu, kanpoko... [+]
Natura aspaldi deuseztatu genuen. Hori da gure kultura, natura deuseztatzea. Oinarrian, nekazaritzaren kultura, goldearen kultura, kultibatzea, berezko natura deuseztatzea da. Guk nahi ditugun mozkinak eta etekinak jezteko moduko “natura” dugu gurean.
Ekoizleen eta kontsumitzaileen arteko zuzeneko harremanak sustatzeko asmoz azoka berria jarri du martxan Iruñeko Udalak, INTIA-Reyno Gourmetekin, Nafarroako Nekazal Produkzio Ekologikoaren Kontseiluarekin (NNPEK), Elikagai Artisauen Elkartearekin eta Bizilurrekin... [+]
Mandio eta kanpandorreetan hontz zuriaren ulu mikatza gero eta gutxiagotan entzuten dugu. Zer dela eta? Urbanismo basatiaren eta laborantza intentsiboaren ondorioz, bere habitata suntsitu dugu. Baina gaueko hegazti harrapari bitxia funtsezkoa zaigu, soroak osasuntsu mantentzen... [+]
Golde” hitza “kultura” hitzetik dator. Etimologialaria ez naizenez, ez naiz, badaezpada, bidezidor horretan barrenduko, edozein sastraka edo lahardiren (Rubus fruticosus) erdian itotzeko ere… Inor edo bestek argituko ote digu gakoa.
Maiatzaren 10ean Zestoako iraeta auzoan kokatuta dagoen amillubi proiektuan elkartu ziren elikadura burujabetzaren aldeko herritarrak eta laborariak. Udaberriko Festaren bigarren edizio honetan, goizean bi mahai-inguru antolatu zituzten eta entzulez bete zen amilibia baserri... [+]
Kapitalismoaren lekuan lekuko eta garaian garaiko egoerara moldatzeko gaitasuna harrigarria egiten zait batzuetan. Espero ez duzun tokian azaltzen dira antzekotasunak, eta hara non, bat-batean konturatzen zara munstroak Mallorcan hartzen duen itxura ez dagoela etxean bertan bizi... [+]
Ostia kolektiboko milintanteek 8.742 euro ordaindu beharko dizkiote Bouygues enpresari, eta beste 2.000 euro abokatuen gastuentzat. 2022ko abenduan buruturiko desobedientzia ekintzan promotore horren maketa bat zikindu izanagatik zigortu dituzte.
Gaur, maiatzak 15, San Ixidro da, Baserritarren Eguna. Egurra Ta Kandela baserritar ekintzak salatu du ekologikoan lan egiten duten laborariak landutako azalera handitzeko diru-laguntzatik kanpo utzi dituela Gipuzkoako Foru Aldundiak. Horregatik, 12:00etan Aldundiaren aurrean... [+]
Aurten ez dut aparteko ilusiorik San Ixidro egunerako. Ez dut girorik aurkitzen. Ingurura begiratu eta giro ospela. Burua lanean jarri behar izan dut epeltasun bila, eta hara non, azaldu zaizkit gure gazten zain hilabeteak daramatzaten lagunen irribarreak. Bihotza epelxeago dago... [+]
Espainiako Gobernuak Eskola Jantokien inguruko Errege Dekretua atera berri du, Euskal Herri Hegoaldeko eskola jantokien kudeaketan eragingo duena. Spoiler: elikadura sistema osasuntsu eta jasangarri bat garatzeko inolako asmorik erakusten ez duen dokumentua da.
Aurten bai urtea da. Sagar urtea izango da aurtengo hau (Malus domestica). Eta baialdia behar bezala agurtu eta baliatzeko, besteak beste, dolareak gertatu beharko ditugu.